Утримання корів у приватній господі – це питання виживання людей в селі. У свій час дві корівки утримувала моя бабця Христя. Часто доводилось допомагати їй. Бачив, який важкий тягар лягав на плечі пенсіонерки, яка самовіддано працювала зранку до вечора біля худоби.
Працюючи на державній службі, займався молочним питанням як інспектор ветеринарної медицини. До моїх обов’язків входив контроль та нагляд за молокоприймальними пунктами в селі та за молокоблоками в господарствах.
Зустрічався із багатьма спеціалістами молочної галузі. І кожного разу приходив до висновку: тільки за відповідної умови утримання корів та забезпечення якісного, чистого доїння молока, молокопереробне підприємство готове платити високу ціну за сировину. Не буду розповідати, наскільки ручне доїння корів підвищує бактеріальну забрудненість молока в приватних садибах перед здачею його у заготівельні пункти. Зараз в одному цілком впевнений: менша кількість людей залучена до процесу отримання молока та усунення посередників-заготівельників дасть змогу отримати якісну, цільну сировину.
Сьогодні вихід в цій ситуації може бути один – створення кооперативу в громаді. Це спілка людей, об’єднаних навколо робочої ідеї, яку вони втілюють у життя. Кооператив дасть можливість підвищити якість сирого товарного молока за рахунок утримання та доїння корів у гурті.
Яким чином це можна зробити в нинішніх умовах? Потрібно орендувати приміщення колишньої ферми, розмістити молокоблок зі встановленими доїльними апаратами з індивідуальними лічильниками. Звичайно, при обліку молока корова має бути із ідентифікованим номером.
Відповідно біля ферми мають бути пасовища, які сьогодні, значною мірою, розорюються. Без бажання, без залучення коштів і без порядності організаційної групи людей, які будуть розпорядниками коштів та обліковцями молока на молокоблоці, цю справу важко буде втілити.
Сьогодні це саме той єдиний шлях, який дасть можливість реалізовувати сире цільне молоко за європейськими стандартами та отримувати за нього гідну оплату. При щоденному отриманні кількох тонн якісної сировини з вами хотітимуть працювати не тільки молокозаводи, а й заводи з виробництва сиру, які заготовляють найкращу сировину.
Це питання я раніше піді - ймав для обговорення між людьми, але значна перепона в цій справі – супротив армії посередників-заготівельників молока, котрі втрачають значні кошти при розвитку цієї справи. Тож думайте, працюйте та змінюйтесь – і у вас все вийде.
Ігор КОВАЛЬ, с. Берізки-Бершадські.