Fridge magnet wooden gears

КРИНИЧНА ВОДА – ЛЮДЯМ

  • Подобається0Не подобається
  • 26 Березня 2008, 19:14

«Вода надiлена чарiвною владою бути соком життя на Землi»
Леонардо да Вiнчi.
Сонце палило несамовито. Марш-кидок через монгольську пустелю тривав уже четверту добу. Навіть втома стала звиклою. От тільки спрага доводила до нестями. Воду скидали з літаків – теплу та ще й з неприємним присмаком. Тож, ковтаючи її на повне горло, щоразу згадував рідну Війтівку, з її криницями та джерелами, повними цілющої і прохолодної води.
Позаду залишилися бої в Німеччині, братання на річці Ельбі з американцями. Фашизм був переможений, але для сержанта Петра Хмарука війна не закінчилася – їх полк перекинули на Схід, для розгрому мілітариської Японії.
Знову згадав рідне село, той день 22 квітня 1944 року, коли, після визволення Війтівки, всіх 74 хлопців 1926 року народження призвали до армії і відправили на фронт. Як склалася їх доля?
Йому повезло – пройшовши горнило війни, він залишився живим. Служити Петру довелося аж до 1950-го. Бойові нагороди, серед яких особливо цінна для нього медаль «За відвагу», говорили самі за себе. Та, крім багатьох фронтових подій, які закарбувала пам’ять, залишив він по собі ще й викопану в далекосхідних степах криницю, якої не мала та місцевість. За це навіть відпустку заслужив додому.
Наша розмова з Петром Васильовичем Хмаруком у його оселі затягнулася – ветеран знову полинув у фронтові спогади. Пробую перевести наше спілкування в інше русло – адже мій співрозмовник представляє цілу династію копачів криниць.
– Мій прадід, дід і батько всі копали криниці, – продовжив він. – Прадід був неабияким силачем, навіть поборов у молодості знаменитого борця на сході села біля нашої церкви. А ще відзначився тим, що викопав криницю для панів Собанських.
– А що пам’ятного залишив по собі ваш дід?
– Викопані ним криниці, – почув у відповідь, – в тому числі й цю, що на вулиці біля нашого обійстя, з якої ми набираємо воду. Їй вже понад 200 років, і вона викладена камінням, окреме з них вагою до 2 центнерів.
– А скільки батько викопав криниць?
– Мій батько копав нові й обкладав відновленні криниці, – почув у відповідь. – Мабуть до 400 всього. Коли створили колгоспи, то масово на полях і на станах почали копати криниці. У нас тільки на Війтівських полях з’явилося їх 27 – список їх, як і місця, де вони засипані, я знаю і розповідав про це у сільській раді.
– То ви з батьком копали криниці?
– Звичайно, коли прийшов з армії, бо до війни допомагав йому тільки розчищати закидані.
Батько цікаво розказував як копав криниці в Гайсині, в Чечельнику, а в Тростянці, коли відновлювали закидану криницю на совхозі, яка мала 36 метрів глибини і 2 метри діаметром, дістали з неї навіть гвинтівку і снаряд.
– А свою першу криницю ви пам’ятаєте?
– Зараз припомню… Ми копали в багатьох селах – у Бершаді, Яланці, П’ятківці. А найпершу копав разом з батьком на горі, як їхати з Ольгополя на Стратіївку. 6 чи 7 криниць викопали в Тростянці, на так званій «витягалівці», де тоді їх зовсім тут не було.
Виявляється, в той час, за словами Петра Васильовича, їх запрошували в інші райони через… голову Бершадського райвиконкому, який відповідно давав вказівку голові колгоспу щоб той відпустив їх з роботи.
– А як визначали місце для копання криниці?
– Є багато способів. Наприклад, береш два вербових прутики в руки, трішки переламавши їх, і йдеш місциною. Там, де є вода, вони починають сходитися один до одного і викликати навіть тремтіння в руках. Це проробляєш в різних напрямках і віднаходиш спільну точку. (Вже пізніше мій співрозмовник продемонстрував це біля своєї криниці в підтвердження правильності вибраного місця).
Інший спосіб – вибираєш місце там, де росте хрін чи повій. Якось в Луговій, копаючи криницю, «йшов» по кореню хрону 14 метрів і, дійшовши до води, дістав його початок – щось схоже на купу клоччя.
– Які ще курйозні моменти вам запам’яталися?
– Якось в Тростянці, пройшовши 10 м піском, почав ставити круги у воду викопаної криниці. Три круги ставив підряд і вони кудись всі зникали. Запам’яталася криниця, яку копали на Бершадському хлібзаводі, а потім мурували – її діаметр тут 1,8 м.
А батько якось розповідав, що, завершуючи копати криницю в Стратіївці, сильно вдарив лопатою і вона «втікла» вниз, а потім підземна річка ледь не забрала його самого – вчасно схопився за мотуз, яким витягли на поверхню. Рівень води в цій криниці перевищив 6 метрів. У Завадівці, коли копали криницю, наштовхнулися на велику каменюку, яку змушені були передовбати вручну, щоб дістатися до води.
Якось у Малій Киріївці, де дитячий садок, нас найняли замінити тут дубові прогнилі зруби на цементні круги. Робили це поступово, починаючи знизу. Але після восьми поставлених кругів на мене зверху впали зруби, і я ледь не загинув. «Відкопали» мене через три години.
– А де в селі найдобріша вода?
– Добра вода в нашій криниці, яку називають «хмаруковою». А ще подобається вода з «харитонової» криниці, де виходить підземна річка зі склону. Така ж вода і в «маршуковій» криниці, вона ніколи не замерзає.
Коли з ініціативи сільської ради взялися за відновлення джерела в яру, що біля дороги на Сумівку, то запросили для консультації і Петра Васильовича, який порадив як краще все облаштувати.
Ще багато розповідав мій співрозмовник про «бабину» та «бабійову» криниці, про джерела в «зайцевому» яру та напрями підземних річок по селу. А завершив такими словами: треба берегти криниці й джерела, бо це життя. Треба, щоб діти мали таку совість, як ми, старі.
Киваючи головою, з ним погоджувалася й дружина. Подружжя Хмаруків вже більше півстоліття разом, виховали трьох дітей, дочекалися онуків. І хоч потреби нині в професії копача криниць ніби й немає – техніка замінила ручну працю, все ж не вистачає справжніх майстрів своєї справи з успадкованою здатністю не лише добуватися до води, але й знати та оберігати цей чудовий дарунок природи людям.
Павло БАЙДАЛЮК.
с. Війтівка.

Дивіться також в розділі  Актуально
» 15.06.2018 Під час літніх канікул неповнолітні потребують особливої уваги з боку дорослих. Аби відпочинок дітей був безпечним, щоб запобігти вчиненню ними і щодо них кримінальних та адміністративних правопорушень, працівники Бершадського відділу поліції...
» 15.06.2018 За останніх 10 років у лісових угіддях нашого держлісгоспу загинули майже всі ялинові насадження – до 55 га. Зафіксовано масове всихання граба на території Сумівського лісництва на площі 26 га., ясеня – в Ободівському лісництві на площі 2,8 га,...
» 15.06.2018 Відповідно до прийнятого Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» від 26.01.2016 року, який регламентує функціонування патронатної...
» 01.04.2018 Туберкульоз представляє реальну небезпеку для дорослих і дітей. Це інфекційна хвороба пов’язана з проникненням в організм туберкульозних мікобактерій, які живуть у виділеннях людей, хворих туберкульозом (у мокротинні, сечі, калі й ін.), а також у...
» 01.04.2018 Як не загрузнути у смітті?
» 01.04.2018 Атопічний дерматит
» 01.04.2018 Ця підступна дисплазія
» 16.03.2018 Не знищуйте красу
» 16.03.2018 Водні ресурси: берегти і захищати
» 03.03.2018 Правила пожежної безпеки у побуті
Всі статті розділу Актуально »
Цікаві фото
4 фото   
<b>Вінниччина очима редактора</b><br />Учасників туру &ndash; редакторів комунальних засобів масової інформації - щиро привітали керівники району &ndash;...
8 фото   
<b>Діти нашого району оздоровляються в сонячній Іспанії</b><br />1. Фотография сделана была на празднике, который был организован для ознакомления с украинской кухней и немного...
15 фото   
<b>КРАСНОСІЛКА</b><br />Село виникло в Х/ІІ столітті на мальовничому місці. Відтак його назвали &quot;Красне село&quot;,...
2 фото   
<b>Коли керівники і громада – в одній упряжці</b><br />Не випадково в заголовок винесено саме такі слова, оскільки тандем сільського голови і керівника ТОВ...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Устя
Майданюк Кирило Микитович (1916) 1916 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 1942 р.

З історії Бершаді
Вирощувати високі й сталі врожаї сільськогосподарських культур допомагали механізатори Бершадської МТС, яка вже з 1944 року відновила обробіток колгоспних ланів. Приклад умілого використання техніки показував депутат Верховної Ради УРСР, бригадир однієї з тракторних бригад К. Н. Синявський. Його бригада щорічно виконувала виробничі завдання на 150—180 проц. МТС міцно тримала першість у... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

КРИНИЧНА ВОДА – ЛЮДЯМ - Актуальні теми сьогодення Бершадщини - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення