Fridge magnet wooden gears

Гроші з неба не падають

  • Подобається0Не подобається
  • 16 Квітня 2016, 09:00

ФГ «Новосулківське», яке очолює М.І. Зублевич, за розміром середнє господарство. Проте за результатами діяльності – одне з кращих. Тому кореспондент газети і попросив Мирослава Івановича розповісти про те, як розпочинали цьогорічні весняні роботи, що найбільше постає на заваді, щоб розвиватися далі. Його розповідь і пропонуємо увазі читачів.

– У поле вийшли, як і зазвичай, із внесенням мінеральних добрив по мерзлоталому грунту. Своєчасно посіяли зернові культури ранньої групи – горох, ячмінь. Ще в кінці березня мали сіяти цукрові буряки, але через дощ довелося перенести посів на квітень.

Пальним і мастилами фермерське господарство забезпечене. Хоча кредитами не користуємося, насіння, засоби захисту рослин закупили у повному обсязі.

Хоч і непростою залишається ситуація, намагаємося працювати у нормальному режимі, але окремі моменти все-таки псують настрій.

Ми, сільгоспвиробники, не проти платити податки, але навіщо було робити так, щоб, наприклад, 20 відсотків відраховувати у державу, де залишається 15, а 5 відсотків повертається нам. Для чого такі подвійні стандарти, якщо можна було одразу встановити 15 відсотків, і всім було б усе зрозуміле. Хоч у верхах і заявляють, що податкове навантаження зменшується, насправді ж воно набагато більше. Тому закрадається підозра: робиться це навмисне, щоб холдинги знищили такі господарства, як наше.

Але якось по-особливому скаржитися не маємо права, бо на щось нарікати знайшлося б усім – від чиновників до простих працівників. Тепер усім нелегко. Через підвищення курсу долара враз біднішими стали всі у три рази.

Щоб хоч якось полегшити участь працюючих, у своєму господарстві індексуємо заробітну плату, підвищуємо її. Розуміємо, звичайно, що це тільки краплина у плані підвищення їхнього добробуту, тому у цьому році будемо вирощувати ще і цукрові буряки.

Адже кількість зерна при підвищенні орендної плати за землю збільшується, а не всім така його кількість треба. А от від мішка цукру не відмовиться ніхто.

За останні два роки зробили висновок: нормально поставитися до вирощування цієї культури, на ній можна ще й заробити. Передбачивши це, зберегли відповідний набір техніки. Якщо декого турбує, що у районі втрачено кадри буряководів, якими славилася Бершадщина, то з новими технологіями їх вирощуванням повинні займатися і нові люди. Сьогодні на формування густоти цукристих знайти кадри було б, напевне, великою проблемою.

Урожайність солодких коренів у 2015 році у нас становила 460 центнерів з гектара, позаторік – 800 цнт. Не домоглися запланованого урожаю торік лише через засуху.

Дехто чомусь вважає, що основною метою фермерів є заробити будь-якою ціною побільше. Насправді ж, це не зовсім так, доводиться наперед обмірковувати, як заощадити кожну копійку. Наприклад, коли тільки ціни на мінеральні добрива почали різко підвищуватися, а на зерно залишалися невисокими, ми одразу ж посіяли насіннєві ділянки гороху. У цьому ж році, щоб зекономити на внесенні мінеральних добрив під посів озимих, посіяли горох, який є найкращим попередником під них. Хоч сіяли для того, щоб зменшити витрати на доб рива, ще і цінова політика склалася така, що сіяти горох може бути більш вигідно, ніж сою. А якщо правильно вести сіво - зміну, то знаходиться у ній місце і під ріпак, і під соняшник. Тому відколи існує наше господарство, ми ніколи не відходили від традиційної сівозміни, і це виправдовувало себе. Якщо підведе одна з культур, то обов’язково виручить інша.

Ознакою наших успіхів, благополуччя можна вважати і допомогу, яку надаємо. I ремонт у конторі робиться, і на 60 тисяч гривень замінили 15 вікон у школі на металопластикові, щороку купуємо подарунки дітям, 50 тисяч гривень виділили на ремонт меморіального комплексу загиблим воїнам у селі. Хоч і сплачуємо податки, постійно допомагаємо сільській раді, допомогли зробити ямковий ремонт дороги у селі, де живемо.

Замінили на нові всі трактори, зібрали потужні комбайновий і автопарки. Тому й ідуть на роботу до нас люди, бо бачать, що дбаємо про покращення умов праці, підвищуємо заробітну плату. Тобто турбуємось постійно про наших працівників.

Якщо уряд поки що і не звертає уваги на такі господарства, як наше, то хотілося б, щоб хоч ніхто не заважав працювати. Як і обкладають нас податками, то нехай би це робилося більш прозоро. А то, наприклад, поділили затрати на рослинництво і тваринництво, а трактор у нас може працювати зранку на фермі, а потім – у полі. Це ж треба утримувати цілу бухгалтерію, щоб вести ці затрати, розділивши по галузях.

Маємо і свиноферму. Але якщо порівняти теперішні ціни на зерно і закупівельні на свинину, то таку ношу тепер, як кажуть, і важко нести, і шкода кинути. І знову ж таки, не з нашої вини. Є вже господарства, які взагалі відмовилися від цієї галузі.

Планували мати ще і дійне стадо: була державна програма, щоб закупити нетелей за кордоном. Але тепер проблема постає вже навіть не в нетелях. Дійшли до того, що знайти сьогодні оператора машинного доїння, мабуть, важче, ніж, скажімо, бармена чи ще когось.

Якщо хтось вважає, що гроші фермерам падають із неба, то нехай спробує і тоді дуже швидко переконається, що це не так. Щоб їх мати, треба добре все наперед рахувати і добре працювати.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
4 фото   
<b>Вінниччина очима редактора. Хмільниччина - тур другий.</b><br />Хоч надворі веселилася зима, а дорога скоріш за все нагадувала льодову ковзанку, до Хмільника добралися вчасно,...
3 фото   
<b>Тирлівці - 280 років!</b><br />Людно було минулої п’ятниці у Тирлівському будинку культури. Величне свято у чарівній тирлівській місцині, родині, з...
3 фото   
<b>Міжрегіональна науково-практична конференція науковців та вчителів хімії Бершадського району</b><br />За даними районного методкабінету відділу освіти райдержадміністрації 27 вересня 2011 року в рамках року хімії в...
8 фото   
<b>День захисника Вітчизни - свято поколінь</b><br />23 лютого 2011 року о 13 годині актовій залі Бершадської ЗОШ №1 відбулися урочистості з нагоди Дня захисника...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Серебрія
Штукалюк Іван Пилипович (1912) 1912 р., українець, службовець. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 1944 р.

З історії Бершаді
Розвиток капіталізму відчутно позначився на зміні соціального складу Бершаді. Лише п'ята частина населення займалась тепер сільським господарством. Все більшу роль у суспільному житті відігравали робітники промислових підприємств. У місті були три млини, тютюнова і макаронна фабрики, винокурний завод, друкарня. Після пожежі 1872 року був модернізований цукровий завод. Напередодні... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Гроші з неба не падають - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення