Fridge magnet wooden gears

Тернистий шлях до визнання

  • Подобається-1Не подобається
  • 15 Березня 2012, 09:00

На знімку: В. А. Зарічанський.

Перед кожною людиною, особливо молодою, постає час від часу питання – як жити далі, з чого починати. Дороговказом у життя, та ще й благополучне, чи своєрідним пропуском, у наш час не завжди служить навіть диплом про вищу освіту, набутий фах. Але, як показує практика, чи не найбільше вдається у житті тим, хто все-таки не боїться ризикувати, кого не лякають труднощі. Саме про одну з таких сімей, орієнтуючись на відгуки про неї жителів Війтівки, пропонуємо розповідь.

Спостерігаючи за чергою у продовольчому магазині «Надія», що у центрі цього села, спочатку подумалося, що то «викинули», як це бувало у радянську пору, якийсь із дефіцитів, або не зовсім вправно обслуговують продавці. Але дуже швидко стало зрозумілим, що то не те, і не інше, а продавці, навпаки, заслуговують тільки на повагу і похвалу.

– Я тут завжди «отоварююся», – взялася першою пояснювати ситуацію, коли про це зайшла мова, Марія Козір, жителька цього села, – бо і магазин хороший, і до цін, якщо порівнювати їх з цінами в інших, ні в кого претензій немає, та ще й культура обслуговування покупців приваблює.

З подальшої бесіди з покупцями виявилося, що саме в цьому магазині скуповуються вже не тільки жителі Війтівки, а й чимало проїжджих через це село, тому і виникають інколи невеликі черги.

А розпочинали власники цього магазину Володимир і Юлія Зарічанські он як непросто. Познайомилися вони і створили сім’ю ще в пору, коли майбутній глава сім’ї був студентом політехнічного. Здавалося б, професія інженера-конструктора-технолога відкривала йому широку дорогу в світ. І так би воно й було, зізнається він нині, бо на ту пору вона дійсно була перспективною, але з розпадом Радянського Союзу почали зупинятися підприємства, тож переорієнтовуватись, у досить непростій ситуації, довелося не тільки йому.

Хоч до цього мешкав у районному центрі, сільське життя у Війтівці зовсім не насторожувало.

Так, як коштами молодій сім’ї не було кому допомагати, спочатку спробував, як і чимало хто, здобувши вищу освіту, їздити разом з дружиною й торгувати на базарах.

Надто нелегко даються такі заробітки – у холод, спеку, негоду та й вистачало їх молодій сім’ї хіба що на проживання. Тоді й розповіла йому дружина про заповітну мрію свого покійного батька мати якусь власну справу, наприклад, магазин.

Розпочинали практично з нуля, на голому місці. Та ще й не кожний з будівельників радив будувати його практично на мочарі, поблизу ставка, який у центрі села.

Проектував майбутню будівлю сам, але яких тільки перепон, згадує, не довелося йому долати при оформленні документів на неї. Проте скільки б не ставили йому палиці в колеса, свого все ж домігся.

Створити молодіжне кафе-бар – ось якою тоді була мрія молодої сім’ї.

Так, як через постійну зайнятість до цього їм ніколи було відвідувати подібні розважальні заклади, навіть не сподівалися, скільки надалі з його відкриттям постане перед ними проблем.

Здавалося б, організував і дискотеку, і світло-музику для молоді, а от замість того, щоб комусь допомогти навести порядок серед її відвідувачів, здебільшого всі чомусь постійно шукали крайнього у тих чи інших порушеннях, наприклад бійках, які виникали під час неї. Не один раз вся вина покладалася саме на власника даного закладу, хоч всі в селі добре знали, що виховання, норми поведінки представникам молодого покоління прищеплюються, насамперед, в сім’ях. І так тривало декілька років, через що і змушені були його закрити. Надалі вирішили спеціалізуватися тільки на торгівлі. Перед тим, як визначитися, що торгувати будуть саме продовольчою групою товарів, перепробували те робити з багатьма іншими. А назвали магазин «Надія» в честь старшої донечки, якій вже п’ятнадцять років, а в сім’ї є ще і менша.

Чи не кається, що зайнявся саме торгівлею, пройшовши настільки тернистий шлях до визнання? В душі, зізнається, все-таки шкодує, що вчився на одне, а душу вкладати доводиться в інше. Налаштовує на лад тільки те, що встиг полюбити роботу, якою займається. За роки підприємництва зрозумів, що ні в якому разі не можна братися за декілька справ зразу, а натомість робити якусь одну і домагатися якості її виконання.

Дається все, звичайно, нелегко – треба шукати товар, добре знати ринок на нього, ціни. Але цьому навчило сім’ю вже життя.

А щодо проблем, то, за словами Володимира Анатолійовича, він до них вже навіть звик, без них ніколи не обходилося. З ритму збиває хіба що нечесна конкуренція.

Сьогодні магазин «Надія» у Війтівці схожий на справжній супермаркет – за оформленням, обладнанням, обслуговуванням. От і задоволені покупці. У такій справі, як підприємництво, вважає господар магазину, надто важливо вміти підлаштовуватися під людей, громаду, а не навпаки – підлаштовувати їх під свій бізнес.

Недоброзичливці, звичайно, були і будуть. За словами В. А. Зарічанського, вистачало їх з самого початку – практично ні за що штрафували, від’єднували електро-енергію, не давали спокою перевіряючі. Працювати у правовому полі взагалі дуже важко. Але минав час, і люди давали гідну оцінку ставлення до них. Жаль лише, скаржився вже підприємець, що нинішній податковий кодекс не сприяє як слід підприємництву.

Якби податки були помірними, то, на його думку, їх платили б всі, і держава була б тільки у виграші від того.

Павло КУШПЕЛА


Дивіться також в розділі  Є така думка
» 15.06.2018 Я проживаю в Берізках-Бершадських. Досить часто зустрічаю в періодиці публікації жителів сіл, які стурбовані проблемою цін на сире молоко. Утримання корів у приватному господарстві – це питання виживання людей у селах. Свого часу дві корівки...
» 01.04.2018 Скільки пам’ятаю, наші депутати змінюють Конституцію «під себе». А простим людям від цього зовсім не краще. За роки незалежності кількість українців, які живуть за межею бідності, тільки зросла.
» 03.03.2018 Відгук на публікацію «Замітки з історії Бершаді» в газеті за 26 січня 2018 р.
» 19.01.2018 Непрості умови нашого сьогодення та війна на Донбасі з окупантом показово довели, що командир зобов’язаний приймати відповідні рішення, які інколи суперечать вимогам чинного законодавства, але забезпечують виконання бойового завдання, збереження...
» 12.01.2018 Слово про матір
» 22.12.2017 Основа життя – здоров’я
» 01.12.2017 Підстав для звинувачення лікаря немає
» 25.11.2017 Не перетворюймо свято у формальність
» 16.12.2016 Продаж землі – найстрашніше зло після кріпацтва
» 29.07.2016 Зберегти пам’ять про рідну людину
Всі статті розділу Є така думка »
Цікаві фото
3 фото   
<b>«Голубий вогник» – в оселі ставчан</b><br />Жителі Ставків довго чекали цього дня, і ось нарешті він настав. Минулої суботи в селі було велике свято &ndash;...
64 фото   
<b>Спортивне свято в Бершаді</b><br />7 жовтня 2012 року в м.Бершадь з нагоди Дня вчителя було проведено міжрайонний турнір ветеранів футболу працівників...
2 фото   
<b>Нарада з питань газифікації району</b><br />Голова районної державної адміністрації Олександр Снігур 28 серпня 2012 року провів чергову робочу нараду щодо...
2 фото   
<b>"П'ятківчанка" зачарувала Вінницю</b><br />У ці дні редакційна пошта переповнена листами, повідомленнями, фотографіями про відзначення циклу новорічноріздвяних...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Флорино
Дмитрик Василь Йосипович (1922) 1922 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.07.43.

З історії Бершаді
З нагоди 3-х роковин визволення Бершаді від німецько-фашистських загарбників на масовому мітингу було урочисто відкрито пам'ятник В. І. Леніну. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Тернистий шлях до визнання - Точка зору - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення