Fridge magnet wooden gears

НЕЗЛАМНИЙ

  • Подобається0Не подобається
  • 17 Березня 2007, 21:07

Олексія Пилиповича Степового, без сумніву, можна назвати живою легендою. На його долю випало стільки випробувань, що вистачило б не на одне життя. А почалося все ще тоді, коли малому Альоші було кілька літ од роду.
... Коли сільські активісти, виконуючи волю кремлівського тирана, ходили по Джулинці із гострими залізними прутами і вимітали в людей все їстівне, не обминули вони і подвір'я Пилипа Івановича і Катерини Олексіївни Степових. Та господар не хотів, щоб його діти вмирали голодною смертю і не дав зерна. Та де там було встояти проти злагодженої каральної машини. І батька арештували. Хоч згодом і випустили з в'язниці, та здоров'я вже не повернулося до нього, і він незабаром помер.
Напевно, вже тоді засіялися зерна сумніву у вразливу дитячу душу. Хіба може бути справедливою влада, яка забирає батьків у дітей, а дітей, які ще не встигли роздивитися цей світ, не може захистити від голодної смерті? А хто захистить людину, звичайну просту людину, крім неї самої?
Далі у його житті була школа, робота в колгоспі, страшні місяці окупації. Незважаючи на молодість, встиг і повоювати. А після війни – служба у військах МВС. Не міг зрозуміти, чому солдати на політзаняттях вивчають біографію Берії. І якось у голос обурився:
– Невже в нас не було видатних воєнначальників? Чому нас задурманюють нею? А коли на прохання когось із солдатів на обкладинці зошита з політпідготовки намалював портрет Сталіна, а під ним... свиню, то ним уже зацікавилися. Не міг змиритись ні з порядками в армії, ні з тим, що робилося тоді на малій батьківщині, де вирубувалися сади, бо на фруктові дерева накладалися податки.
...Вирок військового трибуналу був безжальним: десять років таборів і ще п'ять позбавлення прав. А було йому тоді всього двадцять три.
Майже п'ять років провів у страшних умовах таборів. Але і тут не зламався, не скорився. Тільки смерть Сталіна визволила його з неволі.
Допомогли Олексію вистояти в нелюдських умовах сильна воля, мужність, загострене почуття справедливості. А ще – уміння бачити красу, навіть там, де інші її не помічали. Чутлива натура художника не зачерствіла. Протягом усього терміну ув'язнення малював – олівцем, фарбами, ручками. І це рятувало його від омертвіння душі.
Лише завдяки щасливому збігові обставин його табірні записи (сорок зошитів різного формату і товщини) і чимало малюнків вдалося винести із зони. Через багато років з його роботами змогли ознайомитись жителі Вінниці, Києва та інших міст. Нині виставки О.Степового проходять у Бершаді та Джулинці.
...Після повернення на Батьківщину працював художником-оформлювачем і постійно боровся за справедливість, за що потрапив у немилість до місцевої влади. Став, таки мовити, дисидентом місцевого масштабу. У шістдесятих роках у нього вдома гостював відомий письменник-інакодумець Олександр Солженіцин, який згодом присвятить нашому землякові майже цілу сторінку у своїй книзі "Архіпелаг ГУЛАГ".
Іноді його вчинки нагадують дії Дон-Кіхота, але по-іншому він не може, бо не хоче змиритися із несправедливістю і щодо братської могили в центрі села, і щодо втрати первозданного вигляду церкви. За власний кошт їде в архіви, музеї, шукає документи з історії краю. Організував гурток образотворчого мистецтва і безплатно навчає сільських дітей основам живопису.
У ці дні Олексієві Пилиповичу Степовому – художникові, краєзнавцю, патріотові, громадянину – виповнюється вісімдесят років. Тож побажаємо йому залишатися таким же активним, сповненим творчої наснаги і нових задумів. З роси і води Вам!
Федір ШЕВЧУК.
с. Джулинка.

Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
15 фото   
<b>КРАСНОСІЛКА</b><br />Село виникло в Х/ІІ столітті на мальовничому місці. Відтак його назвали &quot;Красне село&quot;,...
4 фото   
<b>Реферат «Історія міста Бершадь»</b><br />Бершадь &ndash; район, повіт. Населення - 24400 Надра містять каолін, високоякісну глину, кварц, пісок. Загальна...
3 фото   
<b>Тирлівці - 280 років!</b><br />Людно було минулої п’ятниці у Тирлівському будинку культури. Величне свято у чарівній тирлівській місцині, родині, з...
7 фото   
<b>Екологічний проект "Впровадження інноваційних підходів щодо підвищення екологічної безпеки населення Бершадського району"</b><br />Ідея проведення Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування належить учасникам...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Крушинівка
Максимчук Леонтій Синофійович (1917) 1917 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 21.12.44. Похов. Угорщина.

З історії Бершаді
Виникнення козацтва посилило оборонне значення Бершаді. Ще в першій половині XVI ст. сюди з Поділля і Волині збиралися втікачі, які створювали козацькі загони. Існування «непослушного» населення мало значний вплив на місцеве селянство, яке відмовлялося платити феодальні податки. В матеріалах опису староства 1616 року є відомості, що в південних районах селяни податків не платили. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

НЕЗЛАМНИЙ - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення