Fridge magnet wooden gears

Ринок землі – ніяка не загроза

  • Подобається0Не подобається
  • 15 Червня 2011, 09:00


Одним з найактуальніших на сьогодні, особливо серед сільського населення, є питання про продаж земель. Не секрет, що вистачає тих, хто виступає за впровадження їх ринку, але не бракує і тих, хто категорично проти. Тому ми попросили прокоментувати дану проблему начальника відділу Держкомзему у Бершадському районі В. Д. ГЛАДКОГО.

землю зможе купити тільки фізична особа

– Як відомо, Президент України В. Ф. Янукович у свій час дав доручення розробити проект Закону «Про ринок земель».

19 січня 2011 року Державним агенством земельних ресурсів України його було вже оприлюднено. З тих пір і почали точитися дискусії з цього питання. Хоч розділом четвертим проекту цього закону передбачається, що продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення буде запроваджено з 1 січня 2013 року.

З проекту цього закону виключено положення про можливість купівлі земель сільськогоподарського призначення юридичними особами, тобто землю зможе купити тільки фізична особа.

Передбачено також, що буде створено Фонд земель сільськогосподарського призначення, який буде підпорядкований Кабінету Міністрів України або Міністерству аграрної політики та продовольства. Даний фонд буде займатися викупом земель у громадян, якщо ті захочуть їх продати. Крім того, фонд зможе продавати землю або здавати її в оренду. Передбачається, що якщо громадянин захоче продати землю, то він найперше повинен повідомити про це фонд, потім сусідів, місцеві органи влади та фермерів, які працюють у населеному пункті, де знаходиться земля. Ці категорії і матимуть першочергове право на викуп землі. Якщо протягом місяця ніхто з них не зацікавиться, то власник зможе продати її кому захоче.

У законопроекті чітко прописані процедури проведення земельних аукціонів, конкурсів з продажів і перелік учасників у таких конкурсах.

Передбачено, що для кожного регіону буде розроблено обмеження площі земельних ділянок, якими може володіти один господар. У Західній Україні та на Поліссі максимальна площа становитиме сто гектарів, а на сході держави вона може становити навіть дві тисячі гектарів.

Крім того, з прийняттям цих законів фактично буде введено в обіг землі сільськогосподарського призначення і Україна отримає потужний імпульс розвитку на мільярди додаткових надходжень до бюджету. Зокрема, у нашій державі зареєстровано більше шести з половиною мільйонів власників земельних паїв – це переважно пенсіонери, які своєю важкою працею заробили ці наділи землі, тож надалі вони зможуть на власний розсуд з максимальною користю для себе та своїх дітей розпорядитися цим надбанням.

Законопроектом визначено, що основним гравцем на ринку землі буде державна спеціалізована установа з управління землями сільськогосподарського призначення. Передбачається, що ця установа буде продавати і передавати в оренду земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, а також викупляти землі, які будуть продаватися з приватної власності.

На практиці, звичайно, буде не все так просто, оскільки подібні придбання потребують значних фінансових ресурсів, які поки що відсутні у державі, а також збільшує корупційну складову при визначенні земельних ділянок, які мають набуватися у власність держави за рахунок державних коштів. Законом передбачено, що для банківських та інших кредитних установ, які набули права власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення, в результаті погашення договірних зобов’язань, зведення стягнень майна боржників – у шестимісячний термін їх відчужити органам державної влади чи місцевого самоврядування без конкурсу або через проведення аукціону іншим особам. Тому, що банкам земля, по суті, не потрібна, бо це фінансові установи, які оперують фінансовими активами. Тому законом передбачено, що у разі, коли банки будуть мати земельну ділянку, то у визначений термін – продавати її.

Для обмеження спекулятивних операцій із земельними ділянками сільськогосподарського призначення приватної власності, буде заборона відчуження шляхом укладання договорів дарування. Тобто подарувати земельну ділянку можна буде тільки близьким родичам. До числа таких визначене вузьке коло – діти, батьки, рідні та двоюрідні брати і сестри, дід, баба, дядько, тітка і племінники. При даруванні буде мінімальне державне мито. Але подарувати земельну ділянку можна буде тільки близьким родичам. Єдиним альтернативним варіантом залишається дарування земельної ділянки на користь держави або територіальної громади – так передбачає закон.

Для обмеження спекулятивних операцій передбачено, що при перепродажі земельних ділянок у перший рік придбання державне мито буде становити 100 відсотків від нормативної грошової оцінки, а на п’ятий рік з моменту придбання цієї земельної ділянки державне мито буде вже лише 60 відсотків. Отже, спекулятивні операції з землею проводити буде невигідно.

Однією з умов продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення та права на їх оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва є наявність агрохімічного паспорта земельної ділянки, виготовленого на замовлення її продавця. Продаж тих, які входять у єдиний масив та використовуються у сівозміні, або право на їх оренду, здійснюватиметься за умови використання земельних ділянок у сівозміні до закінчення періоду ротації згідно з проектом землеустрою.

І це тільки окремі положення проекту Закону «Про ринок земель, а в цілому даний закон не такий вже й поганий.

Супротив, особливо в тих, хто працює біля землі, він викликає тому, що ринок землі у нашій державі напротязі п’ятнадцяти років ще не створений і це дуже заполітизоване питання. Навколо постійно точаться різні суперечки і різні політичні сили намагаються використати його в своїх інтересах.

Є ще і багато інших чинників.

Зокрема те, що люди бояться ринку земель. Насправді ж його нема чого боятися, головне – дотримуватися законів. Сам ринок земель ніякої загрози для людей не створює. У всіх цивілізованих країнах він давно існує, тож повинен бути і в нас. Але все залежатиме від того, який буде прийнято Закон «Про ринок земель» і які саме положення будуть ним обумовлені і наскільки цей закон буде виконуватися.

Щодо району, то ми ще не зовсім готові до його впровадження тому, що в нас, як і в усій Україні, ще не до кінця розроблені і введені в дію системи обліку земель та земельного кадастру. Крім того, потрібно ще до цього закону прийняти Закон «Про Земельний Кодекс» і деякі інші.

Тільки тоді Закон «Про ринок земель» зможе нормально функціонувати.

Напрацювання у даному напрямку є, і цей проект закону знаходиться вже на розгляді у Верховній Раді.


Дивіться також в розділі  Нове в роботі
» 15.06.2018 У цьому році розпочата реформа первинної ланки медичних закладів та стартувала кампанія з вибору сімейних лікарів.
» 15.06.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г. Бурлака видав розпорядження від 13 червня 2018 року №45 «Про скликання 20 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 10 липня поточного року в залі засідань комунальної організації...
» 13.04.2018 2017 року на сайті Міністерства юстиції України запрацював єдиний реєстр боржників. У ньому можна знайти відомості про боржника за прізвищем, ім’ям, по батькові та реєстраційним номером облікової картки платника податків. Вільний та безоплатний...
» 07.04.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г.Бурлака видав розпорядження від 4 квітня 2018 року №26 «Про скликання 19 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 20 квітня поточного року в залі засідань КО Бершадська РДЮСШ «Ровесник».
» 07.04.2018 Засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування
» 07.04.2018 Юридичний практикум
» 01.04.2018 Події. Новини. Факти.
» 01.04.2018 Про державну підтримку вирощування молодняка ВРХ
» 01.04.2018 Часткова компенсація вартості техніки
» 01.04.2018 Про щорічну грошову допомогу до 9 травня
Всі статті розділу Нове в роботі »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Годованець Ганна Дмитрівна</b><br />Мандрик-Годованець Ганна Дмитрівна Народилася 21 травня 1926 року в сімї селянина в с. Романівці. Батьки займалися...
3 фото   
<b>Ювілейне свято молодої держави відзначила Бершадщина</b><br />Наша держава відзначила важливу, знаменну дату в багатовіковій історії народу &ndash; двадцяту річницю проголошення...
8 фото   
<b>Діти нашого району оздоровляються в сонячній Іспанії</b><br />1. Фотография сделана была на празднике, который был организован для ознакомления с украинской кухней и немного...
2 фото   
<b>Гейзер Матвій Мойсейович</b><br />Наверное, у каждого человека, склонного к размышлениям, раздумьям (у людей же пишущих - в особенности), в какой-то...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Баланівка
Кісь Дмитро Захарович (1910) 1910 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 1944 р.

З історії Бершаді
Возз'єднання Правобережної України з Росією було прогресивним явищем в житті українського народу. Це помітно позначилось і на розвитку Бершаді, яка стала центром одноіменного округу Брацлавського намісництва. В 1797 році за новим поділом Бершадь — повітове місто Подільської губернії, а з 1804 року — містечко Ольгопільського повіту. Вже на початку XIX ст, існували бершадські суконна... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Ринок землі – ніяка не загроза - Новинки в галузях Бершаді та району - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення