У більшості господарств району не всі агрегати виходили в поле з усуненням несправностей. У системах живлення допускається підтікання пального та мастила. У системах збирання та вихлопу відпрацьованих газів відсутні ущільнення, що призводить до виходу іскр назовні. Якщо така техніка вийшла у поле, то вона є джерелом виникнення вогню. Працівниками пожежної охорони виявлено грубі порушення правил у
Михайлівці,
Голдашівці,
Кидрасівці,
Кошаринцях.
У господарствах сіл
Голдашівки,
Кидрасівки,
Михайлівки,
Лісничого,
Яланця,
Тирлівки,
Тернівки,
Дяківки, П'ятківки не було придбано вогнегасники. В ряді господарств не звертають увагу на те, що автотранспорт на перевезенні зерна з поля на тік не забезпечений іскрогасниками та первинними засобами гасіння. У господарствах
Лісничого,
Великої Киріївки,
Серединки,
Тернівки резервуари з пальним не заземлені та не обладнані блискавкозахистом, допускається підтікання пального з запірної арматури, територія навколо резервуарів замазучена та невпорядкована, відсутні первинні засоби пожежогасіння.
Не на всіх зернотоках встановлені справні ємкості з водою. Освітлювальна та силова електромережа не пройшла випробування на опір ізоляції. Електролампочки та люмінісцентні світильники не захищені скляними плафонами, дерев'яні конструктивні елементи зерноскладів, токів не оброблені вогнезахисним розчином. Не скрізь визначені та обладнані місця для куріння. Насамперед це стосується господарств сіл
Сумівки,
Усті, Кошаринець, П'ятківки,
Голдашівки,
Михайлівки,
Кидрасівки.
Основний тягар роботи з попередження пожеж хліба в цей напружений час лягає на плечі начальників пожежно-сторожової охорони сільгосппідприємств району. Кожен агрегат, механізм не повинен вийти у поле без його попередньої перевірки, а кожен працівник повинен бути проінструктований під розпис з правил пожежної безпеки. Однак ніхто не займається цим питанням у
Вовчку,
Лісничому,
Поташні,
Серединці, де посада начальника пожежно-сторожової охорони взагалі відсутня. В
Кидрасівці,
Сумівці,
Кошаринцях,
П'ятківці начальники пожежно-сторожової охорони працюють за сумісництвом та через зайнятість на основній посаді питаннями пожежної безпеки не займаються.
Нині господарства заготовляють грубі корми на зимовий період (скиртування соломи). В цей період потрібно приділити належну увагу закладанням скирт, не завищувати площі - а це не більше 300 м. кв. Дотримання протипожежних розривів між скиртами не менше 20 м. Дотримання відстаней: від ліній електропередач - не менше 15 метрів, до доріг - не менше 20 метрів, до будівель та споруд - не менше 50 метрів.
Закладання скирт дозволяється в парі, але з дотриманням при цьому протипожежних розривів між скиртами в одній парі не менше 6 метрів, а між сусідніми парами - не менше 30 метрів. Скирти треба оборати смугами шириною не менше 4-х метрів від основи скирти на відстані 5 метрів.
У місцях скиртування встановлюється бочка з водою, обладнується місце для куріння, а с/г техніка укомплектовується вогнегасниками, іскрогасниками, ящиками з піском, штиковими лопатами та закриваються випускні колектори двигунів металевими щитками.
О. СТЕПЧУК,
начальник СД УМНС України у Вінницькій області, капітан внутрішньої служби.
О. ГОНЧАРУК,
начальник СДПН Бершадського р-ну, майор внутрішньої служби.
І. БАБІЙ,
інженер по охороні праці управління сільського господарства.