Fridge magnet wooden gears

Велика зміна Попсуєнка

  • Подобається0Не подобається
  • 25 Червня 2010 р

На знімку: О. В. Попсуєнко.

За всіма об’єктивними даними Олександр Васильович Попсуєнко мав би стати учителем. Адже народився у сім’ї вчителів. Мама, Ольга Григорівна, була вчителькою початкових класів, завучем у Бершадській СШ №1, а батько, Василь Никифорович, викладав фізику і математику, керував також вечірньою школою.

Але головну роль у виборі майбутнього фаху зіграв Сашків дядько Валентин Омелянович, який трудився головним інженером на Чечельницькому спиртзаводі.
Посіяні в душі дядькові настанови проросли згодом конкретними діями: вступив до Київського інституту харчової промисловості, успішно закінчив його і повернувся у рідне місто. Тодішній директор Бершадського спиртзаводу Феодосій Павлович Подолянчук був дуже радий, що в колектив прийшов новий працівник з вищою освітою.
Олександра призначили начальником зміни. Надзвичайно відповідальна посада, тим більше для молодого фахівця. Одразу поринув у виробництво, та через деякий час змушений був зробити необхідну в житті кожного чоловіка перерву, втім, служба в армії промайнула дуже швидко, і Попсуєнко знову повернувся на підприємство, яке стало для нього рідним.
Через деякий час Олександр Васильович став головним технологом. Це означало, що секрети виробництва він опанував досконало.
Неодноразово на базі їхнього підприємства проводилися різні семінари, наради по обміну досвіду навіть загальносоюзного рівня. Та й сам він неодноразово їздив на споріднені заводи і комбінати Росії, Литви та інших республік колишнього Союзу. Обов’язковою умовою успішної роботи колективу була і залишається плідна співпраця з науковцями науково-дослідних та навчальних інститутів, зокрема Національного університету харчових технологій.
Енергії Попсуєнка вистачало на багато справ. Та все ж, як і тоді, так і зараз на першому плані залишається робота. З теплотою згадує Олександр Васильович незабутню Мірру Аркадіївну Верх - градську, трудовий стаж якої на підприємстві складав півстоліття… Вона була незамінним головним інженером, незаперечним авторитетом у всіх виробничих справах. А коли вже в досить поважному віці пішла на пенсію, то на її місце була лише одна кандидатура – Попсуєнка.
Втім, на сентименти не було часу. Потреби виробництва вимагали постійної уваги. Та ще в ті часи, які пізніше чомусь назвали застійними, зуміли провести велику реконструкцію, перевести виробництво спирту з меляси на зерно. У підготовці і переході на нові технології Попсуєнко брав безпосередню участь. Як і в налагодженні виробництва концентрату квасного сусла та вуглекислоти. Згодом було реконструйовано брагоректифікаційний апарат, внаслідок чого забезпечено виробництво високоякісного спирту «Люкс». До речі, дев’яносто відсотків його реалізується всесвітньовідомій компанії «Nemiroff». Інша частина реалізується місцевому пивокомбінатові та медицині.
Впроваджено метод газохроматографічного аналізу для визначення якості спирту.
Сам невгамовний Поп суєн - ко намагається постійно перебувати у курсі всіх найновіших досягнень науки і виробництва, сучасних технологій і якнайшвидше втілювати їх у практику. Разом з науковцями інженерна служба заводу плідно попрацювала над зменшенням витрат теплової енергії при розварюванні зерна з використанням концентрованих ферментних препаратів та впровадженням при цьому низькотемпературної схеми.
У перспективі – впровадження екологічних інвестицій по утилізації зернової барди з виробництвом біогазу, очистці стічних вод. А ще – впровадження сучасних систем рекуперації та багаторазового використання тепла, що дасть змогу скоротити витрати теплової енергії на сорок відсотків та зменшити собівартість продукції.
З чого складається робочий день головного інженера? Насамперед, з короткої виробничої наради у директора заводу Андрія Петровича Новінського. Аналізують, що і скільки зроблено за попередній день, якою була ефективність, скільки використано сировини, витрачено палива, електроенергії тощо. Чітко контролюється дотримання регламенту виробництва, плануються дії на наступний період.
…За щоденними виробничими турботами не зчувся, як дійшов до важливого вікового рубежу –йому виповнюється шістдесят. Правду кажучи, не віриться. Та вже утвердилися у житті діти. Син Олексій після закінчення Київського університету харчових технологій також прийшов на завод, зараз працює начальником вуглекислотного цеху. Дочка Людмила обрала для себе науково-педагогічний шлях, вона кандидат наук, доцент кафедри історії і права Одеської національної юридичної академії. Внучка Іринка – учениця четвертого класу.
Сам же Олександр Васильович не збирається на відпочинок, хай навіть заслужений. Бо ще стільки справ треба зробити! Зрештою, ще не закінчилася його велика зміна, на яку заступив у далекому 1972-му. Відчуває, що потрібен для підприємства, з яким зріднився, якому жодного разу не зрадив, прийшовши сюди один раз і назавжди.
Федір ШЕВЧУК.


Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
2 фото   
<b>В Житомирі презентували книгу спогадів про В. Кавуна</b><br />5 травня у Житомирській облдержадміністрації відбулася презентація книги спогадів про Василя Кавуна «Живий у пам’яті...
3 фото   
<b>Графік</b><br />проведення особистого прийому громадян керівництвом районної державної адміністрації
2 фото   
<b>В Білорусі є чому повчитися</b><br />Нещодавно делегація Вінниччини, очолювана першим заступником голови облдержадміністрації І.М. Мовчаном, відвідала...
3 фото   
<b>"Золотий Олімп" обдарованої молоді</b><br />Педагоги Бершадщини вміло плекають юні інтелектуальні таланти. Яскраве підтвердження цьому – успіхи бершадських...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / П'ятківка
Дробот Павло Лазарович (1911) 1911 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 17.06.44. Похов. с. Негурени, Молдова.

З історії Бершаді
Допомога робітничих колективів прискорила відродження сільськогосподарського виробництва, сприяла підвищенню культури землеробства. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Велика зміна Попсуєнка - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення