Fridge magnet wooden gears

У пошуку вічних істин

  • Подобається0Не подобається
  • 15 Червня 2011, 09:00

Сорок років тому, у далекому вже тепер 1971-му, прийшов у нашу школу молодий учитель, випускник Вінницького педінституту Микола Іванович Шикір. Із самого початку своєї роботи він зарекомендував себе творчим педагогом. Кожен його урок фізики – це відкриття для учнів нової сторінки у незвіданий світ. Про неабияку майстерність Миколи Івановича свідчать його здобутки – він відмінник народної освіти (це звання одержав ще за часів УРСР), учитель вищої категорії, учитель-методист.

Не кажучи вже про те, що він завжди був і залишається педагогом-новатором.

Можливо, для когось фізика є сухим предметом, та наш учитель настільки закоханий у неї, що вміє донести красу цієї науки своїм учням, відтак формує в них глибокі і міцні знання, вчить застосовувати їх на практиці.

– Одним із головних завдань учителя, – часто повторює він, – є формування у дітей наукового світогляду і логічного мислення.

Недарма ж його уроки – це не просто подача нового матеріалу, це завжди цікавий діалог, це пошук істини, який часто продовжується і на перервах, у позаурочний час.
Завжди приємно зайти у кабінет фізики, який є справжньою творчою лабораторією з постійно діючими стендами, унаочненням, систематизованим роздатковим та дидактичним матеріалом. І тут же – розкішні кімнатні рослини, які додають особливої затишності приміщенню.

Найпершу увагу привертає стенд, на якому розміщені двадцять сім фотографій переможців районних та учасників обласних олімпіад з фізики. Учитель гордиться ними, адже це учні, які підвищують рейтинг школи, це діти, в яких він вкладає свою душу. І звичайно, найбільшою нагородою для наставника є те, що вихованці обирають у житті його стежину. Саме завдяки Миколі Івановичу учителями фізики стали Ольга Рудик, Лідія Кушнір (Затолочна), Валерій Деркач, Володимир Войтенко, Микола Половинченко…Улюбленим учителем був Микола Іванович і для керівника фермерського сільгосппідприємства Анатолія Головні та його брата Петра, нинішнього сільського голови Анатолія Палагнія, та й взагалі для більшості наших земляків. Уроки нашого мудрого наставника запам’ятовуються на все життя.

Ось як про нього говорили його колишні учні.

Надія Рудик: – Я і сьогодні не можу збагнути, як йому вдавалося спонукати нас учитися. Якщо деякі інші уроки можна було не вивчити, то з фізики такого не було ніколи.

Марія Полуденко (Шийко): – Микола Іванович – вимогливий, справедливий, вміє зацікавити кожного учня, знайти підхід до кожної дитини. На уроках фізики в нас ніколи не було нудно.

Марія Танасійчук (Затолочна): – Від нашого вчителя ми намагалися взяти не тільки знання предмета, а й молодечий запал, поєднаний із розсудливістю і цілеспрямованістю. Нас захоплювали його артистичність, елегантність, педагогічний талант.

Недарма ж його вихованці досягають вагомих успіхів у конкурсах, змаганнях, олімпіадах.

А деякі вихованці свої почуття висловили віршами.

Днями нашому учителеві, який не в одного покоління був ще й класним керівником, виповнюється сімдесят. Він і досі працює, і ми, випускники попередніх років, по-доброму заздримо його нинішнім вихованцям, яких він веде шляхами добра, любові, віри та надії.

Дорогий Учителю! Від імені усіх колишніх учнів висловлюємо Вам сердечну вдячність за невтомну працю, щедрий талант, вірність покликанню сіяти мудрість і знання.
Бажаємо Вам міцного здоров’я та довголіття, невичерпних творчих сил, натхнення і щастя. Успіхів Вам, нових здобутків ще на довгі-довгі літа! З роси і води!

Любов ОСИЧНЮК, заступник директора з навчально-виховної роботи Михайлівської ЗОШ І-ІІІ ступенів ім.Р.А. Скалецького


Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
3 фото   
<b>«Поет усього людства…»</b><br />Так сказала про Тараса Шевченка відома англійська політична діячка Полін Бентлі. &ndash; Тарас Шевченко виходить за...
2 фото   
<b>До Дня працівників торгівлі: «Покупці нам довіряють...»</b><br />Дефіциту в торговельних закладах у Бершаді, звичайно, немає. За останні роки побудувалося і відкрилося чимало...
2 фото   
<b>В Білорусі є чому повчитися</b><br />Нещодавно делегація Вінниччини, очолювана першим заступником голови облдержадміністрації І.М. Мовчаном, відвідала...
6 фото   
<b>Весняний цвіт</b><br />
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Дяківка
Білоус Павло Дмитрович (1906) 1906 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 1944 р.

З історії Бершаді
На початку XVII ст. Бершадь була значним населеним пунктом: тут налічувалося 275 дворів і близько 1650 чоловік населення. З перших днів визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького козаки, селяни й міщани Бершаді створили селянсько-козацький загін на чолі з Трифоном, який приєднався до Уманського полку і брав участь у визволенні Брацлавщини та Поділля від... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

У пошуку вічних істин - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення