Fridge magnet wooden gears

Цукровий буряк посіяли у Флорино

  • Подобається8Не подобається
  • 14 Квітня 2010 р

На знімку (зліва направо): біля сівалки на буряковому полі механізатори Павло Тодосійович Рогозянський, Михайло Васильович Бендовський та агроном дільниці Петро Миколайович Килимник. Фото Сергія КІСИКА.

Не так давно наш район славився високими урожаями цукрових буряків. На жаль, про те залишилися тільки спогади. Якісь хитромудрі голови довели буряковиробництво до того, що займатися ним стало невигідно. Але споконвіку відомо, що не з того переліку ця культура. Днями у п’ятому полі другої виробничої дільниці флоринського господарства довелося спостерігати все, як у пору, коли цукристі були однією з провідних культур. Тут був і посівний агрегат, біля якого щось чаклував, задоволено потираючи долоні, визнаний буряковод М.В. Бендовський, і два агрегати, якими механізатори Ф.М. Пересадюк і М.Ф. Побережний вносили гербіциди і КАСи – карбамід-аміачну суміш. А щоб засоби хімізації, бува, не вивітрювалися, механізатор Валерій Побережний тут же заробляв їх боронами в грунт.

Останні роки не обходиться жодна посівна кампанія і без механізатора П. Т. Рогозянського, який ось вже двадцять років підтримує у робочому стані тракторець Т-25 і неабияк виручає ним на підвезенні насіння тощо.
Одним словом, було все так, як у пору, коли цукровими буряками ще займалися.
Після річної вимушеної перерви механізатори, за їх словами, навиків ще не втратили.
Різниця була лише в тому, що набагато досконаліша, ніж якийсь десяток років тому, тепер техніка – як сівалка, так і обприскувачі.
Не можна було не помітити і кадрових змін у цьому господарстві. Якщо раніше у Флорино казали, що варто кинути палицею і обов’язково влучиш у агронома, то тепер їх на все господарство залишилося тільки три – агроном дільниці П.М. Килимник, агроном по захисту рослин В.С. Рудь, які здійснювали контроль за веденням посівної кампанії тут же, у полі, і головний агроном А.С. Очашлюк. Однак, як показує практика, зменшення їх кількості поки що не відстежується негативно на культурі ведення рослинництва. І нова техніка освоюється, і технології.
Через минулорічну засуху і складну зиму все ж у непоганому стані нині озима пшениця. Є й кращі її площі, однак на деяких вона частково навіть не зійшла ще з осені. А ще ж свою справу зробила крижана кірка, так звані «блюдця». Окремі рослини гинули навіть весною, бо холоднеча аж ніяк не сприяла тому, щоб вони швидко вступили у вегетацію.
Колись такі зріджені посіви підсівали або навіть пересівали. У Флорино не втрачають надії, що, навіть не вдаючись до цього, будуть з урожаєм.
– А чому б не спробувати працювати так, – каже А.С. Очашлюк, – як це практикується в інших країнах. Там свідомо йдуть на значне зниження норм висіву, але, отримавши зріджені посіви, створюють на них такі умови для росту і розвитку рослин, щоб з кожного стебла отримати максимальну віддачу. І це вдається. От і у Флорино озимину перший раз вже підживили і готувалися вже до другого, прикореневого підживлення. Далі напоготові тут вже і гербіциди, і фунгіциди, і мікроелементи. Одним словом, на тутешніх полях що днина, то новина. А найкраще слово у роботі механізаторів – «Готово!».
Як відомо, ситуація з цукровими буряками та співпраця з цукроварами викликала у багатьох керівників занепокоєння, а то й недовіру.
Тому у Флорино вирощуватимуть їх поки що на 70 гектарах.
Але в тому, що вже у найближчому майбутньому район знову стане одним з основних районів бурякосіяння, були переконані всі.
Не може такого бути, висловлювали припущення механізатори, щоб нинішня ситуація з цінами на цукор на ринку, нас нічому не навчила.

Павло КУШПЕЛА.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Народна артистка з Бершаді</b><br />У березні нинішнього року в Одесі було відзначено 90-у річницю з дня народження народної артистки, камерної співачки,...
6 фото   
<b>Децентралізація влади - об'єднання громад: перші кроки</b><br />У контексті прийнятих змін до Бюджетного та Податкового кодексів України та набрання чинності законів щодо...
3 фото   
<b>Служба в зоні небезпеки: вінницькі міліціонери на Сході відновлюють правопорядок, затримують сепаратистів та кримінальних елементів.</b><br />Звільнені від терористів міста на Сході України продовжують залишатися «гарячими точками». Через цю територію...
3 фото   
<b>Урочисті проводи до лав Збройних Сил України</b><br />Відповідно до розпорядження голови райдержадміністрації від 03.03.2010року № 91 «Про черговий призов громадян України...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Маньківка
Тимошенко Яків Іванович (1903) 1903 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий.

З історії Бершаді
Возз'єднання Правобережної України з Росією було прогресивним явищем в житті українського народу. Це помітно позначилось і на розвитку Бершаді, яка стала центром одноіменного округу Брацлавського намісництва. В 1797 році за новим поділом Бершадь — повітове місто Подільської губернії, а з 1804 року — містечко Ольгопільського повіту. Вже на початку XIX ст, існували бершадські суконна... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Цукровий буряк посіяли у Флорино - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення