У стогектарному обчисленні виробництво м'яса становить – 53, молока – 36 центнерів.
Продуктивність худоби за січень-березень залишилася майже на минулорічному рівні. В середньому від корови надоєно по 538 кілограмів молока, середньодобові прирости ВРХ на вирощуванні та відгодівлі становлять – 392, свиней – 264 грами.
Нарощують темпи виробництва м'яса та молока такі господарства, як "Зернопродукт", яким виробництво м'яса, проти минулого року, збільшено на 138, а молока – на 1129 центнерів. У ТОВ "Світанок" виробництво м'яса збільшено на 78, молока – на 38 центнерів.
Майже на минулорічному рівні ведеться галузь тваринництва у ПСП "Еліта", ТОВ "Флора", "Осіївське", "Устянське", ПП "Промінь", ТОВ "Удич", агрофірмі "
Джулинка".
Вкрай низький рівень ведення галузі тваринництва у ТОВ "Яланецьке", де вирощено лише 18 центнерів м'яса та надоєно 26 центнерів молока. Повністю ліквідовано тваринництво у ПП "Агромир плюс Деметра", де за перший квартал без об'єктивних на те причин здано на м'ясопереробні підприємства 341 голову ВРХ та 60 корів.
Невід'ємною складовою частиною нарощування виробництва продукції тваринництва є чисельність поголів'я худоби. Збільшено його проти початку року на 24-30 голів ВРХ у
Флорино,
Осіївці,
Усті,
Дяківці,
Тирлівці,
Теофилівці. Стабільно утримується воно у
М'якоході,
Джулинці, ПСП "Еліта",
Серединці. Молочне ж поголів'я розвивається у ПСП "Еліта", ТОВ "Осіївське", "Устянське", ПП "Обрій", ТОВ "Лан", де у першому кварталі воно зросло на 10-47 корів.
Одним із резервів збільшення чисельності поголів'я ВРХ є його відтворення. Відповідна увага цьому приділяється у ТОВ "Устянське", де одержано по 49 телят від 100 корів, ТОВ "Обрій" – 39, ПП "Відродження" – 38, ПП "Промінь" – 33.
Відповідно до розрахунків по відтворенню у першому півріччі очікується одержати на 100 корів – по 53 телят. Більше, як по 50, очікується у господарствах
Флорино,
Осіївки,
Усті,
Джулинки,
Дяківки,
М'якоходу,
Шляхової,
Тирлівки, що дасть можливість збільшити чисельність поголів'я на 10-12 відсотків, валове виробництво молока та м'яса.
Основними завданнями на завершенні періоду зимівлі є раціональне використання залишків кормів з урахуванням фізіологічного стану корів, телят, всіх видів молодняка. Також підготовка об'єктів для утримання худоби в літній період, створення та ремонт пасовищ, як сіяних, так і природних угідь, організація праці на фермах та додержання технологічних процесів у тваринництві.
Володимир ГОДОВАНЕЦЬ,
головний зоотехнік районного управління агропромислового розвитку РДА.