Fridge magnet wooden gears

Життя, виявляється, складніше, або невеселі роздуми абітурієнтки

  • Подобається0Не подобається
  • 12 Липня 2010, 18:49

Цього року я закінчила школу. Як і більшість однокласників, вирішила навчатися далі. Та у перші дні уже нешкільного життя зіткнулася з нібито буденними і звичними проблемами, які нині набули глобального характеру. І ці проблеми стосуються не однієї особи, а багатьох людей. …Обов’язковим для вступу є медичний огляд. Про його рівень свідчить те, що штампи на довідці лікарі ставили, навіть не оглянувши мене. У мої сімнадцять літ я маю деформовану грудну клітку, це помітно навіть неозброєним оком, але це не було відображено в документі. Можливо, це не вплине на наступне моє навчання, та для чого тоді ці довідки?
Тому що їх вимагають згідно з правилами прийому? На мою думку, медичні обстеження не повинні проходити формально, навіть якщо в поліклініку абітурієнти звертаються за звичайною довідкою. Адже і в таких випадках можна виявити якусь хворобу, вчасно призначити лікування.
Та це дрібниці порівняно з тим, що мені довелося побачити при знайомстві з деякими вишами. Майбутній фах вибрала заздалегідь, тож проблем із вибором навчальних закладів не було. Але… Знайомлячись з правилами вступу, я зрозуміла, що в деяких інститутах двері переді мною закриті. Бо в них у різних варіантах повторювалася така процедура. Спочатку представник вишу вів з нами нібито безневинну і доброзичливу розмову у зачиненому кабінеті. А потім брав папірець і швиденько щось на ньому писав. На цьому цетликові значилася сума з багатьма нулями…Різниця залежала від престижності закладу. Та де мені, юній жительці невеликого бригадного села, моїй мамі-вчительці і татові, технічному працівникові, стягнутися хоча б на мінімальну суму! Зрозумівши, що гроші для нас нереальні, наш приємний співрозмовник рвав папірець, і розмова на цьому закінчувалася… А якщо станеться диво, і я стану студенткою, то скільки треба платити за навчання?
Добре було б на бюджетну форму, але й там, кажуть, недешево.
Я поступово починаю прозрівати, дорослішати, усвідомлювати, що в багатьох випадках в нашій країні на першому плані не людина, не особистість. Не мають значення талант, розум, обдарування. У фаворі зовсім інші фактори, головний з яких – гроші. Людину оцінюють за товщиною її гаманця. А якщо є здібності, при цьому матеріальних можливостей здобути належну освіту нема, то що тоді робити? Та ще й при такому рівневі безробіття, як зараз. Бо навіть на некваліфіковану роботу практично неможливо влаштуватися, особливо в селі.
Тим часом більшає тих, хто вчився за гроші, вони ж дуже часто опиняються на керівних посадах. Що з цього виходить, бачимо.
Прикро мені, вчорашній школярці, яку навчали на кращих прикладах життя, зіткнутися з таємним ринком, на якому купуються і продаються долі молодих. Єдине відчуття при цьому – огида. Бруд, від якого ми не відмиємося ще багато років, якщо влада не вживе рішучих заходів, щоб навести порядок. І не тільки в освіті, а й в усіх галузях.
За визначенням Григорія Сковороди, людина щаслива тільки тоді, коли займається «сродною» працею і живе в середовищі однодумців, тобто займається тим, що їй подобається і що в неї найкраще виходить. А коли якісь суспільні чинники не дозволяють, не допускають до улюбленого заняття, це призводить до породження багатьох проблем суспільства.
Нині більшість українців незадоволені своїм життям. Чимало з них топлять свої клопоти (як правило, породжені державою – безробіття, безгрошів’я, відсутність належного соціального захисту, соціальна несправедливість і т.д.) у чарці оковитої.
Та це вже тема іншої розмови, за яку візьмусь, якщо стану студенткою. Але чи стану?
Ірина МАЛІЦЬКА, випускниця Осіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

Дивіться також в розділі  Є така думка
» 15.06.2018 Я проживаю в Берізках-Бершадських. Досить часто зустрічаю в періодиці публікації жителів сіл, які стурбовані проблемою цін на сире молоко. Утримання корів у приватному господарстві – це питання виживання людей у селах. Свого часу дві корівки...
» 01.04.2018 Скільки пам’ятаю, наші депутати змінюють Конституцію «під себе». А простим людям від цього зовсім не краще. За роки незалежності кількість українців, які живуть за межею бідності, тільки зросла.
» 03.03.2018 Відгук на публікацію «Замітки з історії Бершаді» в газеті за 26 січня 2018 р.
» 19.01.2018 Непрості умови нашого сьогодення та війна на Донбасі з окупантом показово довели, що командир зобов’язаний приймати відповідні рішення, які інколи суперечать вимогам чинного законодавства, але забезпечують виконання бойового завдання, збереження...
» 12.01.2018 Слово про матір
» 22.12.2017 Основа життя – здоров’я
» 01.12.2017 Підстав для звинувачення лікаря немає
» 25.11.2017 Не перетворюймо свято у формальність
» 16.12.2016 Продаж землі – найстрашніше зло після кріпацтва
» 29.07.2016 Зберегти пам’ять про рідну людину
Всі статті розділу Є така думка »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Як святкувала Бершадщина</b><br />Урочистості з нагоди 24-ої річниці Незалежності України відбулися 24 серпня біля районного будинку культури.
5 фото   
<b>Земляк на висоті</b><br />У п’ятницю, 6 червня, терористи збили військовий літак АН-30 над Слов’янськом. На борту було 8 членів екіпажу, які...
4 фото   
<b>Вінниччина очима редактора</b><br />Учасників туру &ndash; редакторів комунальних засобів масової інформації - щиро привітали керівники району &ndash;...
84 фото   
<b>День перемоги у Бершаді</b><br />За багаторічною традицією, вранці 9 травня колони ветеранів, представників трудових колективів підприємств,...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Михайлівка
Деркач Василь Якимович (1904) 1904 р., українець. Мобілізований в 1942 р. Мол. лейтенант. Загинув 1943 р. Похов. Київська обл.

З історії Бершаді
Робітники й селяни не припиняли боротьби: готувались нові виступи. Для їх організації в січні 1919 року Бершадський підпільний ревком створив партизанський загін з жителів Бершаді та сусідніх сіл. Командиром призначили голову ревкому В. Кривоходкіна, а комісаром — П. Соболевського. Внаслідок переможного повстання в лютому 1919 року в Бершаді відновлено Радянську владу. Народна влада... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Життя, виявляється, складніше, або невеселі роздуми абітурієнтки - Точка зору - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення