Fridge magnet wooden gears

А досвід – поряд, і в Білорусь не треба їхати

  • Подобається2Не подобається
  • 10 Лютого 2012, 09:00

Днями на базі устянського господарства, на фермах якого нині утримується більше дев’ятисот голів великої рогатої худоби, в тому числі 285 корів з середньою продуктивністю за минулий рік 6627 кілограмів молока, відбулася районна нарада-семінар з питань ведення тваринництва.

Висновок про те, наскільки змістовним і корисним було для керівників та спеціалістів дане зібрання, можна зробити хоча б із слів депутата обласної ради, голови ради сільгоспвиробників району, директора ТОВ «Лан» С.П. Савченка, який зізнався, що, навіть маючи чималий досвід організації ведення даної галузі, побачив і почув на фермі в Усті дуже багато нового й цікавого. До того ж, вирішується все просто, а віддача велика. Тож досвід поряд, і в Білорусь не треба їхати.

Вже ступивши на кормовий двір ферми, всі зрозуміли, що високі показники починають формуватися саме тут. Відчувалося, що на обліку тут абсолютно все, адже є і прохідна, і вагове господарство для великотоннажних та габаритних автомобілів. Самі ж корми, згідно з раціонами для кожного виду поголів’я худоби, готуються у спеціальному сховищі, де встановлено їх змішувач, тут же закладене на зберігання вологе зерно кукурудзи, і макуха, і екструдат сої, яку переробляють у Христинівці, розраховуючись за те відібраною соєвою олією. І господарству це вигідно. Навіть силосна маса у силосній ямі за подрібненістю вигідно відрізнялася від тієї, якою вона зазвичай буває в інших господарствах. А з оглядкою ще й на імпортну техніку – навантажувач, кормороздавачі-змішувачі, взагалі складалося враження, ніби це був кормовий двір десь за кордоном.

Система утримання худоби на даній фермі комплексна – прив’язна і безприв’язна. У пору, коли в деяких селах руйнувалися фермські приміщення, в Усті навпаки – їх реконструювали. З дворядних, наприклад, демонтували все, і тепер з них час від часу бульдозером вигортаються відходи від ведення галузі, в результаті чого виробляється ще й до 18 тисяч тонн органіки. Серед учасників даного зібрання почулася навіть репліка, що нехай, мовляв, на це цінне добриво хоч глянуть ті з представників, у господарствах яких тваринництва вже давно немає, і вони могли забути що це таке. В Усті ж такої його кількості вистачає, щоб удобрити до трьохсот гектарів полів, а звідсіля і високі врожаї.

А ще тут «прив’язали» до приміщень ферм обори, щоб худоба навіть взимку, маючи вільний вихід, могла вибирати, де перебувати їй комфортніше.

Завдяки організованим кормовим столам у приміщеннях доступ худоби до кормів цілодобовий. Десь розширили проїзд, десь щось змістили, і кормозмішувач, який їх і зважує, роздає їх без проблем. Причому, фермські приміщення не нові, а побудовані ще у сімдесяті роки.

Коли зайшли в одне з нетелями, причому не купленими, а вирощеними у господарстві, дехто з оглядкою на їхню вгодованість заходився навіть рахувати, скільки вони тепер можуть коштувати.

У чотирирядному приміщенні теж зняли годівниці, замінивши їх на кормові столи, і з нього тепер теж вільний вихід худоби на обори.

Біля відділення, де народжуються телята, є піднавіс з індивідуальними будиночками для них. По суті, в Усті збереглася потоково-цехова система утримання корів. Навіть конюшню реконструювали під безприв’язне утримання худоби. Саме звідси побачили її перебування на повітрі на глибокій підстилці.

Незважаючи на двадцятиградусний мороз, спеціалістів це не хвилювало – маючи вільний вихід, худоба сама обрала, де їй комфортніше і прекрасно почувалася. Це одразу ж наводило на думку про достатню її вгодованість.

На фермі побачили все – від німецького молокопроводу «Делаваль», холодильників для молока, комп’ютерного центру, електростанції, на випадок припинення подачі струму, до приміщень, де можна помитися, просушити одяг і навіть внутрішній туалет.

Цікаво, що устянське господарство реалізувало торік більше 1800 тонн молока, виробленого в таких умовах, по ціні 4,2 гривні за літр.

Здавалося б, набагато простіше було б заробляти гроші в рослинництві, але в Усті підібрався колектив однодумців, які вирішили займатися ще й тваринництвом. В результаті торік отримали 2,8 мільйона гривень чистого прибутку, а рентабельність виробництва в цілому становила 20,5 відсотка. Від тваринництва, зокрема, отримали 0,9 мільйона гривень чистого прибутку при рентабельності даної галузі 12 відсотків. Причому, утримують тут ще й свиноферму.

Виступи спеціалістів цього господарства перед даною аудиторією були більше схожими на лекції викладачів у ВУЗах. Бо мова йшла не про сухі і зовсім нецікаві цифри статистики, а про конкретні складові раціонів, наприклад, по сухій речовині у кормах, вміст у них протеїну тощо. На окрему увагу заслуговувала і структура управління на фермі, яка складається з семи блоків. Досвідом роботи дане господарство вже ділилося з представниками з Чернігівщини, Черкащини. А високих показників тут досягнуто ще й завдяки тому, що, як зізнався головний зоотехнік господарства М.М. Нечипуренко, директор П.Г. Марущак не тільки сам досконало вивчив зоотехнічну та ветеринарну справи, а й заставив зробити це спеціалістів. А щодо великого молока, то, на його думку, починається воно ще від новонародженого теляти і триває аж поки воно не стане коровою. На цій фермі, наприклад, новонароджені телята випивають у перші 50 днів життя по 250 літрів молока. Корови теж годують, в залежності від продуктивності, по трьох раціонах: з надоями вдень від 26 до 32 літрів, від 15 до 26 і від 10 до 15.

В результаті саме такої організації виробництва молока їхня продуктивність з 4100 літрів три роки тому зросла до 6627 літрів торік. Навантаження на оператора машинного доїння на фермі 50 корів, а за молодняком – від 600 до 700 голів – доглядають всього четверо працюючих.

Цікавим був і виступ головного ветлікаря господарства В.І. Савченка. Маститів на фермі, наприклад, зменшилося на 70 відсотків, а про деякі з ветеринарних заходів, які, зазвичай, проводяться на інших фермах постійно, він давно «забув», бо в них відпала потреба.

Головний зоотехнік управління АПР райдержадміністрації В.Г. Годованець проаналізував, як ведеться в цілому галузь тваринництва в районі. Насторожує те, що по окремих показниках ми вже не тільки нижче середньо-обласного рівня, а й деяких сусідніх районів, хоч об’єктивних причин для цього немає.

Та ще й досвід, як от в Усті, поряд.

Про епізоотичну ситуацію вела мову начальник управління ветмедицини С.В. Манченко. Особливої уваги, за її словами, потребує профілактика африканської чуми, дано завдання огородити всі свиноферми і організувати закритий режим ведення галузі. Актуальним залишається і питання профілактики сказу.

Серйозні вимоги ставляться і до утилізації трупів тваринного походження.

Підбиваючи підсумки, заступник голови райдержадміністрації В.Я. Кушпела, який проводив нараду-семінар, відзначив, що то тільки П.Г. Марущак легко, невимушено розповідав про переміни на фермі, насправді ж за всім цим криється дуже велика робота всього колективу, капітальні витрати. Причому, саме керівник господарства є натхненником і координатором перемін. Тож за тваринництво доведеться серйозно братися всім керівникам сільгосппідприємств району.

В Усті досягнули успіху ще й завдяки тому, що постійно готували кадри. А щодо прибутків, то це ще й результат великого уміння все рахувати.

Павло КУШПЕЛА


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
4 фото   
<b>У всіх навчальних закладах району пролунав перший дзвінок</b><br />У всіх навчальних закладах району пролунав перший дзвінок, який закликав учнів до школи: кого вперше, а для кого цей...
3 фото   
<b>Свіча пам'яті не згасне</b><br />Маловідомою й досі залишається трагічна сторінка історії Голокосту на території Трансністрії – від Дністра до...
2 фото   
<b>Керівництво району перевіряє роботу організацій на території міста</b><br />Голова Бершадської райдержадміністрації Олександр Снігур та голова районної ради Михайло Бурлака 1 лютого 2012 року...
5 фото   
<b>Влада для людей, а не люди для влади</b><br />Голова обласної державної адміністрації Микола ДЖИГА позавчора побував у нашому районі. Хоч програма перебування була...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Флорино
Чижевський Валентин Костянтинович (1907) 1907 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.11.44.

З історії Бершаді
Відновлені органи Радянської влади приділяли велику увагу нормалізації життя та налагодженню роботи установ міста. Були вжиті заходи, спрямовані на поліпшення санітарного стану міста і громадського харчування. Розроблено план відбудови промислових об'єктів, набору та відправки робочої сили на відродження шахт Донбасу. Силами місцевих лікарів у Бершаді для поранених солдатів і офіцерів... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

А досвід – поряд, і в Білорусь не треба їхати - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення