– Миколо Петровичу, споживча кооперація району є багатоукладною системою господарювання з розгалуженою торгівельною, заготівельною та виробничою діяльністю. Скільки товариств вона нараховує, скількох прихильників спілчанської ідеї об’єднує?
– Система споживчої кооперації району нараховує 39 споживчих товариств, 29 із них займаються торгівлею, 6 – громадським харчуванням, одне – виробництвом, одне – заготівлею, а також один ринок і хлібозавод. На обліку майже шістсот пайовиків. У кооперативних установах працюють 290 осіб.
– Торгівля завжди була і є одним із пріоритетних видів діяльності споживчої кооперації. Якою є мережа магазинів у районі? Чи вдається в нинішніх умовах модернізувати крамниці?
– У районі 65 кооперативних магазинів у всіх, навіть у найвіддаленіших від райцентру, населених пунктах, в яких приватні підприємці не дуже бажають займатися роздрібною торгівлею. До речі, у Кидрасівці, Серебрії, Дяківці, Завітному та деяких інших селах наші магазини – практично єдина можливість для мешканців придбати не лише продовольчі товари, а й побутові. Ми постійно прагнемо розширювати асортиментний ряд, і нині пропонуємо покупцям понад п’ять тисяч товарів. Усі наші споживчі товариства спрацювали прибутково, тож на реконструкцію, оновлення крамниць, придбання нового обладнання торік було спрямовано півмільйона гривень. Завдяки цьому замінили вікна, опалення, придбали нове обладнання в магазин споживчого товариства «Конвалія С» у Ставках, в маркет «У Людмили» в Джулинці, також осучаснили заклади торгівлі в Поташні, Крушинівці, Чернятці та в інших територіальних громадах.
– Які успіхи у проведенні заготівель? Чи багато в районі приймально-заготівельних пунктів?
– Ми відійшли від того, щоб кожний магазин займався заготівельною діяльністю, адже потрібні ліцензії, дотримання інших вимог. Наразі в районі лише споживче товариство «Коопзаготпром», ковбасний цех та заклади громадського харчування здійснюють закупівлю від населення, фермерських господарств продукції та продуктів її переробки, а також вторинної сировини.
– Наскільки успішно діють організації громадського харчування? Чи бере на себе районне споживче товариство функції організації харчування шкіл, забезпечення власною продукцією та продовольством інших бюджетних закладів?
– Шість споживчих товариств об’єднують у районі 13 закладів громадського харчування. Їх дизайн – на сучасному рівні, кількість посадкових місць – достатня, асортимент продукції – широкий, якість послуг – висока, тож кооператори достойно конкурують у цій сфері з приватними підприємцями. Спілчани виграли тендер і беруть участь у забезпеченні харчування учнів, зокрема, трьох міських шкіл, а також Яланецької та Михайлівської ЗОШ. Кооператори СТ «Калина плюс» забезпечують їх смачними булочками та іншими кондитерськими виробами.
– Миколо Петровичу, важливим аспектом діяльності споживчої кооперації є надання послуг населенню. Наскільки розширилася чи звузилася у порівнянні з попередніми роками сфера побутових послуг?
– Кооператори району в основному надають ринкові послуги та в сфері заготівель, а побутовим обслуговуванням населення здебільшого займаються приватні підприємці. Поки що ми не маємо можливості впроваджувати й нові види послуг.
– Чи є в роботі господарюючих суб’єктів системи споживчої кооперації невикористані резерви?
– Сьогодні всім важко, нелегко й кооператорам. Постійно зростають ставки орендної плати за використання земель, тарифи на електроенергію. Все це суттєво впливає на збільшення витрат у процесі виробництва, на транспортні послуги тощо. Резерви потрібно шукати в економії ресурсів, здешевленні собівартості продукції, підвищенні якості надання послуг.
– Споживча кооперація підтвердила свою життєздатність і реальну можливість робити вагомий внесок у розвиток економіки і соціальних відносин. Чи не так?
– Суспільний внесок наших кооператорів до загальнодержавної скарбниці дійсно вагомий. Про це свідчить доволі красномовний показник: лише минулого року спілчани району сплатили півтора мільйона гривень податків та обов’язкових платежів. Бершадські кооператори долучаються й до підтримки армії, на її потреби вони перерахували 5 тисяч гривень коштами і передали продуктів на суму 4 тисячі гривень.
– Миколо Петровичу, успішну діяльність споживчої кооперації можуть забезпечити лише висококваліфіковані кадри. Кого Ви можете назвати кращими творцями кооперативного руху на Бершадщині?
– Люди були і залишаються золотим фондом споживчої кооперації. У зміцнення її позицій в районі вагомий внесок роблять кооператори споживчих товариств «Калина плюс», «Надія», «Лана», «Золоте руно», «Сумівське», «Українка», «Косючка», які очолюють відповідно Раїса Бондар, Іван Демчук, Віра Бендус, Світлана Фурик, Алла Маршук, Леся Леус, Євген Косюк, та багато інших спілчан, які гідні високої оцінки і людської поваги.
– Якими будуть Ваші побажання колегам з нагоди професійного свята?
– Хочу побажати всім кооператорам Бершадщини міцного здоров’я, успіхів у нелегкій праці, миру, щастя, добра, благополуччя, а також віри у краще майбутнє.
Спілкувався Василь ВЕРБЕЦЬКИЙ.