Fridge magnet wooden gears

Виживають хто як може

  • Подобається1Не подобається
  • 25 Червня 2010 р

На знімку: нібито вже і до пенсії дожили, і в пору її отримують, та все ж Зінаїда Іванівна Демінська (на знімку зліва) і Раїса Василівна Таткова в постійній праці та турботах. Ось так і виживають. Фото Руслана БАЙДАЛЮКА.

Недаремно мовиться, що народ як скаже, ніби зав'яже. Про одне з сіл у районі – Лісниче, наприклад, ще якихось два десятиліття тому казали, що село це – мальовниче.

І воно справді було тоді таким. Відколи ж не стало базового господарства, до даної місцевості більше підходить вже інша поговірка: народу тьма, а роботи – нема.
Дожилися вже до того, що навіть на адресу тих, хто на відхідництві рідні висловлюються, що гіркі, мовляв, дітки, ваші заробітки. Що вже казати про виживання тих верств населення, яке залишилося в селі, тим більше досягло пенсійного віку.
У Раїси Василівни Таткової, наприклад, за її словами, 38 років трудового стажу. З них більше двох десятиліть відпрацювала на фермі, чимало років обробляла цукрові буряки, по 5 гектарів щосезону, розповідала вона. А що з того має? Хіба що 977 гривень пенсії, якої не вистачає навіть на машину дров. Годилося б вже і відпочити, але щоб вижити, змушена ще і декілька городів обробляти, і корівчину утримувати.
Але найбільше, за її словами, дошкуляє нібито у їх селі навіть не це, а вияви несправедливості до таких, як вона. Є односельчани, стаж роботи у яких значно менший, а пенсії чомусь більші. Якби ж то хоч працювали такі на якихось особливих роботах. А тож в селі все, як кажуть, на видноті. Не встигнеш на одній із його окраїн чихнути, як з іншої вже озиваються: «На здоров'я!» Тож усі сподіваються, що покласти даній несправедливості край якнайшвидше повинна пенсійна реформа. От тільки багатьох непокоїть, що просувається вона надто повільно.
– А що робити тим, – запитує Раїса Василівна, – кому до пенсійного віку ще, як до неба, а заробити пенсійний стаж ніде?
Утримувати 2-3 корови у обійсті, звичайно, теж робота, як і обробляти городи. А хто з цим рахується. Якби хоч молоко купляли дорожче.
У пору існування колективного господарства немічній бабуні могли хоча б декількома кілограмами цукру, круп чи олії підсобити. Тепер же, розповідали у Лісничому, навіть вмерти страшно. Ті, хто займається виготовленням трун, вже навіть над покійниками глумляться – роблять їх такими, що не так просто буває закрити кришкою.
Щоправда, автомобіль на похорони сільська рада виділяє, але бензин для цього знову ж таки доводиться купляти рідним покійного. Та ще й везти його аж із Бершаді, бо ближче заправитися ніде. А не запасешся бензином, розповідали у селі, хоч на тачці вези на кладовище.
Як можна вести мову в таких умовах про якесь відродження села, його розвиток, якісь нові технології.
Коли готував цей матеріал, з думки все не йшов один з життєвих епізодів Семена Чепіжного, розповідь про якого було вміщено днями в одній з центральних газет.
Коли він потрапив підлітком у роки Великої Вітчизняної війни на роботу до бауера в одне з німецьких міст, його там чекала неабияка несподіванка. Замість того, щоб розпорядитися негайно «запрягти» підлітка в роботу, той спочатку розпорядився, щоб підготували йому баню, потім перевдягли в новий одяг і добре нагодували. До прийому їжі, до речі, гукали до п'яти разів на день. Нехай вже Семен Іванович не розповідав про це десятиліттями, остерігаючись, що його можуть не зрозуміти і навіть осудити за це. Про теперішніх же, лісничанських бауерів, та хіба тільки про них є нині можливість повести мову на повний голос. Невже до нас так ніколи і не дійде, що лише, створивши людям хоча б елементарні умови, можна щось від них вимагати, розраховувати на якісь переміни.
– Нехай би вже був колгосп, – висловлювалася Раїса Василівна, – можливо, була б робота і син повернувся б додому. Хіба йому легше працювати зварювальником на одній з шахт?
Зінаїді Іванівні Демінській «пощастило» в житті, якщо це можна вважати щастям, більше. Крім колгоспу, 17 років перед виходом на пенсію трудилася у медицині техпрацівницею. Однак, знову ж таки, у сім’ї, де двоє пенсіонерів, одна з пенсій щомісяця витрачається на ліки. А росту цінам на медикаменти немає кінця. Та ще й завозять у село тільки дешеві – дорожчі потрібно замовляти або їхати за ними самому, що може зробити не кожна хвора людина.
Вчителька Ганна Савівна Король, яка теж приєдналася до розмови, не без тривоги розповіла, що у Лісничанській школі тепер лише 68 учнів, хоч, коли прийшла на роботу, їх було 360. У п'ятому класі в цьому році їх тільки двоє. Ось який він, результат турботи про майбутнє села від можновладців. Бо хто має народжувати у Лісничому, пенсіонери?
Щоправда, народжуваність дещо зросла, відколи почали виплачувати на це допомогу. Але це ще не вихід.
В цілому ж пенсіонери, звичайно, дякували, що хоч якусь копійку мають з пенсій на харчування. Але і це їх не заспокоює. Адже всі знають, що рано чи пізно доведеться збиратися у далеку дорогу. А на поховання у Лісничому, за їхніми підрахунками, треба не менше 5800 гривень. Як скласти таку суму? До банків у людей старшого покоління довір'я, здебільшого, ніякого. У свій час, розповідала Раїса Василівна, 25 тисяч карбованців, причому трудових, важко зароблених, вже довірила Ощадбанку, та так вони там і залишилися. А коли зберігати вдома – теж ніякої гарантії, що їх не знецінить інфляція.
І такими проблемами, тривогами, живуть на сьогодні, мабуть, не тільки у цьому селі. Залишається сподіватися, що новообраний Президент нашої держави, як і уряд, все-таки виведуть нас усіх на потрібний шлях розвитку. Бо наші селяни заслуговують на гарне життя, а не на виживання.
Павло КУШПЕЛА.


Дивіться також в розділі  Є така думка
» 15.06.2018 Я проживаю в Берізках-Бершадських. Досить часто зустрічаю в періодиці публікації жителів сіл, які стурбовані проблемою цін на сире молоко. Утримання корів у приватному господарстві – це питання виживання людей у селах. Свого часу дві корівки...
» 01.04.2018 Скільки пам’ятаю, наші депутати змінюють Конституцію «під себе». А простим людям від цього зовсім не краще. За роки незалежності кількість українців, які живуть за межею бідності, тільки зросла.
» 03.03.2018 Відгук на публікацію «Замітки з історії Бершаді» в газеті за 26 січня 2018 р.
» 19.01.2018 Непрості умови нашого сьогодення та війна на Донбасі з окупантом показово довели, що командир зобов’язаний приймати відповідні рішення, які інколи суперечать вимогам чинного законодавства, але забезпечують виконання бойового завдання, збереження...
» 12.01.2018 Слово про матір
» 22.12.2017 Основа життя – здоров’я
» 01.12.2017 Підстав для звинувачення лікаря немає
» 25.11.2017 Не перетворюймо свято у формальність
» 16.12.2016 Продаж землі – найстрашніше зло після кріпацтва
» 29.07.2016 Зберегти пам’ять про рідну людину
Всі статті розділу Є така думка »
Цікаві фото
14 фото   
<b>ШУМИЛІВ</b><br />
3 фото   
<b>Жінки в МХП: жительки Вінниччини – про свою роботу в рідному краю</b><br />Найкраще про підприємство можна дізнатись через людей, які в ньому працюють. На початку весни та напередодні...
4 фото   
<b>Вінниччина очима редактора - Липовеччина – тур третій</b><br />Черговий виїзд редакторського корпусу виявився вже до меншого, сорокатисячного району, але зовсім не менш значимого і...
5 фото   
<b>Волейбольний турнір імені Василя Ободнюка</b><br />10 березня 2012 року в приміщенні Флоринської загальноосвітньої школи відбувся ХІІ волейбольний турнір присвячений...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Велика Киріївка
Колісник Костянтин Іванович (1922) 1922 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 00.07.44.

З історії Бершаді
Відновлені органи Радянської влади приділяли велику увагу нормалізації життя та налагодженню роботи установ міста. Були вжиті заходи, спрямовані на поліпшення санітарного стану міста і громадського харчування. Розроблено план відбудови промислових об'єктів, набору та відправки робочої сили на відродження шахт Донбасу. Силами місцевих лікарів у Бершаді для поранених солдатів і офіцерів... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Виживають хто як може - Точка зору - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення