Fridge magnet wooden gears

Спалені війною покоління

  • Подобається3Не подобається
  • 19 Лютого 2010, 10:01

Група ветеранів війни району побувала в музеї Військово-Повітряних Сил України у Вінниці, де багато цікавого відкрила для себе, адже побачена сучасна техніка багатьох схвилювала (на знімку). Фото Павла БАЙДАЛЮКА

Такий далекий вже той 1945 рік – рік Перемоги, коли наша Вітчизна, інші країни були звільнені від фашистської коричневої чуми. Та рани тих, хто пережив смерть рідних, рабство й неволю, холокост – болюча пам’ять.
Не можна без сліз дивитись документальні та художні фільми про війну, про концтабори і гетто, про спалення, знищення фашистами та їхніми прибічниками дітей, жінок, людей похилого віку. Я гортаю сторінки книг, в яких описано це страхіття в нашому районі. Про ці вбивства розповідалося й на сторінках районної газети.
Виникає питання: чи могло бути нормальним дитинство у покоління, обпаленого вогнем такої страшної і жорстокої війни, якою була для нашого народу Велика Вітчизняна проти фашистів з їх звірячою, людиноненависною ідеологією, політикою кривавого расизму, нацизму, геноциду проти цілих народів?

Фашисти з моменту вторгнення на нашу землю використали зроблені ними конц - табори та гетто як фабрику смерті з шибеницями, душогубками, газовими камерами, крематоріями, колодами з трупів для спалення жертв, з глибокими ярами й ровами, заваленими живими та мертвими. А Бабин Яр є у кожному населеному пункті, майже в кожному селі, в тому числі і в нашому Бершадському районі. Знищували ці звірі-фашисти євреїв, українців, росіян, людей інших національностей. Знищували всіх, хто не був їхнім слугоювбивцем. Щоб це не повторилося в наш час, ми зобов’язані виховувати молоде покоління нашими спогадами про пережите у ті страшні роки війни, щоб розповіді й документальні свідоцтва про страждання і мужність борців проти фашизму, наших рятівників, бійців-визволителів не канули в безвість, не вмерли разом з поколінням, яке пройшло через це пекло війни. Наші спогади потрібно записувати, видавати книгами, друкувати в пресі, показувати по телебаченню, щоб всім майбутнім поколінням не довелось пережити тих страхіть, які випали на долю нашого покоління, на долю дітей, які стали сиротами й напівсиротами, батьки яких загинули на війні.
Щоб не забували про наше минуле нащадки, написала мені моя колишня однокурс - ниця Бершадського педагогічного училища (родом із с. Яланця) Настасія Іванівна Чорненька. Закінчили ми навчання в 1955 році, училище закрили, а ми роз’їхалися – хто працювати, а хто продовжувати навчання у вищому навчальному закладі. Нині Настасія Іванівна проживає в Трускавці Львівської області.
В листі вона пише: «Поділитись хочу з тобою тим, чого не маю права забрати з собою у вічність. Знаю: навіть моїм вихованим і занадто добрим дітям не знайдеться можливості і, може, й часу розповідати і своїм дітям ось про що… Я хочу розповісти тобі про те, що знають рештки старожилів мого Яланця і чого, я думаю, не знатимуть їхні нащадки. Під час окупації в Яланці, в приміщеннях конюшень колгоспу ім. Чкалова, знаходилось єврейське гетто.
Ми жили порівняно недалеко, а тому і моя мама, і сусіди частенько носили людям їсти.
Були й такі, що щось вимінювали, але мій тато (він на той час був вдома, його мама зпід Умані «звільнила» з полону на кілька тижнів, а потім він знову пішов на фронт) категорично заборонив мамі щонебудь приносити додому.
Одній єврейській сім’ї (дві сестри Бела і Хайка, менший братик Мойша) вдалося втекти з цього гетто, і вони переховувались у клуні мого дідуся Афанасія Кіндратовича Бадьорка аж до звільнення Яланця 14 березня 1944 року»… І далі… «Я всю війну прожила з дідусем і бабкою. Всю цю історію з переховуванням пам’ятаю, але, на жаль, не пам’ятаю прізвищ дітей. Знаю тільки те, що були вони чи з Бельц, чи з-під Бельц (Молдова).
Уяви собі таке: у половині дідусевої хати знаходився німецький штаб, а на городі, далеченько від хати, у дерев’яній клуні, під соломою, в льоху, переховуються троє.
Дідусь ішов до клуні чи за соломою, чи за сіном для овець і кіз, відкривав лаз, виритий в соломі вхід до льоху, носив їм їсти… Вночі вони виходили в клуню подихати повітрям. Не знаю точно, скільки це продовжувалось, але знаю, що дідусь мій хлопчикові Мойші влітку на голову давав солом’яного капелюха, одягав свитину і відправляв ранесенько в поле пасти овець і кіз. Всім казав, що це його онук. Пас він разом з нашими сусідами Мазуренками Петром і Іваном. Петро вже помер, з Іваном ми зустрічались і згадували про це. Звичайно, сусіди знали, що ніякого онука в діда немає, але, як бачиш, не продали. А німці вірили, бо Мойша був чорним і кучерявим, схожим на дідуся (точна копія Будулая із «Циган»).
Після звільнення Яланця ця сім’я до весни жила з нами.
Потім вони пішли. Обіцяли дати про себе знати. Але… як у воду канули.
Пройшло багато років. Єврейська спільнота почала розшукувати своїх рятівників.
Оскільки дідуся й бабки вже не було, знайшли мою маму, бо всі в селі знали, що наша сім’я переховувала євреїв.
Мама мені з болем розказувала, що в Бершадь приїжд - жали«десь здалеку» автобуси з євреями, які хотіли зустрітись із своїми рятівниками.
Мою маму чомусь не попередили, і вона не поїхала на зустріч. А вже потім мамі переказували, що автобус ще довго чекав у Бершаді на якусь жінку з Яланця… Ось така історія. Змінюється час, відходять у вічність люди, а добро, зроблене комусь, все одно не пропадає.
28 вересня я чула розповідь по радіо, що збирають дані уже не про тих, хто рятував, а про їхніх дітей та онуків. Доки ще і ти, і я – живі, хай би хоч про моїх нащадків знали, що в їхніх жилах тече добра кров, замішана на людяності їхніх предків.
На схилі літ ніхто уже прибирати до своїх рук чужу славу собі не дозволить. Та і перед Богом у свій час прийдеться за сподіяне відповідати. Все написане – правда, те, що я пам’ятаю. Жаль, що тих, хто пережив жах війни, залишається все менше й менше».
Ну, ось така вона, пам’ять дитини війни Настасії Іванівни, тепер її прізвище – Журавська.
Ксерокопію її листа я надіслала голові Яланецької сільської ради О.І. Богомазу.
Вдячна йому за щирий відгук допомогти в пошуках свідків цієї історії. Якщо хтось це може зробити, то нехай надішле свої спогади, свідчення мені – автору цієї статті.
Юлія ПЕНЗЮР.
громадський кореспондент.

Обпалені війною солдати Великої Вітчизняної, не див лячись вже на похилий вік, незагойні душевні рани, завжди залишаються в строю. Їх все цікавить, болить доля нашої України, майбутнє
молодого покоління, тож намагаються бути корисними і нині своєму народові, беруть активну участь в суспільному житті, проводять бесіди з молоддю.


Дивіться також в розділі  Спогади
» 02.04.2018 За громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народу, виявлені під час Революції Гідності, Указом Президента України №890/2014 від 21 листопада...
» 02.04.2018 Уривок зі спогадів «З ярмарку»
» 01.04.2018 Кілька днів по центральній ґрунтовій дорозі, яка пролягала через село, стрімко просувались фашистські війська: автомобілі, танки, артилерія. Вояки йшли повз хату мого дідуся Миколи. Тож в один із звичайних днів сорок четвертого року, коли вже...
» 30.12.2017 Люди старшого покоління добре пам’ятають значки, марки, листівки і плакати з символікою VI Всесвітнього фестивалю молоді і студентів, що проходив з 28 липня до 11 серпня 1957 року в Москві. На нього приїхали тисячі юнаків і дівчат із 131 країни...
» 11.12.2017 8 грудня 2015 р. в АТО загинув Юрій Тарасенко
» 27.10.2017 Добрі справи і гарний слід
» 16.09.2017 Поетичний заповіт Миколи Хараїма
» 04.02.2017 Пам’яті друга
» 17.12.2016 Оніщенко Віктор Васильович
» 10.12.2016 Дороги майора Дігтяра
Всі статті розділу Спогади »
Цікаві фото
7 фото   
<b>Стати кращими – не просто</b><br />До Дня працівників ветеринарної медицини: Напередодні професійного свята сиджу за столом над чистим аркушем паперу,...
3 фото   
<b>Водохреще в Бершаді…</b><br />У вівторок 19 січня право - славний світ святкував Водохреще (Хрещення Господнє, Богоявлення). Це третє велике зимове...
2 фото   
<b>Посівний календар на 2011 рік</b><br />У календарі вказані тільки найсприятливіші дні для садіння та сівби овочевих культур, але їх можна сіяти і саджати і...
7 фото   
<b>"Золотий Олімп-2011"</b><br />25 травня в залі засідань агропромислового розвитку проведено районне свято вшанування розуму, інтелекту та знань....
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Чернятка
Козак Кіндрат Іванович (1926) 1926 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 12.11.45. Похов. Краківське в-во, Польща.

З історії Бершаді
Не тільки на окупованій території бершадці боролися проти фашистської нечисті. Вони билися на фронтах Великої Вітчизняної війни. Серед воїнів були колишні робітники, селяни, вчителі, медпрацівники, службовці установ. 18-річною дівчиною пішла на фронт медична сестра Н. Ю. Тартачна. Вона брала участь у боях під Москвою, де винесла з поля бою понад двісті поранених. Там же була прийнята до лав... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Спалені війною покоління - Спогади - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення