Fridge magnet wooden gears

Реформування медицини: перші кроки

  • Подобається2Не подобається
  • 18 Березня 2011, 09:00

Сьогодні, мабуть, вже ні в кого не викликає сумніву необхідність реформування системи охорони здоров’я, яка нині не забезпечує рівного безплатного доступу населення до медичних послуг і характеризується низькою їх якістю.

Вінниччина, як відомо, – одна з трьох областей, в яких впроваджується пілотний проект реформування медичної галузі. Перший її етап вже стартував, адже рішенням сесії районної ради 30 грудня минулого року створено комунальну установу «Бершадський районний центр первинної медикосанітарної допомоги», яку очолив А.Я. Цибулюк.

Окрім того, 4 лютого нинішнього року на 6 сесії районної ради затверджено структуру та штатну чисельність цієї установи, а також районну програму розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на період 2011-2012 років.

Детальніше про це та інше розмову ведемо з головним лікарем комунальної установи «Бершадський районний центр первинної медикосанітарної допомоги», депутатом районної ради А.Я. ЦИБУЛЮКОМ.

– Насамперед, Андрію Яковичу, скажіть декілька слів про себе.
– Народився я в 1959 році в м. Макіївці Донецької області. Закінчив Донецький медичний інститут, за спеціальністю – лікар-стоматолог. Спочатку працював лікарем-стоматологом в Чернятській лікарській амбулаторії, потім двадцять років – в Маньківській дільничній лікарні. Так що проблеми сільської медицини знаю добре. Одружений, маю двох синів.


– Мова про реформування медичної галузі ведеться давно, і от нарешті зрушилося…
 – Раніше рівень медичного обслуговування населення на селі, безперечно, був вищий. Нині ж провідна проблема системи охорони здоров’я – невідповідність сучасним реаліям діючої старої радянської моделі, яка функціонувала в умовах планової економіки. Країна давно живе за законами ринку, а медична галузь залишається на узбіччі. Звідси недофінансування, розпорошення матеріальних та кадрових ресурсів, нераціональне використання навіть того, що виділяється.

– Поясніть, будь ласка, в чому суть реформування системи охорони здоров’я?
– Головна мета реформування – поліпшення медичного обслуговування населення шляхом розмежування первинного, вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги. Процес реформування розділено на кілька етапів. На першому передбачено створення центру первинної медико-санітарної допомоги, у підпорядкування якого переводяться всі ФАПи, амбулаторії загальної практики – сімейної медицини, дільничні лікарні району. Фінансування первинної мережі закладів охорони здоров’я з нинішнього року здійснюється з районного бюджету, що дасть змогу оперативно вирішувати проблеми забезпечення лікарськими препаратами та проводити поточний ремонт закладів і т.д. На другому етапі передбачається формування госпітальних округів на базі двохтрьох районів, фінансування яких здійснюватиметься з обласного бюджету. Кожен госпітальний округ включатиме хірургічне та реанімаційне відділення, пологовий будинок, діагностично-консультативний центр, відділення для хронічних хворих та реабілітаційні відділення, ліжка для соціально незахищених категорій населення.

Надання лікувально-профілактичної допомоги проводитиметься на засадах загальної практики – сімейної медицини. Це найбільш раціональна, з точки зору економічного використання ресурсів охорони здоров’я, найбільш прийнятна форма масового обслуговування населення на первинному рівні. Така форма успішно функціонує за кордоном.

Основний удар реформи бере на себе сімейний лікар, який обслуговуватиме і дорослих, і дітей. Звісно, йому необхідно добре знати усіх своїх пацієнтів. Сільським медикам тут дещо простіше, адже вони добре знають кожну сім’ю.

Відтепер маршрут пацієнта буде таким: з усіма своїми проблемами хворий звертається до свого сімейного лікаря, а той, за потребою, направляє його до вузького спеціаліста, але лише за своїм направленням.

– Андрію Яковичу, погодьтесь, дещо незвично для наших людей те, що і дорослих, і дітей обслуговуватиме один сільський лікар.
– Так, і це – в ідеалі, адже така практика існує й в інших країнах. Але, враховуючи нашу специфіку, на перехідний період в центрі первинної медико-санітарної допомоги передбачено посади лікарівпедіатрів.

– До речі, які структурні підрозділи входять до комунальної установи «Бершадський районний центр первинної медико-санітарної допомоги»?
– Її структуру складають адміністративно-управлінський апарат з усією бухгалтерією, інформаційно-аналітичний відділ, амбулаторії загальної практики – сімейної медицини з підрозділами параклінічної служби – кабінетом профілактики туберкульозу, кабінетом ультразвукової діагностики, рентгенологічними кабінетами, кабінетом функціональної діагностики, фізіотерапевтичним відділенням (реабілітаційним), всі сільські лікувально-профілактичні заклади та господарськообслуговуючий підрозділ.

– Чи повністю забезпечені кадрами?
– Кадрова проблема існує, адже не вистачає сімейних лікарів, зокрема в Сумівській, Флоринській, Яланецькій амбулаторіях загальної практики – сімейної медицини. Але завдяки підтримці районної влади вирішимо це та інші проблемні питання.

– Одне із завдань реформування системи охорони здоров’я – підвищення якості медичних послуг. Яким чином це буде досягнуто?
– За кордоном у сімейного лікаря є цифровий флюорограф, рентген-апарат, апарат ультразвукового дослідження, міні-лабораторія, словом, все необхідне, щоб встановити діагноз. Нам до цього ще далеко. Все залежить від фінансування. Сподіваємося, що в результаті запровадження нового господарськофінансового механізму в діяльності закладів охорони здоров’я поліпшиться ефективність державного фінансування галузі. Переконаний: реформування системи охорони здоров’я дійсно наблизить медичну допомогу до людей і всебічно посприяє її поліпшенню.

Спілкувався Василь ВЕРБЕЦЬКИЙ.


Дивіться також в розділі  Актуально
» 15.06.2018 Під час літніх канікул неповнолітні потребують особливої уваги з боку дорослих. Аби відпочинок дітей був безпечним, щоб запобігти вчиненню ними і щодо них кримінальних та адміністративних правопорушень, працівники Бершадського відділу поліції...
» 15.06.2018 За останніх 10 років у лісових угіддях нашого держлісгоспу загинули майже всі ялинові насадження – до 55 га. Зафіксовано масове всихання граба на території Сумівського лісництва на площі 26 га., ясеня – в Ободівському лісництві на площі 2,8 га,...
» 15.06.2018 Відповідно до прийнятого Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» від 26.01.2016 року, який регламентує функціонування патронатної...
» 01.04.2018 Туберкульоз представляє реальну небезпеку для дорослих і дітей. Це інфекційна хвороба пов’язана з проникненням в організм туберкульозних мікобактерій, які живуть у виділеннях людей, хворих туберкульозом (у мокротинні, сечі, калі й ін.), а також у...
» 01.04.2018 Як не загрузнути у смітті?
» 01.04.2018 Атопічний дерматит
» 01.04.2018 Ця підступна дисплазія
» 16.03.2018 Не знищуйте красу
» 16.03.2018 Водні ресурси: берегти і захищати
» 03.03.2018 Правила пожежної безпеки у побуті
Всі статті розділу Актуально »
Цікаві фото
4 фото   
<b>З вінниці – по Європі</b><br />Пропозиція взяти участь у конкурсі на поїздку до Франції та Швейцарії під час презентації там в Страсбурзі та Берні...
10 фото   
<b>Вінниччина очима редактора: Бершадщина</b><br />Відразу зазначу, що описувати побачене під час кожного туру &ndash; а це відвідини конкретного району, хоч і складно,...
2 фото   
<b>Привітали ветеранів</b><br />Війтівка Голова районної організації ветеранів України Володимир Крамар побував у Олексія Красиленка, ветерана та...
6 фото   
<b>Як святкувала Бершадь</b><br />Неабиякий патріотизм проявляють бершадці тим, що відзначають День незалежності України чи не найбільш масштабно...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Бершадь
Юров Трохим Петрович (1922) 1922 р., українець. Мобілізований в 1941 р. Лейтенант. Загинув 26.06.44. Похов. м. Толочин, Вітебська обл., Бєларусь.

З історії Бершаді
Колишнє містечко, в якому переважали дрібні ремісники і селяни, пригноблені нужденністю й позбавлені людських прав, перетворилося в сучасне соціалістичне місто з суцільною письменністю. Про здоров'я трудящих піклуються понад 50 лікарів, які працюють у 2 лікарнях, а також медпрацівники інших медичних закладів. Діти шкільного віку навчаються в 2 середніх школах, восьмирічці та в школі-інтернаті.... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Реформування медицини: перші кроки - Актуальні теми сьогодення Бершадщини - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення