Fridge magnet wooden gears

Зробити спільний крок у майбутнє

  • Подобається3Не подобається
  • 21 Жовтня 2009 р

Проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України», запропонований Президентом України, мало кого залишає байдужим. В трудових колективах, громадських організаціях, територіальних громадах широко обговорюється цей документ. Громадяни вносять свої пропозиції, таким чином роблячи спільний крок у майбутнє.
Своїми думками з приводу нової редакції Основного Закону країни ділиться головний спеціаліст – юрисконсульт апарату райдержадміністрації Дмитро Володимирович НІКОЛЮК.
В Україні нині змішана республіканська форма державного правління. Мета запропонованих змін до Конституції України – створення необхідних умов для збалансованості діяльності державного механізму та ефективного функціонування змішаної форми державного правління на основі більш чіткого розподілу функцій і повноважень державних органів, удосконалення системи противаг і стримувань у трикутнику «Президент-Парламент-Уряд», а також суттєво демократизувати модель здійснення влади на місцях.
Концептуальні відмінності від чинної редакції Конституції, положення проекту нової Конституції України зводяться до такого.
У преамбулі пропонується зазначити, що саме Український народ є творцем Конституції України, а не Верховна Рада від імені народу, як це є у чинній редакції Конституції.
У Розділі I «Засади конституційного ладу» пропонується викласти як засадничі положення щодо суверенітету України, який поширюється на всю її територію, унітарної форми державного устрою, загальних засад її територіального устрою, адміністративно-територіального поділу, що характеризують насамперед принципи єдності і цілісності території України.
З метою утвердження на практиці прав і свобод людини і громадянина, їх юридичного гарантування, декларативність деяких положень розділу II чинної Конституції України суттєво уточнено та доповнено положення більшості статей цього розділу.
В третьому розділі розширено наявний перелік форм народного волевиявлення.
Пропонується запровадити інститути народної законодавчої ініціативи, а також інститут місцевої ініціативи.
Тобто народ в установленому конституцією порядку матиме можливість, вносити законопроекти до Національних зборів, ініціювати всенародний референдум з визначених конституцією питань, а також ініціювати місцевий референдум з будьяких питань, віднесених до компетенції місцевого самоврядування громади.
Пропонується вирішити питання щодо розведення у часі різних видів виборів – виборів Президента України, народних депутатів, виборів до органів місцевого самоврядування шляхом встановлення заборони на одночасне їх проведення.
Цей розділ доповнено положенням про неможливість балотування на виборах певних категорій посадових осіб – суддів, прокурорів, слідчих, військовослужбовців та інших, чия діяльність має бути виключно позаполітичною (принцип невиборності).
Найсуттєвіших змін зазнав і найактивніше обговорюється розділ IV – «Національні Збори України», теперішня Верховна Рада України. Так, згідно із запропонованим проектом Конституції, Національні Збори України складаються із двох палат – Палати депутатів і Сенату. Загальний склад Палати депутатів – триста народних депутатів, які обираються строком на чотири роки. До загального складу Сенату входять по три сенатори, які обираються на шість років в Автономній Республіці Крим, кожній області, місті Києві, а також у громадах, які за статусом прирівняні до області. До складу Сенату також входять колишні Президенти України, крім тих, які усунуті з поста в порядку імпічменту.
Якщо підрахувати, то у порівнянні з нинішнім складом Верховної Ради загальна чисельність депутатів скоротиться на 70 осіб. Проектом передбачається заміна раз у два роки по одному сенатору від кожної області, тобто відбуватиметься періодична ротація сенаторів у верхній палаті парламенту.
Загалом повноваження і функції в палатах парламенту пропонується розподілити таким чином, що повноваження Палати депутатів в основному стосуються формування Уряду та контролю його діяльності, а також включають законодавчу діяльність, а функції Сенату значною мірою переплітаються з функціями Президента, в частині затвердження його рішень та кадрових призначень.
Право законодавчої ініціативи у Національних Зборах України належить народним депутатам, сенаторам, Кабінету Міністрів України, Президентові України, не менш як ста тисячам громадян України, які мають право голосу.
Конституційно обмежується обсяг недоторканності: народний депутат без згоди Палати депутатів, сенатор без згоди Сенату не може бути затриманий чи заарештований. Проте притягнення до кримінальної відповідальності здійснюється у загальному порядку, аж до набрання законної сили обвинувального вироку щодо нього, що тягне припинення повноважень народного депутата чи сенатора.
Повноваження Кабінету Міністрів України концептуально не змінилися порівняно з чинною Конституцією, однак змінилася процедура його формування.
Щодо судів, то суттєво новим є те, що судді призначаються безстроково, у громадах у визначених законом випадках та порядку правосуддя здійснюється виборними мировими суддями.
Із повноважень прокуратури України виключено нагляд за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів із цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами, а також здійснення досудового слідства.
Положення восьмого розділу зазнали змін у частині порядку утворення Конституційного Суду України та визначення обсягу його повноважень. Зокрема, суддя Конституційного Суду України призначається за поданням Президента України рішенням Сенату, що ухвалюється не менш як двома третинами від його загального складу.
У чинній редакції пропорційну кількість суддів призначають Президент, Верховна Рада та З’їзд суддів.
Новелою є створення двох палат Конституційного Суду.
Проектом суттєво пропонується змінити систему територіальної організації влади шляхом ліквідації місцевих державних адміністрацій та передачі відповідних повноважень органам місцевого самоврядування.
Згідно з проектом Конституції за громадою фактично зберігаються теперішні повноваження, поряд з цим мають місце низка нововведень. Зокрема, виконавчий орган ради громади формується за поданням голови радою громади.
Громади безпосередньо або через утворені ними ради можуть ухвалювати в межах своєї компетенції для більш ефективної її реалізації спільні рішення. Рада громади має право в порядку, передбаченому законом, передавати за договором окремі свої повноваження іншим радам.
Делегування повноважень місцевого самоврядування органам виконавчої влади не передбачається.
В Автономній Республіці Крим, областях, місті Києві, містах, які прирівняні за статусом до області, діють глави державних адміністрацій, які в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці, здійснюють контроль за додержанням Конституції України, законів, актів Президента України, Кабінету Міністрів України територіальними підрозділами міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, забезпечують взаємодію територіальних підрозділів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування.
У десятому розділі порядок внесення змін до Конституції приведено у відповідність до нової структури Парламенту та чітко визначено участь кожної з палат Парламенту та народу у внесенні цих змін. Новим є ліквідація права Президента на ініціювання змін до Конституції і надання такого права народу. Раніше таке право мали лише Президент і 2/3 складу Верховної Ради.
У перехідних положеннях вирішені, зокрема, питання щодо строків формування державних органів та органів місцевого самоврядування; передбачено, що протягом п'яти років після набуття чинності цією Конституцією існуючі області не можуть бути ліквідовані.

Дивіться також в розділі  Нове в роботі
» 15.06.2018 У цьому році розпочата реформа первинної ланки медичних закладів та стартувала кампанія з вибору сімейних лікарів.
» 15.06.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г. Бурлака видав розпорядження від 13 червня 2018 року №45 «Про скликання 20 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 10 липня поточного року в залі засідань комунальної організації...
» 13.04.2018 2017 року на сайті Міністерства юстиції України запрацював єдиний реєстр боржників. У ньому можна знайти відомості про боржника за прізвищем, ім’ям, по батькові та реєстраційним номером облікової картки платника податків. Вільний та безоплатний...
» 07.04.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г.Бурлака видав розпорядження від 4 квітня 2018 року №26 «Про скликання 19 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 20 квітня поточного року в залі засідань КО Бершадська РДЮСШ «Ровесник».
» 07.04.2018 Засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування
» 07.04.2018 Юридичний практикум
» 01.04.2018 Події. Новини. Факти.
» 01.04.2018 Про державну підтримку вирощування молодняка ВРХ
» 01.04.2018 Часткова компенсація вартості техніки
» 01.04.2018 Про щорічну грошову допомогу до 9 травня
Всі статті розділу Нове в роботі »
Цікаві фото
4 фото   
<b>Засідання колегії райдержадміністрації</b><br />15 травня 2009 року о 10 год в актовій залі управління агропромислового розвитку відбулося розширене засідання...
3 фото   
<b>140 років з Дня Народження української поетеси Лесі Українки</b><br />25 лютого 2011 року виповнюється 140 років з дня народження української поетеси Лесі Українки. Леся Українка...
20 фото   
<b>Струтинська Галина Юріївна (Galina Hayes)</b><br />Галина народилася й отримала освіту в колишньому Радянському Союзі. Коли їй було всього 16 років, її батько відіслав...
2 фото   
<b>В Житомирі презентували книгу спогадів про В. Кавуна</b><br />5 травня у Житомирській облдержадміністрації відбулася презентація книги спогадів про Василя Кавуна «Живий у пам’яті...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Бершадь
Тонкошкуров Никифор Пилипович (1916) 1916 р., росіянин, робітник. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 09.06.44. Похов. Ленінградська обл.

З історії Бершаді
У вересні відбулася ще одна подія — почала своє існування Бершадська комсомольська організація. Комсомольці були бойовими помічниками комуністів у соціалістичному будівництві. Вони зі зброєю в руках боролися проти бандитів, вели велику культосвітню роботу, організовували хати-читальні. Багато чого було зроблено тоді для налагодження контактів місцевої комсомольської організації з молоддю... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Зробити спільний крок у майбутнє - Новинки в галузях Бершаді та району - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення