Fridge magnet wooden gears

ШЛЯХ ДО ВИЗНАННЯ

  • Подобається4Не подобається
  • 27 Березня 2009 р

Зобов'язками сільського голови не кожний із чоловіків спроможний справитися, а от у Тирлівці, одному з найвіддаленіших сіл району, це вдається жінці, за що вона користується неабиякою шаною та повагою.
А шлях до визнання, без всякого перебільшення, у Дарії Парфенівни Карман був непростим. Але правду в народі кажуть, що тільки ворони навпростець літають. Життя кожної людини – то суцільні лабіринти. А її доля взагалі складалася ніби наперекір усім і всьому. Коли більшість однокласників після школи подалися із села в пошуках кращої долі, вона вирішила вийти заміж і залишитися в селі.

Коли її ровесники освоювали професії в міських учбових закладах, Дарія Парфенівна, створивши сім’ю, сім років пропрацювала дояркою. Нехай навіть у відомому тоді на весь світ шляхівському господарстві – у тирлівському відділенні, але то вже була самостійна робота і непростий заробіток.
Здавалося б, ніби визначилася вже зі своєю життєвою дорогою. Навіть коли запропонували вчитися на зоотехніка – відмовилася. Бо про яке навчання могла іти мова, коли діткам було тільки 3 і 7 років?
Тож потрібно було вже думати, як їх готувати до школи, "догоджати" чоловікові.
Але останній аргумент взялося вирішити правління шляхівського колгоспу – невідомо яку роботу воно провело з головою сім’ї, але вже наступного дня на сімейній раді вирішили, що таки треба вчитися їй на зоотехніка.
Можна було, мабуть, тоді співчувати студентці стаціонару Іллінецького радгоспутехнікуму. Бо ж, звісно, підручники в сумці, а сім'я, діти на думці. Та отримавши диплом, продовжила навчання, але вже без відриву від виробництва у сільськогосподарській академії. Але справжньою школою для неї була ферма у рідному селі. А так, як Тирлівка тоді відносилася до шляхівського господарства, не в кожному з колгоспів припадало на її колег таке, як на неї, навантаження, а з ним і відповідальність. У її розпорядженні було до сотні працюючих, 1700 голів великої рогатої худоби і велика племінна вівцеферма. По багатьох показниках вони тоді були на першому місці в районі.
Коли Тирлівка стала самостійним господарством – очолила зоотехнічну службу.
Недоспані ночі, часто робота без вихідних, сама не зчулася, як промайнуло 28 років.
Чи карою для неї була ота робота в колгоспі та ще й на такій відповідальній посаді, чи дар Божий? Адже була ще й сім'я, чимале коло домашніх обов'язків.
– І не те, і не інше, – усміхається вона тепер. Бо любила свою справу. Дома ж все звикли робити спільно, постійно допомагав чоловік, один із синів навіть доїв корову, в обов’язки іншого входило доглядати за поросятами.
Коли ж запропонували балотуватися на посаду голови села – навіть розгубилася.
Але не на довго, бо людей, як і проблеми села, знала досконало, от і захотіла допомогти громаді. Тим більше, що досвіду, як і бажання, вистачало. Для себе визначила декілька головних завдань, найголовніше – газифікація села.
А ще – автобусне сполучення, вуличне освітлення і ремонт доріг. За три роки перебування Дарії Парфенівни на цій посаді невиконаним залишається лише останнє – по дорогах. Якнебудь робити не хоче, а на капітальний ремонт коштів бракує. Вуличне ж освітлення відновлюється.
Нелегко, звичайно, даються нині будні сільському голові.
Однак поставила за мету газифікувати ще й дитячий садок і навіть будинок культури.
На які кошти? Та, звичайно ж, у співпраці з керівником місцевого господарства А.Г.
Христичем. У Тирлівці кажуть, що навіть визначитися у селі важко, хто з них у вирішенні найзлободенніших питань найголовніший. Вони ж тим часом домовляються між собою, хто за що відповідає, от і робиться чимало ніби само собою. Так і з газифікацією дитячого садка. Виготовленням документації опікується сільська рада, а комплектацією всім необхідним – А.Г.
Христич.
Своєрідний тандем – керівник господарства і голова села, утворився тут ще тоді, коли Дарія Парфенівна була зоотехніком, а Анатолій Григорович працював заступником голови по кормовиробництву. Тож і нині працюють разом для села, для людей.
Легко, звичайно, тепер нічого не дається, але Дарія Парфенівна будь-кого переконає, що є варіанти виходу з будь-якої ситуації, потрібно лише вміти їх знайти. А ще, як за щось береться, обов'язково доведе до кінця. В цьому році, наприклад, має намір організувати ремонт у бібліотеці.
А по праці – шана і повага.
Чого тільки вартий факт, що односельчани постійно обирають її депутатом до сільської та ра йонної рад.
У селі вже звикли, що як і скаже комусь міцне слівце, то не при всіх, а один на один, не залишаючись при цьому злопам'ятною. І те неабияк діє, пам’ятається.
А тим часом роки беруть своє. Нещодавно у колі сім’ї – з чоловіком, дітьми, чотирма онуками відсвяткували 8 Березня, а вже у неї – черговий ювілей.
Дарії Парфенівні ніколи рахувати роки – вона сповнена енергії, ініціативи, бажання допомогти людям.
Тож з роси і води Вам, шановна. Нехай усі наступні роки приносять Вам тільки радість.
Павло КУШПЕЛА.
На знімку: Дарія Парфенівна Карман і виконавчий директор тирлівського господарства Анатолій Григорович Христич обговорюють проблеми села й господарства.
Фото Руслана БАЙДАЛЮКА.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Технології і професіоналізм - запорука успіху</b><br />Звісно, що найкраще ведуться весняно-польові роботи там, де до них готувалися не тільки по завершенню зими, а й...
19 фото   
<b>23 серпня - День Державного Прапора</b><br />
5 фото   
<b>1 вересня - День Знань</b><br />Сьогодні його урочисто відзначають в усіх куточках нашої України; з веселою піснею першого дзвоника, морем яскравих...
34 фото   
<b>БАЛАНІВКА</b><br />БАЛАНІВКА &mdash; село, центр сільської Ради, розкинулося на берегах річки Берладинки, за 12 км від районного центру...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Чернятка
Кисіль Кирило Филимонович (1901) 1901 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 20.11.44.

З історії Бершаді
Роки соціалістичних перетворень були наповнені для трудівників Бершаді досягненнями у розвитку культури, охорони здоров'я. Про щасливе життя робітників, селян та службовців міста за радянських часів, їх трудові звершення розповідала районна газета «Соціалістичний шлях», що почала виходити з 1932 року. 1936 року в новому приміщенні відкрили бібліотеку. Молодь набувала знання в середній,... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

ШЛЯХ ДО ВИЗНАННЯ - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення