Fridge magnet wooden gears

І МИ ВАШІ, МАМО ВАЛЮ!

  • Подобається3Не подобається
  • 7 Березня 2007, 13:16

Кожна людина народжується на світ божий, щоб бути щасливою. Однак щастя не так легко впіймати. Тож коли проблеми звалюються скопом, так важливо, щоб не залишитися з ними наодинці.
Подружжя Бочкураків знають у Шляховій усі. Василь Васильович працює механізатором, а Валентина Миколаївна – донедавна була дояркою. Працьовиті і дружні, вони виховали трьох дочок, одна з яких вже й заміжня. А коли дочекалися онука Владислава, то радості не було меж. Батьки і діти добре розуміють одні одних, взаємодопомога в них понад усе.
Здавалося, найважчі роки вже позаду – діти стали повнолітніми, турбот поменшало. Але доля підготувала подружжю іншу життєву стежку.
– Сім'я моєї молодшої сестри проживала на Черкащині, – розповідає Валентина Миколаївна, плачучи. – Чоловік її пиячив і дуже знущався над нею, бив. Фактично через нього вона і лягла в могилу. Його ж за пияцтво і крадіжки засудили до тюремного ув'язнення та позбавили батьківських прав. Бо за роки спільного життя нічого не нажили, крім п'ятьох дітей. Тож коли два роки тому я приїхала до них на Черкащину, всі діти-сиротинки почіплялися до мене і з плачем просили взяти їх до себе, не віддавати в дитячий будинок та інтернат. Адже вік у них різний – найстарша Рита з 1989 року народження, а найменший Мишко з 2000-го. Хіба ж я могла їх покинути?
Ось так п'ятеро діточок опинилися в Шляховій, де сім'я Бочкураків стала справді для них рідною. Увагою і турботою вони не обділені, хоч подружжю знову довелося повернутися в непрості часи дитинства їхніх дітей.
Під час відвідин я звернув увагу на охайність та доглянутість оселі. Найбільше клопотів завдає господині прання дитячої одежі та купання їх у балії. Через день випікає по 8 хлібин, доглядають корову, свиней та птицю. Діти допомагають за доглядом городу.
Тільки торішнього літа заготовили понад 500 банок закруток варення та овочів і компотів.
І все було б добре, коли б не тиснява, бо в трикімнатному будинку далеко не розбіжишся. Всі п'ятеро дітей сплять в одній невеликій кімнаті – на ніч розкладають диван та крісла.
– Дуже хотілося б, щоб для цих дітей виділили якесь житло, – каже Валентина Миколаївна. – Щоб вони виросли і мали своє родинне гніздо. Адже моїм дітям теж потрібен куток у батьківській хаті...
Цим питанням вже опікувалися відповідні районні служби. Всі визнають необхідність допомогти цій сім'ї в придбанні житла. Але вирішити його майже неможливо за державний кошт через один рядок у відповідному законодавстві. Державою виділені гроші для створення будинків сімейного типу, тобто можна купити будинок для сім'ї дітей-сиріт. Але законодавством чітко передбачено, що будинок сімейного типу можна створити тільки тоді, коли діти, які беруться в сім'ю, повністю чужі і обов'язково взяті з дитячого будинку чи інтернату.
Ось так, якби цих діточок взяла б інша сім'я і тільки після того, як їх на рік-півтора розвезли б по інтернатах, то проблем із створенням будинку сімейного типу не було б. А так...
У своїй кімнаті усі п'ятеро почуваються впевнено. До гостей вже звикли, тільки оченята-гудзички бігають за мамою Валею. Сфотографуватися погодилися одразу. На запитання про майбутню професію одинадцятикласниця Рита відповіла, не задумуючись: – Хочу вчитися в міліцейському інституті, щоб слідкувати потім за порядком і справедливістю. Щоб ніхто над людьми не знущався.
Другокласник Дмитрик похвалився отриманою в школі оцінкою "9" і прагне показатись серйозним. Він змагається з онуком мами Валі, теж другокласником Владиславом. Усі діти знають, як застеляти ліжко, прибирати в хаті, допомагати в господарстві.
Матеріальну допомогу виділено цій родині з депутатського фонду області, а фото Валентини Бочкурак занесено на районну Дошку пошани за справжній подвиг материнства.
Але головна проблема із житлом до останнього часу не вирішувалася. Шляхівський сільський голова Василь Сторожук каже, що житлового фонду у них немає. Всі колишні квартири місцевого сільгосппідприємства мають власників, хоч ще й не приватизовані.
І все ж вихід щойно знайшли – районна влада вирішила, як виняток, виділити для цих п'яти діток-сиріт половину коштів для придбання будинку у селі із районного бюджету, іншу половину погодилося виділити керівництво шляхівського сільгосппідприємства.
А догляд за цими дітьми, як і за своїми, звичайно, залишається за Валентиною Миколаївною. Віримо, що її доброго материнського серця, душевної теплоти і ніжності, працьовитих і невтомних рук вистачить на всіх.
Хай допоможе їй Бог!
Павло БАЙДАЛЮК.
с. Шляхова.

Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
19 фото   
<b>11 жовтня - Бершаді 550: відкриття дитячого майданчика</b><br />
3 фото   
<b>«Звучать Шевченкові слова»</b><br />Під такою назвою з нагоди святкування Шевченківських днів в Україні в читальній залі Бершадської ра йон ної...
3 фото   
<b>"Яндекс.Пробки" у Бершаді</b><br />На мапі району з'явились мітки сервісу "Яндекс. Пробки". Сервіс дає можливість спостерігати за завантаженістю доріг в...
2 фото   
<b>Чи стане цей мітинг уроком?</b><br />Якщо п’ятниця, 13-е число червня, зранку для медиків була святковою, адже у першій половині дня проводилися...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Шляхова
Чередник Петро Єфремович (1906) 1906 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 24.09.41.

З історії Бершаді
До складу підпільних груп, кількість яких зростала, вступали все нові члени. В березні 1943 року для координації розгалуженої сітки підпілля та керівництва двома партизанськими загонами підпільний райком КП(б)У створив Раду на чолі в О. Р. Пилипчуком та партійне бюро у складі Н. Ферштендікера, К. О. Пустовойтова, Я. Ш. Таліса, О. Р. Пилипчука та Н. Т. Друзя. Через 51 комуніста бюро здійснювало... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

І МИ ВАШІ, МАМО ВАЛЮ! - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення