| Час стиглого колосу | | - 8
- 17 Липня 2009 р
На знімку (зліва направо): механізатори баланівського зернотоку Василь Миколайович Марієчко і Сергій Михайлович Олійник, зайняті на доробці ріпаку, погоджують план роботи на день з керуючим відділком Володимиром Миколайовичем Бандушом. Фото Сергія КІСИКА Технології, за словами головного агронома цього господарства С.П. Загарія, розроблено по кожній з культур Незважаючи на те, що комбайни у цьому господарстві найсучасніші, кожним вдавалося зібрати за день цю культуру на площі не менше 20 гектарів, все ж залучили ще й найману техніку. Адже під ріпаком тут зайнято 1337 гектарів. Щоб не допустити втрат на випадок дощів, поставили за мету справитися з ним за 7 днів. Належне у цьому господарстві треба віддати і організації робіт жнивного комплексу в цілому. Щоденно із спеціалістами проводиться п’яти - хвилинка і одразу ж усі розходяться по робочих місцях. А належна дисципліна серед керівників та спеціалістів є прикладом для працюючих у збирально-транспортних загонах. Вивільнені з-під ріпаку площі одразу ж готувалися під посів озимих культур – в кожному з відділень на цій роботі працювали трактори та «Катерпіллери» з важкими дисковими боронами. Різне на сьогодні можна почути серед спеціалістів про ріпак, як попередник під інші культури. Що і землю він, мовляв, виснажує і таке інше. У Баланівці ж ним задоволені. Адже від нього зарання звільняються площі, тож залишається тільки дотримуватися вимог агротехніки. А щодо його вирощування, то тут вже відпрацьовано технологію. Внесли по два центнери аміачної води, по півтора – нітроамофоски, по мерзлоталому грунту – достатню кількість аміачної селітри, по центнеру сульфат - амонію – от і радує тепер урожай. Та і певна післядія цих добрив, мабуть, залишилася. Захисту рослин від шкідників та хвороб, бур’янів теж приділялася належна увага. А під озиму пшеницю знову ж таки вносять аміачну воду, нітроамофоску, тож і дають поля віддачу навіть тоді, коли на чималих площах вирощується ріпак. Немаловажно, що пожнивні рештки з-під ріпаку подрібнюють спеціальними подрібнювачами, продуктивність кожного з яких понад 20 гектарів за світловий день. З озимим ячменем, із збирання якого у багатьох господарствах у районі розпочалися жнива, у цьому товариству поки що не працюють. Але вже прийнято рішення, щоб надалі ним все-таки займатися, оскільки він є хорошим попередником під ріпак. А от ярого ячменю у Бершадській філії ЗАТ «Зернопродукт МХП» стільки ж, як і озимого ріпаку, і всі площі у хорошому стані, з перспективними сортами. Коли готувався цей матеріал, до його обмолоту, як і до збирання озимої пшениці, ще не приступали. Адже на високому агрофоні все дозріває дещо пізніше. Технології, за словами головного агронома цього господарства С.П. Загарія, розроблено по кожній з культур. Щоб зменшити затрати, намолочене збіжжя не звозять на один тік, а по кожному з відділків окремо. Та і взагалі, тут все прораховано, здається, до дрібниць. Ще два комбайни додатково, наприклад, планують залучити на збирання врожаю на четвертому відділку, що у Тростянецькому районі. Як тільки вдається давати всьому раду на такій території? Проблем з початку жнив, завдяки чіткій організації праці, тут, по суті, не виникало. Спеціалісти в основному лише координують перекидну техніки та вивезення зерна. Робочої сили достатньо у кожному з підрозділів, всі працюють злагоджено, знають коло своїх обов’язків у таку гарячу пору. На доробці намолоченого насіння ріпаку у кожному з відділків діють ЗАВи. За настільки чіткою організацією жнивного комплексу робіт, як у цьому господарстві, навіть приємно спостерігати. Недаремно таки у народі кажуть, що який хлібороб, жнець, таким буде і млинець. У Бершадській філії даного господарства він обіцяє бути пишним і ваговитим. Павло КУШПЕЛА. ← → Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / П'ятківка Грищук Петро Савич (1921) 1921 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 1944 р. Похов. Ясський пов., Румунія. | З історії Бершаді Робітники і службовці Бершадського лісгоспу в парку культури та відпочинку своїми силами збудували спортивні майданчики, водну станцію. На колгоспні кошти спорудили стадіон, де відбувалися змагання сільських спортсменів а також перші районні спартакіади. З 1950 року в Бершаді почала працювати спортивна школа на 60 учнів. Спортсмени Бершаді стали ініціаторами створення єдиного сільського... Читати далі » Головні новини Бершадщини | | | Час стиглого колосу - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua Користувачі OnLine: |