Fridge magnet wooden gears

Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району

  • Подобається0Не подобається
  • 16 Червня 2018, 09:00

Інтерв’ю з головою райдержадміністрації Іваном СТЕФАНЦОВИМ напередодні Дня медичного працівника.

– Іване Васильовичу, як зустрічають своє професійне свято бершадські лікарі?

– Усі рівні медичної галузі району мають потужну матеріально-технічну базу. Всі колективи медзакладів – фахові.

Діють районні програми з охорони здоров’я, і в цілому галузь має належну підтримку органів влади. Нині у закладах первинного рівня надання медичної допомоги відбуваються реальні зміни, адже з квітня активно стартувала реформа первинки. Вторинка теж готується до реформування, яке розпочнеться у 2019 році. Поетапно вдосконалюється робота закладів екстреної медичної допомоги.

Питання якості надання медичної допомоги, захист прав громадян у сфері охорони здоров’я, соціальний захист медичних працівників – це наше важливе завдання. Адже реформа системи медичного обслуговування неможлива без вагомої підтримки, досвіду та прагнення змін на краще і медичних працівників, і пацієнтів, і влади. Запорукою успіху є наші спільні зусилля на шляху до єдиної мети.

– Цього року Верховна Рада дала старт медреформам на первинному рівні. Як цей процес відбувається в районі?

– Запропонована Урядом медична реформа впроваджує дієвий механізм підтримки якості надання медичної допомоги. Створюються передумови для позитивного стимулювання реальних зрушень у медицині. Водночас цей законопроект захищає пацієнта, забезпечуючи і гарантуючи йому якісну медицину. Нинішня медична реформа, вперше в Україні, дає можливість кожному обрати лікаря, якому довіряєш та отримати професійну медичну допомогу безкоштовно.

Звичайно, попереду багато роботи: у влади, у лікарів і пацієнтів над покроковим втіленням цієї реформи та над впровадженням відповідних змін місцевою владою. Зрештою, в центрі уваги системи охорони здоров’я постане пацієнт, за якого лікарі будуть конкурувати. Це не відбудеться швидко, перші результати будуть помітні не одразу.

Важливо те, що кожен пацієнт чітко знатиме гарантований обсяг медичної допомоги, який він реально отримає, коли прийде до сімейного лікаря чи звернеться до стаціонару. Нехай цей обсяг невеликий, але гарантований державою на 100 відсотків.

Сьогодні районна влада звертається до всіх громадян із проханням виявити зацікавленість та вибрати свого сімейного лікаря. У нашому районі функціонують 15 лікарських амбулаторій, 17 фельдшерсько-акушерських пунктів та 5 фельдшерських пунктів. Первинну медичну допомогу у районі надають двадцять лікарів, серед яких 17 лікарів загальної практики – сімейної медицини, два педіатри і один терапевт. Станом на 11 червня ц.р. лікарями КУ «Бершадський РЦ ПМСД» укладено 21006 декларацій, це 39,3%. Для порівняння: по Україні відсоток підписання декларацій 18,43%, обласний показник– 36,3%. На одного лікаря по району підписано 913 декларацій (в області – 585, по Україні – 370).

Розпочато реорганізацію закладу. На останній сесії районної ради прийняті рішення про реорганізацію районного центру первинної медико-санітарної допомоги в комунальне некомерційне підприємство. Комісія працює над проведенням інвентаризації та оцінки майна. Розроблено проект статуту закладу, який буде винесений на затвердження сесії районної ради.

Після виконання всіх необхідних заходів та створення комунального некомерційного підприємства буде укладено договір про надання медичних послуг із Національною службою здоров’я.

– Питання надання спеціалізованої медичної допомоги надзвичайно важливе для мешканців віддаленого району. Який рівень надання вторинної медичної допомоги?

– Бершадська ОЛІЛ сьогодні забезпечує надання спеціалізованої медичної допомоги в умовах цілодобового стаціонару населенню Бершадського, Чечельницького, Теплицького районів. Ця допомога надається в стаціонарних відділеннях із фондом 200 цілодобових ліжок. В ОЛІЛ функціонує і ряд допоміжних структурних підрозділів.

У нашій ОЛІЛ – висококваліфіковані медичні працівники. Всього їх – 475, у тому числі – 81 лікар та 211 середніх медичних працівників.

Щороку проводиться до 1700 операцій. Завдяки придбанню лапароскопічної стійки проводяться оперативні втручання лапароскопічним методом, який дозволяє суттєво зменшити тривалість після - операційного періоду, коли рани загоюються практично без утворення рубців. Сьогодні Бершадська ОЛІЛ є лікарнею першого рівня.

Завдяки сприянню народних депутатів України Миколи Кучера, Григорія Заболотного, депутатів обласної та ра - йонної рад, допомозі місцевих сільгоспвиробників, підприємців та підтримці районної влади за останній рік суттєво покращений матеріально-технічний стан лікарні.

Проведено реконструкцію інфекційного відділення, капітальні ремонти дитячого відділення, діагностично-консультативної поліклініки, фізіотерапевтичного та рентгенологічного кабінетів. Створені комфортні умови для перебування пацієнтів у стаціонарі і в поліклініці. Лише за 2017 рік проведено капітальні та поточні ремонти загальною вартістю 4 млн. 347 тис. грн., із яких бюджетні кошти – 3,8 млн. грн. та 547 тис. грн. – з інших джерел. Завершено ремонт харчоблоку лікарні.

– Іване Васильовичу, останнім часом значні реформаторські зміни відбулися в службі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Як ця служба функціонує у нашому районі?

– Із 17 квітня цього року Бершадська станція екстреної медичної допомоги під’єднана до центральної оперативно-диспетчерської служби, яка створена на базі Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф відповідно до Закону України «Про екстрену медичну допомогу».

Оперативно-диспетчерська служба функціонує у тестовому режимі і приймає звернення від населення області, які надходять до оперативно-диспетчерської служби за єдиним номером «103», що забезпечує доступність системи для населення та закладів охорони здоров’я, полегшує інформування населення та дає можливість здійснювати оперативний контроль за всіма напрямками. Неекстрений виклик переадресовується на бригаду невідкладної медичної допомоги відповідного Центру первинної медико-санітарної допомоги.

Бершадська станція екстреної медичної допомоги є відокремленим підрозділом КУ ТМО «Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Фукціонує 16 санітарних автомобілів, на яких встановлені GPS-трекери, цілодобово працює 9,5 бригад, які отримали планшети з 3G-Інтернетом, пройшли навчання в роботі з програмним забезпеченням. Бригади екстреної медичної допомоги мають із собою ЕКГ-апарати з GSMмодулем, кардіограф автоматично висилає кардіограму хворого в консультативний телеметричний центр, фахівці якого оцінюють стан пацієнта й надають рекомендації щодо діагнозу й лікування.

Лише в цьому році працівниками станції ЕМД було надано невідкладну допомогу на більш 3000 викликах.

– Як реалізується в районі програма реімбурсації «Доступні ліки»?

– Завдяки цій програмі, яка стартувала у квітні 2017 року, хворі деяких категорій отримують ліки безкоштовно або з невеликою доплатою. У районі над реалізацією цієї урядової програми працюють лікарі КУ «Бершадський ра - йонний центр первинної медико-санітарної допомоги».

Укладено договори з аптечними закладами: ПП «КО- НЕКС», ФОП «Бойко Б.Н.», ФОП «Оркуш Б.Н.», ТОВ «Єврофарм», КП «Обласна спеціалізована аптека №1».

Механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсації) поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму.

На лікарські засоби на 2018 рік заплановано освоїти 1557359 грн., із них використано 523780 грн. (що складає 37,7% по району, проти 37% по області).

Крім цього, в районі затверджено програму «Збереження здоров’я громадян – жителів Бершадського району – запорука сталого економічного розвитку району на 2016-2020 роки». На її реалізацію цього року виділено 909565 грн., із них використано 480919 грн., у тому числі: на забезпечення пільгової категорії населення лікарськими препаратами використано 139135 грн.; на забезпечення цукрознижуючими препаратами – 107833 грн.; на забезпечення хворих на нецукровий діабет – 8174 грн.; на надання одноразової нецільової матеріальної допомоги нефрологічного профілю виділено та використано – 120000 грн.; на надання одноразової нецільової матеріальної допомоги хворим, що потребують оперативного та консервативного лікування використано – 116000 грн.; на забезпечення інвалідів та дітей-інвалідів технічними та іншими засобами використано 39200 грн.; на забезпечення хворої з трансплантованим органом – 65000 грн.

Діє програма «Місцевих стимулів», згідно з якою за кошти районного бюджету навчаються п’ять студентів і проходять інтернатуру двоє бершадчан.

– Ваші побажання медичним працівникам напередодні професійного свята.

– Насамперед щиро дякую усім медичним працівникам району за роботу, яку вони виконують. Керівники лікувальних закладів, лікарі та весь медперсонал роблять багато для того, щоб пацієнти були здоровими, а це головне.

Я хочу, аби праця медпрацівників була гідно оцінена державою, а самі вони були щасливими, заможними та мали гідне благополучне життя.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Соціальні послуги служби зайнятості нового покоління</b><br />Зростаючі масштаби безробіття, збільшення його тривалості потребують підвищення ефективності діяльності служби...
2 фото   
<b>Свято в Усті</b><br />
7 фото   
<b>Полуничка</b><br />
3 фото   
<b>Випуск у медколеджі</b><br />2 березня 2011 року&nbsp; у Бершадському медичному коледжі відбувся 42 випуск&nbsp; фельдшерів.
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Устя
Резниченко Іван Андрійович (1897) 1897 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.07.44.

З історії Бершаді
Соціалістична перебудова сільського господарства тривала. Крім раніше створених кооперативних об'єднань селян, у березні 1928 року виникає ТСОЗ «Геть злидні». З метою зміцнення невеликих господарств, кращого використання знарядь виробництва в районі створили чотири кущові об'єднання колективів, з машинно-хінними станціями у кожному. В самій Бершаді колективи об'єдналися в кущ у складі трьох... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення