– Свій перший суп я приготував у сім років, – усміхаючись, каже Олександр. – Для мене тоді найголовніше було, щоб він не був кислим і солоним.
Хлопець завжди мріяв стати кухарем, тож успішно закінчив кулінарне училище й отримав спеціальність «кухар-кондитер». Кілька місяців працював кухарем на базі відпочинку, охоче переймає досвід своїх колег. Тепер він і сам майстер кулінарних справ.
– Відвідувачі кафе найчастіше замовляють пельмені, вареники, відбивні, – розповідає Олександр. – Дуже популярні національні страви, але їх треба довше готувати.
Люблю готувати лечо із червоного болгарського перцю і баклажанів – воно дуже смачне, і мало часу йде на його приготування, до того ж, ця страва має гарний вигляд.
Рецептура в кафе своя, фірмова, однак Сашко читає відповідну літературу, переглядає інтернет-сайти і пробує готувати страви й за своїми рецептами, адже інколи трапляються й досить вибагливі клієнти. Сам він любить деруни, борщ, але коли за святковим столом збирається разом вся родина, стараються приготувати щось смачненьке і за новими рецептами.
До речі, дружина Олександра – Галина – теж професійний кухар. Вона закінчила Вінницький технікум громадського харчування і працює в кафе, неодноразово брала участь у всеукраїнських конкурсах кухарів.
Одна з нових послуг кафе «Поділля» – виїзна кухня. Працівники закладу готують страви, доставляють їх додому клієнту, організовують сервірування столу тощо.
– Цього року більше стали замовляти виїзну кухню для відзначення днів народжень, хрестин, весіль, – говорить Олександр Мартьянов, – але я звик до такого режиму. Робота хоч і нелегка, але мені приносить задоволення.
Заповітна його мрія – відкрити своє кафе. Але щоб започаткувати власну справу, потрібно ще багато вчитися.
Хочеться побажати Олександру, щоб його мрія здійснилася.
Василь ВЕРБЕЦЬКИЙ.