Fridge magnet wooden gears

Хто як полю годить, так тому і родить

  • Подобається0Не подобається
  • 21 Жовтня 2009 р

На знімку (зліва направо): на збиранні кукурудзи водій Микола Іванович Білаш і комбайнер Олександр Володимирович Решітник. Фото Руслана БАЙДАЛЮКА.

Як урожай збираєш в пору, то є що возити в комору. Ця народна мудрість одразу ж прийшла на думку, як тільки ступив на устянські поля. Коли готувався цей матеріал, до збирання залишалися тільки залишки площ качанистої. Це не багато, якщо врахувати, що у ТОВ «Устя» для її обмолоту використовувалася найсучасніша техніка.
В залежності від гібриду врожайність її у цьому році становить по 70-90 центнерів з гектара. Ранньостиглі, звичайно, менш урожайні, але вони, якщо враховувати економічні показники, теж мають свою перевагу. Адже це, по суті, готове зерно з вологістю 18 відсотків, яке не потребує доробки, а значить і додаткових витрат.

Немаловажно, що в селі паралельно з польовими роботами надаються послуги по обробітку присадибних ділянок

При наявній техніці можна було щоденно молотити її багато і давно впоратися з урожаєм, але все «впиралося» в сушку, от і намолочували рівно стільки, щоб можна було дати їй раду і щоб зерно без проблем зберігалося в коморі.
Тож комплекс осінніх польових робіт у ТОВ «Устя» в час нашого приїзду був вже на завершенні. Дотримуючись вологозберігаючих технологій, у кращі агротехнічні строки посіяли на запланованих площах і озиму пшеницю, і озиме жито, ячмінь, ріпак. На жаль, через дефіцит вологи в грунті таких сходів, якими вони повинні бути, ще не отримали. На додачу ще й постала загроза можливості пересівати озимий ріпак, сходи якого ще як слід не розвинулися, що може становити небезпеку їх перезимівлі. Але у сільськогосподарському виробництві ризикувати, висіваючи насіння у суху землю, доводилося не раз, тож, не втративши надію на дощі, дочекалися їх.
У господарстві давно вже завершено обмолот соняшнику, готується грунт під весняний посів. У кожному з виробничих підрозділів, а господарство чимале, керуються правилом, винесеним у заголовок цього матеріалу.
Немаловажно, що в селі паралельно з польовими роботами надаються послуги по обробітку присадибних ділянок. Причому, не тільки оранкою, а й вивезенням та розкиданням органічних добрив.
Директор господарства П.Г. Марущак вважає, що довести присадибні ділянки до нормального стану теж чи не найбільша о цій порі проблема на селі. Адже цим живе кожний селянин.
Щодо особливостей посівної кампанії, то в умовах нинішньої осені змушені були вдатися до цілого ряду вологозберігаючих прийомів, розповісти про які обіцяли тільки при умові появи сходів. На даний момент варто лише відзначити, що всі поля засіяли в основному двома агрегатами з сівалками імпортного виробництва, довіривши долю майбутнього урожаю механізаторам Валерію Іванову та Сергію Парполіті.
Техніка імпортного виробництва, звичайно, не дешева, але і тут, виявляється, як збиралися її купляти, все наперед прорахували. При цьому враховувалися і розміри полів, і навантаження на неї та наявність причіпних знарядь.
Розрахунки показали, що для того, щоб обробляти такі поля, як устянські, достатньо буде тракторів з потужністю до трьохсот кінських сил.
В Усті навіть виорали 280 гектарів глибокого зябу, але... перспектива з вирощуванням цукрових буряків поки що продовжує залишатися в тумані. Особисто механізатори готові вирощувати не тільки цукрові буряки, але і будь-яку з культур, було б це тільки вигідно. На жаль, ситуація продовжує залишатися незрозумілою. Як тільки вдається виробити достатньо зерна, воно дешевшає, хоч ціна на хлібобулочні продукти зростає.
Хоч основні капітало вкла - дення на селі ідуть в основному на незавершене виробництво – на підготовку полів, забезпечення насінням та добривами, а от придбати їх саме тоді через існуючу цінову політику буває важко.
Через це і виникають проблеми. Не кожний може мати на сьогодні вільні обігові кошти.
Але П.Г. Марушак вважає, що надалі все повинно складатися нормально. Саме через сільське господарство, людей, зайнятих у ньому, рано чи пізно розпочнеться відродження сіл. Україна споконвіку була аграрною державою, а село – її основою.
Тож так воно і буде. Обов'язково знайдуться люди, які в першу чергу уболіватимуть за село, а це означатиме, що і за наше майбутнє.
Залишається лише додати, що устянське господарство хоч і є одним з кращих в районі, загадувати щось наперед не є звичним для його керівників та спеціалістів. Натомість тут робиться все, щоб зміцнювалася його економіка, навіть у нинішніх складних умовах.
Павло КУШПЕЛА.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Бершадський медичний коледж</b><br />
3 фото   
<b>Змагання держслужбовців</b><br />Минулого четверга на Бершадщині відбулось гарне спортивне свято &ndash; на центральному стадіоні міста проходили...
5 фото   
<b>Хмарівка – в турботах</b><br />Розкинулося це село на лівому березі Південного Бугу. Існують різні легенди походження його назви. За однією з них у...
3 фото   
<b>Семінар з питань ведення галузі тваринництва</b><br />На базі ТОВ &quot;Устя&quot;, що знаходиться в с. Устя Бершадського району 3 лютого ц.р. відбувся семінар з питань...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Війтівка
Жучишин Сергій Никифорович (1905) 1905 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.06.44.

З історії Бершаді
У розвиток сільськогосподарського виробництва зробили великий внесок механізатори Бершадської МТС, створеної у березні 1930 року. В 1932 році вона обслуговувала 35 колгоспів, що мали близько 20 тис. га орної землі. Але на шляху виконання намічених планів в цей період були й труднощі. Партійна організація провела значну роботу, щоб зміцнити механізаторські кадри і трудову дисципліну. Все це дало... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Хто як полю годить, так тому і родить - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення