Fridge magnet wooden gears

Спиртозаводу нема, а спирт виробляється

  • Подобається0Не подобається
  • 15 Червня 2018, 09:00

Спиртозавод, що височить потужною, ще дореволюційною спорудою на самісінькому березі річки Дохни, – знакове підприємство Бершаді. Розмістившись практично в центрі міста, воно десятиліттями було тут чи не найкрупнішим промисловим об’єктом і, без перебільшення, його своєрідною індустріальною візитівкою. Можна сказати, що Бершадь і спиртозавод – поняття нероздільні; завод, власне, й був визначальним містоутворюючим чинником для цього населеного пункту. Навіть важко уявити Бершадь без нього. Втім, часи, а з ними й пріоритети, змінюються, і в результаті цих змін Бершадського спиртозаводу… не стало. Ні, він фізично не зник – так само його висока товста труба націлена в небо, не зникла його виробнича здатність, але втратив завод статус самостійного підприємства.

– Нині ми у складі державного підприємства «Укрспирт», – розповідає чинний заступник директора Олександр ПОПСУЄНКО, – із статусом «місце провадження господарської діяльності». Як і раніше, переробляємо зерно в спирт добовими обсягами десь у 70 тонн. Для цього використовується зерно різних культур – пшениці, кукурудзи, ячменю, жита. Основний продукт – спирт категорії «люкс», є в асортименті й інші види спирту – вищого очищення, «екстра». Отримуємо із переробленого зерна близько трьох тисяч декалітрів спирту. Спирту «люкс», який більш високої кондиції, трохи менше – 2400 декалітрів.

Пережив колектив підприємства неприємний, депресивний період дворічного простою. Та й торік працював тільки два місяці. Не з причин нашої неспроможності працювати чи нестачі сировини – скоротилися обсяги продажів спирту, зокрема й експорт них. От і маємо перевиробництво.

З іншого боку – вимушена незавантаженість виробничих потужностей дає нам змогу проводити необхідні ремонтні й профілактичні роботи, можна сказати, без відриву від виробництва у плані підготовки до нового сезону – коли почне надходити зерно цьогорічного врожаю. Хоча ми не сезонне виробництво, адже зерно можна закуповувати цілий рік.

– А, крім поточних ремонтних і сервісних робіт, ви якимось чином модернізуєте, вдосконалюєте виробництво?

– Постала перед нами така потреба, аби знизити собівартість продукції. Передусім завдяки ощадливішому використанню енергоресурсів – електроенергії та тепла. Що стосується економії теплоенергії, то цьому сприятимуть нові типи конденсатовідвідників поплавкового типу, які відкривають клапан скидання конденсату залежно від наповнення камери. Зменшенню сервісних простоїв обладнання сприятиме запровадженню гідромеханічного методу очищення дефлегматорів, використання яких скорочує число спиртоперегонів. Приділимо увагу й спіральним теплообмінникам та кип’ятильникам, що підігрівають колони брагоректифікаційного апарату.

Інше завдання – покращення якості вироблюваного спирту. Для цього потрібно передусім реконструювати дільницю, де відбувається перегонка бражки й очищення спирту. Цього вдасться досягнути нарощуванням для збільшення потужності так званої епюраційної колони, яка призначена для виділення легколетючих домішків із бражного дистилята, а також ректифікаційної колони, що слугує для розділення рідких сумішей на фракції, кожна з яких містить речовини з близькою температурою кипіння.

– Обладнання, яке плануєте встановити, імпортне?

– Вітчизняне. Причому, виробництва Вінницького дослідного заводу, який якраз і спеціалізується на проектуванні й виробництві обладнання переважно для нашої галузі.

– Хто із місцевих харчовиробників послуговується вашою продукцією?

– Передусім, наш сусід, Бершадський пивзавод, із яким ми практично ділимо одну територію. Але обсяги його закупівлі аж ніяк не такі, аби нам вирішили проблему перевиробництва. Вона сьогодні дошкульна для всієї галузі.

Масштабним споживачем нашого спирту в межах області була знана компанія «Nemiroff», але вимушений дворічний простій, про який я вже згадував, змусив її знайти іншого постачальника.

– Ви згадували, що є й експортні поставки… – Вони незначні. До того ж, це не основна спиртова продукція, а похідний при виробництві спирту продукт – головна ефірна фракція. З якою метою її у нас купують поляки, я достеменно не знаю.

– Завод (усе ж таки так, традиційно, називатиму ваше підприємство) виробляє три категорії спирту. У них різне призначення?

– Спирт вищого очищення переважно не харчового, а технічного призначення. Для виробництва високоякісних горілок використовується «люкс». Ним послуговується й медицина. Спирт класу «екстра» завод здатен виробляти, але практично припинив його виробництво через малий попит.

– Для виробництва спирту годиться зерно різних культур.

А клас чи сорт спирту якось залежить від того, з якого він зерна виготовлений?

– Жодним чином. Ми переважно користуємося кукурудзою, але наш спирт «люкс» нічим не поступається пшеничному.

Чи вдасться колишньому Бершадському спиртозаводу, а нині місцю проведенню діяльності у складі ДП «Укрспирт», реалізувати задумане удосконалення виробництва чи змушене буде підприємство взагалі зупинити виробничу діяльність?

Коли писався матеріал, галузь лихоманило. Керівництво навіть заявило в останній день травня, що діяльність спиртової галузі в Україні може бути зупинена, бо з ДП «Укрспирт» намагаються стягнути кошти більші за залишкову вартість активів. Мовляв, стягнення, накладені на підприємство, – результат неузгоджених податкових нарахувань 2012-2014 років, за які жоден посадовець не поніс відповідальності. «Укрспирт» у судовому порядку скасував рішення, за якими було накладено стягнення, але всупереч цим рішенням Вищого адміністративного суду накази про стягнення були прийняті до впровадження. І 24 травня ц.р. державним виконавцем винесено постанову про арешт майна та коштів боржника, якою накладено арешт на всі банківські рахунки ДП «Укрспирт». Отже, накладенням арешту на майно державного підприємства відкрито прямий шлях до банкрутства ДП «Укрспирт», адже погасити нараховану фіскальною службою неузгоджену суму штрафних санкцій неможливо. Як наслідок – буде повністю знищено спиртову галузь країни, що призведе до невідворотних негативних наслідків: відсутності надходжень до державного бюджету із сплати акцизного податку та інших обов’язкових платежів. А державне підприємство спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» нині у своєму складі налічує 41 виробничий майданчик загальною виробничою потужністю понад 30 мільйонів декалітрів на рік.

Вів розмову Анатолій ЗАДОРОГА.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
4 фото   
<b>Птахокомбінату «Бершадський» – 35!</b><br />Матеріали з ПАТ «Птахокомбінат «Бершадський», у тому числі і з нагоди пам’ятних дат, доводилося готувати не раз. І...
4 фото   
<b>Міжнародний турнір</b><br />Завдячуючи триразовому чемпіону світу, заслуженому майстру спорту А.В. Телятникову, який у Ставках створив чудову...
8 фото   
<b>Діти нашого району оздоровляються в сонячній Іспанії</b><br />1. Фотография сделана была на празднике, который был организован для ознакомления с украинской кухней и немного...
18 фото   
<b>БЕРІЗКИ-БЕРШАДСЬКІ</b><br />
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Яланець
Недайборщ Леонтій Силович (1908) 1908 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 00.11.44.

З історії Бершаді
Квітне старовинна Бершадь, за роки Радянської влади вона перетворилася на соціалістичне місто. В грудні 1966 року, враховуючи питому вагу в розвитку економіки й культури, збільшення кількості населення, Президія Верховної Ради УРСР ухвалила перевести Бершадь з селища міського типу в місто районного підпорядкування. На вулицях, що після вигнання окупантів являли згарища та самі руїни, споруджено... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Спиртозаводу нема, а спирт виробляється - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення