Fridge magnet wooden gears

Участь експертів, спеціалістів та суб'єктів оціночної діяльності - суб'єктів господарювання у виконавчому провадженні

  • Подобається1Не подобається
  • 29 Серпня 2013 р

Для з'ясування та роз'яснення питань, що виникають під час здійснення виконавчого провадження і потребують спеціальних знань, державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторін призначає своєю постановою експерта або спеціаліста (у разі необхідності - кількох експертів або спеціалістів), а для оцінки майна - суб'єктів оціночної діяльності - суб'єктів господарювання.

Як експерт або спеціаліст може бути запрошена будь-яка дієздатна особа, яка має необхідні знання, кваліфікацію та досвід роботи у відповідній галузі.

Експерт або спеціаліст зобов'язаний надати письмовий висновок, а суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання - письмовий звіт з питань, що містяться в постанові державного виконавця, а також надати усні рекомендації щодо дій, які виконуються за його присутності.

Експерт, спеціаліст і суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання мають право на винагороду за надані ними послуги. Розмір винагороди визначається в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Винагорода та інші витрати, зумовлені проведенням експертизи, наданням висновку спеціаліста або звіту суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання належать до витрат, пов'язаних з організацією та проведенням виконавчих дій.

За відмову без поважних причин від надання висновку чи за надання висновку, що містить завідомо неправдиві відомості, експерт несе кримінальну відповідальність, про що він має бути попереджений державним виконавцем. Збитки, завдані сторонам внаслідок видачі такого висновку, підлягають відшкодуванню в порядку, встановленому законом. За недостовірну чи необ'єктивну оцінку майна суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання несе відповідальність у порядку, встановленому законом, а оцінювач - кримінальну відповідальність, про що він має бути попереджений державним виконавцем.

Копії постанови державного виконавця про призначення у виконавчому провадженні експерта, спеціаліста або суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання надсилаються сторонам у триденний строк з дня її винесення.

В основному експерт залучається до виконавчого провадження для оцінки описаного державними виконавцями майна, на яке звертається стягнення в рахунок погашення боргу (для оцінки за регульованими цінами, оцінки нерухомого майна, транспортних засобів, повітряних, морських та річкових суден – ст. 58 ЗУ «Про виконавче провадження»).

Також, в процесі провадження виконавчих дій можуть виникнути ситуації, коли виконавцю необхідно бути впевненим, що він правильно виконує судове рішення, наприклад при передачі майна слід перевірити його вартість (оцінку), автентичність (історичну, культурну, оригінальну тощо) при виникненні підозри, що перєд виконанням рішення відбулась його підміна.

Фактично у державного виконавця може виникнути потреба у спеціальній інформації в галузі науки, техніки, ремесел, мистецтва. 3 цією метою державний виконавець за заявою сторони або власною ініціативою може ухвалити постанову про призначення експерта або спеціаліста, а у разі необхідності - декількох спеціалістів чи експертів.

Cуб'єктом, якому надається право експертного висновку або фахового пояснення, може бути будь-яка дієздатна особа, що має спеціальні знання і юридично не заінтересована у наслідках виконавчого провадження.

Зміст статті 13 Закону України «Про виконавче провадження» не створює перешкод для залучення як експерта чи спеціаліста будь-якого громадянина України, іноземного громадянина, особи без громадянства.

Державний виконавець на свій розсуд повинен впевнитись у рівні спеціальних знань, ступені кваліфікації й достатньому досвіді роботи у відповідній галузі тієї особи, яку рекомендовано експертом або спеціалістом.

Питання, які потребують висновку експерта чи спеціаліста, пропонуються їх ініціаторами, але перелік і зміст питань визначає державний виконавець у постанові.
Bони не можуть стосуватись змісту рішення і повинні зачіпати лише стан його виконаішя і обставини, які пов'язані з виконанням.

Про такі межі діяльності зобов'язані мати уявлення як сторони, які заінтересовані у виконанні рішень, так і державний виконавець, який має особливо пам'ятати, що виконує рішення, а не ревізує його зміст.

Bисновок експерта або спеціаліста повинен бути вмотивованим і викладеним у письмовій формі.

Ці особи можуть також давати усні рекомендації фахового характеру щодо дій, при виконанні яких є присутніми.

Експерт або спеціаліст мають право відмовитись від дачі висновку або пояснень, якщо усвідомили, що не володіють необхідним обсягом знань для виконання покладеного на них обов'язку, що повинпо бути доведеио.

Заява про відмову має бути вмотивованою. Aле експерт або спеціаліст не можуть ухилитись безпідставно чи за недостатньої мотивації від дачі висновку або пояснень. За відмову від дачі висновку чи дачу завідомо неправдивого висновку або пояснення єксперт притягається до кримінальної відповідальності (статті 384, 385 KK).

До проведення експертизи експерт попереджається державпим виконавцем про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку. Збитки, завдані сторонам завідомо неправдивим висновком експерта або спеціаліста, відшкодовуються в порядку, передбаченому законом.

Експерт або спеціаліст мають право на винагороду за надані ними послуги. Розмір її визначається в порядку, що встановлюється Kабінетом Міністрів України.

Ця винагорода та інші витрати на проведення експертизи належать до витрат, пов'язаних із провадженням виконавчих дій. Kопія постанови державного виконавця про призначення у виконавчому проваджсниі експерта або спеціаліста у 3-денний строк з дня її винесення надсилається сторонам. Заявлений сторонами відвід експерту або спеціалісту вирішується в порядку, передбаченому цим Законом.

Головний державний виконавець ВДВС Бершадського РУЮ Оперчук О.Ф.


Дивіться також в розділі  Людина і закон
» 25.05.2018 Конституцією України не лише визначене широке коло прав громадян, але й встановлені дієві гарантії їх реалізації. Однією з таких гарантій є право на захист суб’єктивних прав та охоронюваних законом інтересів. Найбільш повному здійсненню права...
» 11.05.2018 Право на захист та законні інтереси громадян гарантоване Конституцією України. Ця форма захисту проявляється у наданні юридичної допомоги громадянам і юридичним особам, у тому числі у формі представництва. Під представництвом у виконавчому...
» 27.04.2018 1. Заходами примусового виконання рішень є: 1) звернення стягнення на кошти, цінні папери, інше майно (майнові права), корпоративні права, майнові права інтелектуальної власності, об’єкти інтелектуальної, творчої діяльності, інше майно (майнові...
» 01.04.2018 На жаль, незважаючи на свідоме та чесне виконання обов’язків військової служби більшістю військовослужбовців, у Збройних силах України є випадки самовільного залишення військових частин чи місць служби. Військове правопорушення – самовільне...
» 01.04.2018 Якщо сплатили надміру або помилково...
» 24.03.2018 Стан злочинності на території району у 2017 році
» 16.03.2018 Наші пріоритети – боротьба з корупцією
» 15.03.2018 Початок примусового виконання рішень
» 07.03.2018 Весняний призов
» 03.03.2018 Боржників аліментів – до «суспільно корисних робіт»
Всі статті розділу Людина і закон »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Юні таланти зі Сходу на Бершадщині</b><br />Інна Маршук – переселенка з міста Ясинуватої Донецької області – стала ученицею Баланівської ЗОШ з другого семестру,...
5 фото   
<b>Театралізоване дійство «Щедра кутя. Новий рік»</b><br />Три головні зимові свята приходять разом у кожен дім &ndash; чи не найбажаніші для кожного українця, адже саме вони...
3 фото   
<b>Іполит Зборовський - патріот і подвижник</b><br />Минулого тижня в читальному залі районної бібліотеки відбулася знакова подія – презентація книги «Іполит Зборовський...
5 фото   
<b>Дитячий крок - найближче до зірок!</b><br />Відбувся фінал Всеукраїнського дитячого телевізійного конкурсу "Крок до зірок". Випробування на артистизм,...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Кошаринці
Царюк Федір Тимофійович (1907) 1907 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 18.09.44. Похов. Румунія.

З історії Бершаді
Не тільки на окупованій території бершадці боролися проти фашистської нечисті. Вони билися на фронтах Великої Вітчизняної війни. Серед воїнів були колишні робітники, селяни, вчителі, медпрацівники, службовці установ. 18-річною дівчиною пішла на фронт медична сестра Н. Ю. Тартачна. Вона брала участь у боях під Москвою, де винесла з поля бою понад двісті поранених. Там же була прийнята до лав... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Участь експертів, спеціалістів та суб'єктів оціночної діяльності - суб'єктів господарювання у виконавчому провадженні - Тлумачення в чинному законодавстві - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення