Fridge magnet wooden gears

Вшанували пам'ять героїв

  • Подобається0Не подобається
  • 27 Серпня 2010 р

На знімку: виступає Г.М. Заболотний.

У Шляховій урочисто відкрили меморіальні дошки великим землякам – Василю Михайловичу Кавуну і Григорію Йосиповичу Кузику.

Імена обох колишніх керівників шляхівського колгоспу В.М. Кавуна і Г.Й. Кузика, яким за самовіддану працю було присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці, депутатів Верховної Ради багатьох скликань, добре відомі не лише на Поділлі, а й за його межами. Завдяки їх діяльності Шляхова і її люди стали знаними в державі, досягли вагомих результатів у господарюванні та соціальнокультурному розвитку, своєму благополуччі. В 1962 році місцевий колгосп вперше назвали академією землеробства, а через п’ять років Шляхова представляла тодішній СРСР на всесвітній сільськогосподарській виставці у канадському Монреалі.
Сюди приїздили за досвідом з усіх куточків Союзу, ізза кордону, щоб повчитися у вирощуванні високих врожаїв, благоустрої села, в підвищенні добробуту селян.
Пригадую, як численні візити високопосадовців держави і зарубіжжя не були в дивину шляхівчанам, як і численні публікації про них у пресі, висвітлення на телебаченні та радіо. Село виховало трьох Героїв Соціалістичної Праці, 609 його жителів було нагороджено орденами і медалями. Напередодні Дня незалежності України в Шляховій відбулося святкове зібрання з нагоди вшанування пам’яті двох великих земляків-героїв, у якому взяв участь голова обласної ради Г.М. Заболотний, а також керівництво району і села, багато шляхівчан. На площі перед конторою сільгосптовариства пройшло імпровізоване дійство, програму якого підготували місцеві педагоги та школярі.
Виступаючи на урочистому мітингу, Григорій Михайлович Заболотний зазначив, що Шляхова – це унікальне село, це кузня кадрів, це школа господарювання, куди приїздили вчитися з усіх усюд. Ця земля славиться гарними врожаями, але насамперед – чудовими працелюбними людьми, серед яких видне місце займають В.М. Кавун та Г.Й. Кузик.
– Нехай цей день, – відзначив він, – буде початком вшанування пам’яті багатьом відомим бершадцям – і керівникам, і рядовим трудівникам, всім, хто відроджував і будував села, дороги, школи і лікарні, хто вирощував хліб і розвивав наші традиції.
Він подякував шляхівчанам за пам’ять, за працю та побажав щастя, здоров’я і всіляких гараздів. А також вручив Почесні грамоти облдержадміністрації директору школи Н.М. Кравець, педагогам Л.П.
Хахалині, О.І. Хахалині, В.Г.
Щербатій, З.Г. Гринчук. Крім того, керівник області подарував школі сучасну оргтехніку.
– Життя і діяльність В.М. Кавуна та Г.Й. Кузика – це справжній приклад для всіх нас, – сказав у своєму виступі голова райдержадміністрації О.Ф. Снігур, – тому вони назавжди залишаться в нашій пам’яті.
– Ці дві постаті заслужили нашої поваги та шани, прославили Шляхову і Бершадщину, – відзначив голова ра - йонної ради М.Г. Бурлака. А ще він сказав, що сьогоднішній захід відбувається з ініціативи Г.М. Заболотного, при підтримці районної та місцевої влади, керівництва місцевого сільгосптовариства.
Виступаючи на зібранні, директор шляхівського ТОВ «Світанок-Агросвіт» О.І. Ковбасюк зазначив, що йому довелося працювати з обома Героями, вчитися у них, і заслуги їх перед шляхівчанами дуже великі. Без них не було б і газу не лише в Шляховій, а й в інших селах.
А директор школи Н.М.
Кравець розповіла, що педагоги виховують молоде покоління на прикладах самовідданої праці односельчан, і висловила надію, що чимало їх стануть також знаними людьми, як випускник місцевої школи Г.Й. Кузик.
Настає урочиста мить – право відкрити меморіальну дошку надається Г.М. Заболотному, О.Ф. Снігуру та М.Г.
Бурлаці. Обидві дошки з портретами Героїв – на чорному мармурі, і знаходяться майже поряд: В.М. Кавуну – на приміщенні контори сільгосптовариства, а Г.Й. Кузику – на приміщенні школи, і відтепер щоденно нагадуватимуть шляхівчанам про свій внесок у їх славну історію.
Павло БАЙДАЛЮК.


Дивіться також в розділі  Спогади
» 02.04.2018 За громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народу, виявлені під час Революції Гідності, Указом Президента України №890/2014 від 21 листопада...
» 02.04.2018 Уривок зі спогадів «З ярмарку»
» 01.04.2018 Кілька днів по центральній ґрунтовій дорозі, яка пролягала через село, стрімко просувались фашистські війська: автомобілі, танки, артилерія. Вояки йшли повз хату мого дідуся Миколи. Тож в один із звичайних днів сорок четвертого року, коли вже...
» 30.12.2017 Люди старшого покоління добре пам’ятають значки, марки, листівки і плакати з символікою VI Всесвітнього фестивалю молоді і студентів, що проходив з 28 липня до 11 серпня 1957 року в Москві. На нього приїхали тисячі юнаків і дівчат із 131 країни...
» 11.12.2017 8 грудня 2015 р. в АТО загинув Юрій Тарасенко
» 27.10.2017 Добрі справи і гарний слід
» 16.09.2017 Поетичний заповіт Миколи Хараїма
» 04.02.2017 Пам’яті друга
» 17.12.2016 Оніщенко Віктор Васильович
» 10.12.2016 Дороги майора Дігтяра
Всі статті розділу Спогади »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Коли керівники і громада – в одній упряжці</b><br />Не випадково в заголовок винесено саме такі слова, оскільки тандем сільського голови і керівника ТОВ...
4 фото   
<b>Сонячне село</b><br />У день 80-річчя з дня народження Федора Михайловича Кавуна у селі відбулася презентація унікального фотоальбому,...
3 фото   
<b>Семінар – практикум класних керівників</b><br />20 січня 2011 року о 9 годині на базі Красносільської ЗОШ І-ІІІ ступенів методистом РМК відділу освіти...
6 фото   
<b>СТАВКИ</b><br />Виникло, ймовірно ще в Х/ІІ столітті. Назва походить від великої кількості підгрунтових вод, які весною стають ставками.
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Тернівка
Титорук Микола Павлович (1920) 1920 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.06.44.

З історії Бершаді
Виникнення козацтва посилило оборонне значення Бершаді. Ще в першій половині XVI ст. сюди з Поділля і Волині збиралися втікачі, які створювали козацькі загони. Існування «непослушного» населення мало значний вплив на місцеве селянство, яке відмовлялося платити феодальні податки. В матеріалах опису староства 1616 року є відомості, що в південних районах селяни податків не платили. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Вшанували пам'ять героїв - Спогади - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення