Fridge magnet wooden gears

Весна хліборобських надій

  • Подобається6Не подобається
  • 24 Квітня 2009 р

На знімку (зліва направо): біля агрегата на посіві кукурудзи керівник флоринського господарства Віктор Володимирович Гасло з механізаторами Павлом Тодосійовичем Рогозянським та Миколою Васильовичем Бендовським. Фото Руслана БАЙДАЛЮКА.

У флоринському господарстві весняна посівна кампанія завжди розпочинається по-особливому. Сусіди, як правило, вже сіють, а флоринські суглинки ще утримують вологу й не дозріли. Це і створює додаткові проблеми. В цьому році весна теж непроста. Але коли готувався цей матеріал, тут вже завершували посів кукурудзи. На Великодень і в його перший день механізатори мали можливість святкувати, бо по темпах ведення посівної тут випереджали багатьох.
Гонок на випередження у цій делікатній справі ніхто з хліборобів не визнає, бо поспішиш – людей насмішиш.

Особливістю нинішньої посівної у Флорино є те, що вперше за всю історію не посіяли жодного гектара цукрових буряків

Керуються насамперед оптимальними строками, а вони завжди різні, як для кожної культури, так і для поля. Останні роки щонайменше половина полів взагалі засівається з осені. І в тому неабияка перевага.
Адже восени є можливість ще і розтягнути строки – озимі культури та ріпак висіваються у різні календарні терміни. А весною, щоб не втратити вологу, посівну не розтягнеш.
Особливістю нинішньої посівної у Флорино є те, що вперше за всю історію не посіяли жодного гектара цукрових буряків. Бо торік хоч і вирощували, замість очікуваної вигоди мали з ними тільки мороку.
Побувавши у полі, де на посіві качанистої працював агрегат М.В. Бендовського, здивувалися: людей майже не видно, а робота робиться.
Давно вже минула та пора, коли на посіві зернових, особливо гороху, чергувала вантажна машина з бригадою вантажників, заправники сівалок, а на сівалках стежили за їх роботою сівачі.
А тут чергував лише тракторець Т-25 з одноосним причепом, з якого виднілися мішки з насінням і все. Причому, зберігся він не випадково. Якби у свій час не віддали на пай і в такий спосіб у нього не з’явився конкретний власник, його давно вже, як і причіп, могли б відправити у металобрухт.
Певну «революцію» мають намір здійснити і з насіннєвим матеріалом кукурудзи, щоб надалі вирощувати його у господарстві. А поки що ця програма спрацьовує тільки наполовину – іншу його половину закуповують у фірмі «Зоря. Маїс. Насіння», якій найбільше довіряють. А в цілому спрацьовує ще принцип – довіряй, але перевіряй. І він виручає. Добротний трактор, сівалка «Оптіма», агрегатована з ним, до якої в агрономів жодних претензій – у будь-кого із механізаторів був би настрій, якби працював на такому агрегаті. І все ж для Миколи Васильовича Бендовського, заслуженого працівника сільського господарства, його сорок перша посівна по-своєму особлива. Адже вийшов цього року вперше в поле вже як пенсіонер. Але ні на продуктивність агрегата, ні на якість роботи це, зрозуміло, не впливає.
Щойно агрегат зупинився в кінці загінки, у полі з’явився УАЗик – точно в пору прибув обід сівачам. Кухар Т.П. Пугач розповіла, що готує ще й вечерю, а як замовлять, то й сніданок. На цьому господарство не економить.
А щодо кадрів механізаторів, то їх кількість зменшилася – якщо років десять тому у двох механізованих загонах їх було до семидесяти, то тепер з усіма роботами справляються шістнадцять. І поля родять не гірше. На своїх суглинках вже навіть пробують освоювати так званий нульовий цикл обробітку. Половину ріпаку посіяли спеціальною сівалкою прямо по стерні, не готуючи перед цим грунт, як це робилося роками.
Робочі органи такої сівалки здатні подрібнювати будь-які пожнивні рештки.
– Хоч нині завершуємо посівну, а вже з механізаторами обмірковуємо як оперативно підготуватися до жнив, – розповідає керівник господарства В.В. Гасло, – і чи не найбільше насторожує те, що якщо раніше витрачали на запасні частини для цього 20-30 тисяч гривень, то в цьому році заплатили за такі ж до 130 тисяч гривень.
Стурбованість викликає не стільки те, що не спрацьовують державні програми з підтримки села, як хаос в ціноутворенні. Наприклад, придбали мінеральні добрива з осені, прогнозуючи їх подорожчання, а вони після того, як ніколи раніше, стали взимку набагато дешевшими. А з цінами на зерно навпаки. От і спробуй, працюючи в таких умовах, щось планувати, боротися за здешевлення вироблюваної продукції.
Центральна влада на словах ніби й дбає за сільгосп - товаровиробника, але насправді, казали механізатори, віз і понині там, де був.
А виробництво й надалі тримається на важкій і не завжди фінансово вигідній хліборобській праці.
 

Павло КУШПЕЛА


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
64 фото   
<b>Спортивне свято в Бершаді</b><br />7 жовтня 2012 року в м.Бершадь з нагоди Дня вчителя було проведено міжрайонний турнір ветеранів футболу працівників...
3 фото   
<b>Відкритий лист панам Демченку, Козорізу і не тільки</b><br />Вельмишановні панове Борисе та Анатолію! Зізнаюсь, що я, з очікуваною цікавістю ознайомився з наперед анонсованими...
5 фото   
<b>20 грудня - День міліції</b><br />Слідче відділення – один із найважливіших підрозділів, який очолює перший заступник начальника райвідділу, начальник...
4 фото   
<b>Засідання колегії райдержадміністрації</b><br />15 травня 2009 року о 10 год в актовій залі управління агропромислового розвитку відбулося розширене засідання...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Бершадь
Барський Мойсей Хаїмович (1923) 1923 р., єврей. Мобілізований в 1941 р. Семипалатинським РВК, Казахстан. Ст. лейтенант. Загинув 09.08.43. Похов. с. Сінне, Єршицький р-н, Смоленська обл.

З історії Бершаді
Виникнення козацтва посилило оборонне значення Бершаді. Ще в першій половині XVI ст. сюди з Поділля і Волині збиралися втікачі, які створювали козацькі загони. Існування «непослушного» населення мало значний вплив на місцеве селянство, яке відмовлялося платити феодальні податки. В матеріалах опису староства 1616 року є відомості, що в південних районах селяни податків не платили. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Весна хліборобських надій - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення