На знімку (зліва направо): змінний майстер Олексій Петрович Ревтюх, директор ПАТ «Бершадьмолоко» Олександр Миколайович Панчук, головний технолог Лариса Анатоліївна Очашлюк і маслороб Оксана Павлівна Паламарчук обговорюють питання якості продукції.
– Кожному нашому працівникові, мабуть, приємно усвідомлювати, що саме ми стали досить стабільним і перспективним виробником чималого спектру продуктів харчування. Основні їх види – сухі молочні консерви, молоко згущене, солодковершкове. З травня цього року виробництво згущеного молока збільшилося на 60 відсотків. Передувала цьому, звичайно, модернізація цеху, у яку було вкладено більше восьми мільйонів гривень.
Молоко тепер заготовляємо у восьми областях України – Вінницькій, Одеській, Черкаській, Кіровоградській, Хмельницькій, Тернопільській, а також Дніпропетровській та Київській, які додалися останнім часом. У нашій області його збором охоплюємо більше двадцяти районів. З Бершадського, зокрема, заготовляємо до 12 відсотків від загальної кількості.
За останні три роки по всій зоні заготівель облаштовано більше сотні пунктів його прийомки від населення. У нашому районі, зокрема, найкраще вони облаштовані на територіях Маньківської, М’якохідської, Джулинської, Лісниченської, Голдашівської, Дяківської сільських рад.
Колектив переробників вдячний виробникам молока, зокрема керівникам сільгоспформувань, заготовачам, при сприянні яких воно не тільки заготовляється, а й, зберігається, транспортується на наше підприємство.
Особливо хочеться відзначити добросовісне ставлення до його виробництва приватного сектора.
Не може не радувати і те, що частка молока від сільгосппідприємств у цьому році збільшилася до 25 відсотків.
Якщо торік ми заготовляли і переробляли його з колективних господарств у літній період по 25-30 тонн на добу, то в цьому році дійшли вже до 90-100 тонн. Тому почали працювати з такими великими підприємствами, як»Агросоюз», що на Дніпропетровщині, «Украінська молочка компанія» на Київщині.
Не менш приємно, що великі сільськогоспдарські угрупування вже по-справжньому взялися за виробництво молока на своїх фермах і почали нарощувати поголів’я ВРХ. На жаль, у приватному секторі воно зменшується.
Слова вдячності за тривалу співпрацю хочу висловити, зокрема, таким керівникам господарств з нашого району, як В. В. Довгополюку з Дяківки, С. П. Савченку з Маньківки, М. Ф. Хливнюку з Джулинки.
На жаль, негативним фактором є те, що з першого січня цього року змінилася форма нарахування і виплати дотацій сільгоспвиробникам.
Лише нашим підприємством перераховано за шість місяців до спецфонду держбюджету майже 27 мільйонів гривень. Товаровиробники ж, які згідно з Постановою Кабінету Міністрів України мали отримати дотацій по 30 копійок за літр – приватний сектор і по 35 копійок – сільгосппідприємства, поки що їх не отримали. Залишається сподіватися, що ситуація до кінця року таки покращиться.
Одним з найбільших покупців готової продукції нашого підприємства є корпорація «Рошен», зокрема Київська, Вінницька, Кременчуцька і Маріупольська кондитерські фабрики. Причому, інвестор ставиться до нашого підприємства з прицілом на перспективу. Тільки за перше півріччя цього року у реконструкцію та модернізацію основних засобів ним було витрачено більше десяти мільйонів гривень.
Та чи не основним нашим здобутком є колектив – порядні, добросовісні і працьовиті люди. Хотілося б, наприклад, відзначити ветеранів виробництва Т. Я. Рябову, А.І. Буйненка, Т.І. Чорну, водіїв I. А. Огоренка, І. I. Гаврилишина, механіка дільниці Г. Д. Крикуна, головного спеціаліста планово-економічного відділу Н. Т. Кондратюк, головного енергетика М.І. Перавертнюка. У нас сформувалися цілі трудові династії – Гаврилишиних, Жеребців, Білоконів, Буйненків, Ревтюхів.
А взагалі, годилося б відзначити всіх наших трудівників.
Приємно відзначити, що на нашому підприємстві щороку зростає заробітна плата, яка вже в середньому сягнула більше трьох тисяч гривень у місяць.
Працюючих у нас до чотирьохсот, з яких більше семидесяти з вищою освітою. Всі вони соціально захищені. До послуг трудівників їдальня на 90 місць, причому, десять гривень від вартості обіду компенсується підприємством.
Громаді, на території якого ПАТ «Бершадьмолоко», теж є від цього певна вигода. Останні роки, наприклад, саме нашим підприємством заасфальтовано дорогу, надаємо також допомогу школі, співпрацюємо з сільською радою.
Залишається лише додати, що вся молочна продукція, яку ми виробляємо, є натуральною, без добавок рослинних жирів, і її знають скрізь в державі.