Fridge magnet wooden gears

Як діє в селі влада, такою є і громада

  • Подобається1Не подобається
  • 16 Квітня 2010 р

Такий приблизно висновок можна було зробити після чергового туру сходів громадян сіл, проведеного у Ставках, Тернівці і Тирлівці.
На крик душі було схожим зізнання сільського голови із Ставків Ю.К. Кушніра про те, як учням під час зимових снігопадів не так просто було добиратися навіть до школи, бо нічим було прогорнути дорогу. І це в селі, де раніше проводилися обласні і навіть республіканські семінари, де діяло потужне колись сільгосппідприємство, залишки якого тепер інвестують власники Удицького цукрового заводу і які запевняли місцеве населення, що в усьому допомагатимуть. Вибратися ж із снігових заметів іноді допомагали односельчанам підприємці своєю теxнікою за куплене людьми пальне.
Складалося враження, що про вирішення більш серйозних проблем не могло бути й мови, коли ледве давали раду снігові.
Не менш прикро було чути, що процвітає тут пияцтво, розмаху набрали крадіжки, причому вже не тільки колишньої колективної, а й приватної власності. Сільський голова визнавав у тому і власну вину, що разом з депутатами десь недопрацьовували, але хіба під силу було одній тільки сільській раді, та ще й не маючи коштів, повести масштабну боротьбу з усіма напастями, які добряче вже обсіли громаду.
Про що тільки не йшлося на сході. І про сільське бездоріжжя, і навіть про місцевих пліткарів, які заважають працювати. Хоч у сільський будинок культури зібралося не стільки вже й багато жителів села, їх запитання більше були схожими на крик душі.
Причому були вони такими, з якими важко було не погодитися. Чому, наприклад, на сході села немає представників товариства та інвестора, окремих підприємців? Чому майном людей користуються, а віддачі за те його власники не мають ніякої? Чимало претензій було і до керівника сільгосптовариства та односельчанина А.Л. Бойка.
Однак, працюючи навіть в таких умовах, сільському голові Ю.К. Кушніру, у порівнянні з деякими його колегами, вдалося зробити немало.
Чого тільки варто було газифікувати населений пункт.
«Викручуємося, як можемо», – виправдовувався він. Найбільшим же резервом, на його думку, щоб починати виправляти становище, є всетаки совість кожного з членів громади.
– Не могла не здивувати і пасивність жителів при настільки серйозних сільських проблемах, – відзначив у своєму виступі на сході села заступник голови районної ради П.А. Сугак. Бо чим ще пояснити невисоку явку на схід її представників. Або чому б не звернутися комусь з приводу свавілля з боку керівництва ТОВ, якщо воно дійсно має місце, у прокуратуру?
Адже безладу рано чи пізно потрібно покласти край. Не могло ж такого бути, щоб аж до сходу села ніхто не помічав, що коїться повсякдень.
Тим більше, що Ставки є своєрідними воротами при в’їзді у наш район. Яке враження складатиметься у проїжджих про нас усіх, коли навіть на в’їзді стільки вузьких місць?
Спочатку легко можна було піддатися спокусі і перекласти всю вину, наприклад, хоча б на інвестора з Удича, який чимало обіцяв, але зробив небагато. Однак на сході села у Тирлівці, де інвестор цей самий, виявилося, що ситуація зовсім інша, набагато сприятливіша. А досягнути цього вдалося тільки завдяки тому, що виконавчий директор базового господарства у цьому селі А.Г. Христич працював над вирішенням проблем громади разом з сільським головою Д.П. Карман ніби в одній упряжці. Звідсіля і спонсорська допомога, і вирішення інших проблем. Негазифікованим у Тирлівці залишився хіба що будинок культури. Щоправда, проблем у цьому селі вистачає теж. Однак люди наяву бачать, що тут беруться їх вирішувати. На сході у Тирлівці А.Г.
Христич навіть відзвітував перед громадою і особисто обіцяв допомагати селу.
Гарними відгуки були і про роботу сільського голови Д.П.
Карман. А людяне ставлення керівників до людей, як правило, піднімає їх дух навіть у найскладніших умовах. Набагато кращою, ніж у Ставках, виявилася тут і криміногенна ситуація. До того ж її показники ще більше покращилися у порівнянні з минулорічними.
Однак це не зашкодило дільничному інспектору міліції виступити на сході села, тоді, як його колега у Ставках при всіх проблемах по його лінії цього не спромігся, посилаючись на зайнятість. Тирлівка теж на межі областей і є своєрідними воротами району, однак невирішених проблем тут значно менше.
Досить організовано про - йшовсхід села і в Тернівці, хоч явка на нього була теж невисокою. Односельчани вшанували хвилиною мовчання померлих за звітний період, зуміли викроїти час, щоб хлібом і сіллю привітати із золотим ювілеєм подружнього життя аж три пари, який вони відзначать у цьому році. Йшлося, звичайно, і про проблеми, яких у цьому селі вистачає теж. Однак чимало з тих, які порушувалися, були з розряду таких, які швидко можна вирішити. На жаль, тернівчани не почули відповіді на справедливе запитання, хто розпорядився, щоб серед білого дня зрізати на фермі аж дві водонапірні башти і вивезти їх без згоди власників майна у невідомому напрямку. А ще тут взагалі чимало непорозумінь з приводу розпаювання, і вони вимагали, щоб хтось виїхав і вніс ясність у дану проблему. У Тернівку теж уві - йшов інвестор, і хоч у людей неоднозначне ставлення до нього з появою в селі великого безробіття, та ТОВ «Чарівна нива» допомагає громаді. Як тут ще раз не зробити наголос на тому, що як у селі поводять себе місцеві керівники, влада, так поводить себе і громада. Так, проблем якщо і не додається, то і без того ще вистачає у цих селах.
Але люди вірять, що наступить пора, коли вони заживуть краще і вимагають рішучих дій у даному напрямку. А представникам владних структур на селі пора давно вже зрозуміти, що найбільше тут багатство – це люди. І не тільки зрозуміти, а й дбати про них. На цьому, зокрема, робив наголос у своєму виступі П.А. Сугак. А от до присутньої на сходах представника відділу земельних ресурсів РДА запитань, на відміну від попередніх років, по її лінії майже не було. Це непогана ознака.

Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Без минулого немає майбутнього</b><br />Минулого тижня у читальному залі районної бібліотеки відбулась особлива подія для нашого краю – презентовано книги...
3 фото   
<b>Відкрито оновлений дошкільний навчальний заклад у Війтівці</b><br />23 травня 2012 року ввійде в історію села Війтівка яскравою сторіночкою для її наймолодших жителів. В цей день в...
4 фото   
<b>Дяківка на межі трьох областей</b><br />Це село за графіком відвідала робоча група у складі начальників відділів та структурних підрозділів РДА, яку очолював...
2 фото   
<b>Привітали ветеранів</b><br />Війтівка Голова районної організації ветеранів України Володимир Крамар побував у Олексія Красиленка, ветерана та...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Війтівка
Бесідовський Юхим Андронович (1925) 1925 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 22.04.45.

З історії Бершаді
Возз'єднання Правобережної України з Росією було прогресивним явищем в житті українського народу. Це помітно позначилось і на розвитку Бершаді, яка стала центром одноіменного округу Брацлавського намісництва. В 1797 році за новим поділом Бершадь — повітове місто Подільської губернії, а з 1804 року — містечко Ольгопільського повіту. Вже на початку XIX ст, існували бершадські суконна... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Як діє в селі влада, такою є і громада - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення