Fridge magnet wooden gears

«Бершадьводоканал»: орієнтація на споживача

  • Подобається4Не подобається
  • 12 Липня 2010, 19:30

На знімку: О.П. Горбенко.

Ми, як споживачі, звикли та не звертаємо уваги на такі буденні речі, як вода та каналізація у квартирі, і починаємо помічати та цінувати це, коли таких зручностей у помешканні немає. А забезпечують водопостачанням кожну оселю своїх споживачів та водовідведенням працівники водоканалу. – Дочірнє підприємство «Бершадьводоканал» комунального підприємства «Вінницяоблводоканал» надає послуги з водопостачання та водовідведення 120 підприємствам та організаціям, а також більше 3500 абонентам, – розповідає його начальник О.П. Горбенко.

– Загальна протяжність водогонів – 23 км, каналізації – 12 км. На балансі підприємства шість артезіанських свердловин, власних очисних споруд воно не має, тож доводиться використовувати за певну плату очисні споруди ПАТ «Бершадьмолоко».
За словами Олександра Павловича, водоканал може забезпечувати споживачів питною водою цілодобово. Однак, враховуючи те, що мережі застарілі (є водопроводи ще з 60-х років минулого століття), а також значне зменшення обсягів використання води у нічний час, в результаті чого тиск в мережі зростає до чотирьох атмосфер, що неминуче призводить до поривів, з 23-ї години до 3-ї вода не подається.
Те, що водогони застарілі і потребують ремонту, заміни, сумнівів не викликає. Добре, що кілька років тому за рахунок державного бюджету та співфінансування з міського бюджету частину водогону в місті по вул. Червоній, Ніколаєнка, 50 років ВЛКСМ та пров. Робітничому замінили.
Але це ж лише близько двох кілометрів. А решта? Напірна каналізація, якій вже майже тридцять років, теж в поганому стані. Вона проходить через Флорино, трапляються пориви, що викликає невдоволення населення.
На підприємстві «Бершадьводоканал» велику увагу приділяють питанням енергозбереження, вивільнення потужних джерел споживання енергії та заміни їх на менш енергоємні. Так, на станціях каналізації №1 та №2 вдалося замінити насоси вітчизняного виробництва на менш енергоємні шведські, що майже наполовину зменшило обсяги використання електроенергії. До того ж, ці нові насоси практично не виходять з ладу.
– Таким чином, частину проблеми, а саме – перекачку стоків, ми зняли, – стверджує О.П. Горбенко. – От якби ще реконструювати й мережі!
До речі, водоканал за власні кошти придбав і встановив на водопровідній станції новий менш енергоємний насос італійського виробництва. Крім того, спеціалісти з КП «Вінницяоблводоканал» допомогли з розрахунками, і тепер на всіх артсвердловинах встановлені насоси з поліпшеними характеристиками, які теж в півтора раза менш енергоємні. У підсумку кількість споживання електроенергії скоротилася з 60 до 40 тис. кВт, але платити за неї тепер доводиться не 14 тис.
грн., як раніше, а 31. Тобто, хоч підприємство і зекономило на споживанні електроенергії, але за рахунок збільшення її вартості все одно платити доводиться більше.
Одне з болючих питань водоканалу – невідповідність тарифів і собівартості послуг. Нинішні тарифи на водопостачання та водовідведення діють з 1 лютого минулого року, і, на переконання О.П. Горбенка, занижені, адже розраховувалися вони ще по витратах 2008 року. Різницю між собівартістю послуг і тарифами ніхто не компенсує, адже «Бершадьводоканал» – госпрозрахункове підприємство.
В житті, як правило, так буває: одна проблема неодмінно тягне за собою іншу.
Отже, якщо водогін старий, то, звісно, неминучі і втрати води. Нині вони складають 25-26%. Торік за державні кошти в місті установлено лічильники будинкового обліку води в усіх п’ятиповерхівках.
Зважаючи на те, що 92,5% абонентів мають власні лічильники в квартирах, за показами яких і розраховуються за надані послуги, лічильники будинкового обліку використовуються лише з метою контролю.
– Велике спасибі населенню за розуміння, – щиро каже Олександр Павлович, – хотілося б, щоб люди і надалі вчасно, щомісяця, сплачували за надані послуги.
Боржників, за словами О.П.
Горбенка, не так вже й багато, але вони є. До речі, ямпільський водоканал, якому тамтешня місцева влада виділила 50 тис. грн., за дольової участі десяти районів області придбав установку, що допомагатиме боротися з боржниками – мешканцями багатоповерхівок, адже перекриватиме каналізацію в квартирах.
Установка пройшла випробування, її вже використовували в Ямпільському та Гайсинському районах, дійде черга і до Бершадщини.
Було б несправедливо, розповідаючи про водоканал, обмежитися суто технічними проблемами підприємства, адже чимало, якщо не все, залежить від кадрів. Тут працюють 45 чоловік. Колектив дуже хороший, вважає Олександр Павлович, підібралися і досвідчені, кваліфіковані працівники, які знають усі тонкощі роботи підприємства, і молоді, які цей досвід охоче переймають. Словом, справжні фахівці, на яких можна покластися. Начальник підприємства О.П. Горбенко серед кращих в першу чергу відзначив головного інженера Володимира Терентійовича Чопка, який сумлінно працює в організації з самого початку її заснування, а до цього – в комунгоспі. Добрих слів заслуговують слюсарі С.В. Трачук, В.Г. Росолик, В.І. Андріяш, О.А. Блонський, електрогазозварювальник А.Д. Мельник, машиніст каналізації В.І. Даценко, машиніст водопровідної насосної станції І.І. Дудник та багато інших працівників. Зарплату на підприємстві видають вчасно, але вона, переконаний Олександр Павлович, має бути більшою за таку важку працю.
Насамкінець О.П. Горбенко звернув увагу на те, що питна вода – наше багатство, запаси якої не безмежні, тому її слід використовувати раціонально і бережливо.
Василь ВЕРБЕЦЬКИЙ.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Роман Андрущак: «Я відкритий для всіх»</b><br />– Романе Леонідовичу, декому із читачів цікаво більше дізнатися про Вас, чому пішли на службу в систему МВС?
4 фото   
<b>У світі можна жить без еталонів</b><br />Головною темою на пленарному засіданні сесії Бершадської районної ради, що відбулась 25 травня, було питання...
2 фото   
<b>Новий герб і прапор міста</b><br />Сесія міської ради затвердила герб та прапор міста, які розроблені на основі місцевих історичних джерел та пам’яток з...
3 фото   
<b>Війтівка йде в ногу з часом</b><br />13 грудня цього року голова районної державної адміністрації Олександр Снігур з групою спеціалістів відвідав...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / П'ятківка
Багнюк Олександр Степанович (1921) 1921 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 1941 р.

З історії Бершаді
Найбільше Бершадське підприємство — цукровий комбінат. Завдяки комплексній механізації та автоматизації технологічних процесів, широкому застосуванню електродвигунів, після спорудження в 1960 році електростанції цукрокомбінат виробляє щорічно понад 2 млн. цнт цукру. В 1971 році тут працювало понад 600 робітників. Колектив заводу славиться своїми трудовими успіхами, більшість бригад, змін,... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

«Бершадьводоканал»: орієнтація на споживача - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення