Fridge magnet wooden gears

Робимо тяжко, а толку?..

  • Подобається0Не подобається
  • 23 Вересня 2009 р

М.В. Оперчук: – Ось вже навіть у Рябка-помічника ноги не витримують, а ми, незважаючи на пенсійний вік, змушені щодня, випасаючи худобу, бути на ногах

Хоч на дану тему вже писано-переписано, ситуація заставляє повертатися до неї ще і ще. У сільській місцевості, наприклад, завжди вдавалося виживати тільки завдяки тому, що люди утримували живність.
Та це ніколи не давалося легко. Недаремно кажуть, що поки не вкусиш гіркого, не взнаєш солодкого.
На території Війтівської територіальної громади, а це 4200 чоловік населення, за останніми статистичними даними у приватному секторі утримується 752 голови ВРХ, зокрема 252 корови.
Чого тільки не наслухаєшся від їх власників, коли ті збираються щоранку на пунктах, де здають молоко і чекають, поки по нього приїде машина.

Своє шістдесятиріччя пенсіонерка Марія Василівна Оперчук, наприклад, зустріла, як кажуть, на робочому місці, випасаючи три корови, які утримує. Приказка про те, що не було щастя зранку, немає його і наостанку, це, мабуть, про неї. Бо ще у дитячому віці втратила батьків і виховувалася у дитячому будинку.
Свою «вахту» тепер несуть щодня напару ще з однією 72-річною пенсіонеркою, своєю родичкою, яка теж випасає худобу. У кожної з собою у полі по відру води, бо худоба захоче напитися, і по батіжкові. Можливо, про це не довелося б писати, якби в селі хтось подбав про організацію зручних для власників худоби пасовищ. А так доводиться пасти обабіч асфальтівки, яка веде з Війтівки на Маньківку.
Дякувати б пенсіонерам, які замість того, щоб вже відпочивати у такому віці, ще виробляють для нас продукцію. Натомість чують на свою адресу інше. Якими тільки матами не обкладають часто стареньких водії проїжджих транспортних засобів. Бо що візьмеш з худоби – коли хоче тоді і переходить через дорогу. А де гарантія, що якась з бабусь, втомившись на сонці, не потрапить під колеса? А когось із пастухів у цьому селі за те, що корова «зайшла в шко - ду», ще й побили. Якби в зручних місцях хтось подбав про організацію пасовищ, усього цього, звичайно, не було б.
І жити нема з чого, скаржилися жіночки, і худобу утримувати важко. Адже кілограм рису коштує вже 11-12 гривень, не дешеві й інші продукти харчування. А сало? Про м'ясо вже і мова не йде, бо дозволити собі його можуть, за їх словами, хібащо на свята. Та і тоді шукають фарш подешевше, щоб зробити ковбасу. Та, що по 60-90 гривень за кілограм, їм не по кишені.
Так, пенсію обидві отримують. Але що там тієї пенсії, коли в однієї з них дочка без роботи, а онука з малою дитиною, син, ще навчається.
Не набагато сприятливіша ситуація і в іншої. Спробуй збери на все копійку, коли за молоко платили тільки по гривні за літр. Щоправда, останнім часом добавили по 10 копійок. Але ж на худобу, щоб прогодувати, теж ідуть затрати.
Одна з бабусь, на додачу, ще й живе від дочки, якій помагає випасати худобу, кілометрів за три. Тож щодня, долаючи цей шлях вранці і ввечері, змушена займатися у свої 72 роки ще й таким «видом спорту».
Але як можуть не випасати обидві оту худобину, коли бачать, що хоч і самим гірко, дітям теж не з медом доводиться. Ото тільки в обох і воля, як корови з поля. Якщо не пораються ще й у себе на обійсті.
А от їх односельчанинові, колишньому трактористові, О.І. Мацьку до пенсії ще, як кажуть, як до неба, однак теж обібрався пастухом, випасаючи дві власні корови.
Не від доброї, за його словами, волі, звичайно. І якби, від отієї худоби була хоч яка особлива вигода. Адже жом – купи, який у нашій зоні, відколи немає цукрових заводів, втридорога, і дерть, і солому, і сіно. А ще ж треба, щоб і на себе, хоча б на дрова, щось залишилося.
Рятують хіба що город, який обробляють з дружиною і плата за здану в оренду землю. Якби не це, то про таке господарювання, каже Олексій Іванович, запросто можна було б сказати, що хоч і є в обійсті хвіст, та у їхній хаті піст.
Адже молоко теж змушений продавати по 1-1,1 гривні за літр. У цьому селі, до речі, вдалося з'ясувати, чому населення більш охоче продає молоко тульчинським переробникам, а не бершадським. Виявляється тільки тому, що вони раніше приїжджають, і власники корів мають змогу ще встигнути хто на роботу, а хто в інших справах.
Коли вже підготував цей матеріал, на думку прийшла ще одна народна мудрість про те, що якщо гірким когось лічать, то декого навіть солодким калічать. Бо ж є у сім'ях, де утримують корови, мабуть і сир, і масло, але всі вони незадоволені тим, якою ціною це їм дається.
Підбиваючи підсумок почутому і побаченому, можна зробити висновок, що хоч із коровами їхнім власникам справлятися важко, без них у багатьох сім’ях, особливо, якщо у хаті немає пенсіонера з пенсією і паїв, теж не обійтись.
А от інші пастухи, з якими довелося розмовляти, ще й такої думки: за що боролися, на те і напоролися. Такі, мовляв, у селі були ферми, що молоком, яке на них вироблялося, можна було не тільки село, а й весь район «затопити». Однак розікрали, зруйнували все, от і змушені тепер хто як може боротися за виживання.
Павло КУШПЕЛА.
Фото Сергія КІСИКА.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
6 фото   
<b>Вінниччина очима редактора. Тростянеччина</b><br />Цього разу учасники туру &ndash; редактори комунальних газет області, побували на Тростянеччині. Увагу кожного з моїх...
3 фото   
<b>Ювілей школи відзначили урочисто</b><br />Минулої п’ятниці урочисто відзначили 150-річчя Дяківської школи.
3 фото   
<b>Це свято не затьмариться в віках...</b><br />14 березня 1944 року на землю Бершадщини прийшло радісне свято - визволення рідної землі від поневолення військами...
2 фото   
<b>Свято всіх, хто любить спорт</b><br />За багаторічною традицією, у другу суботу вересня в Україні відзначається свято усіх прихильників здорового способу...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Серединка
Магдич Арсень Онуфрійович (1910) 1910 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 12.10.44. Похов. Румунія.

З історії Бершаді
Широкого розмаху стахановський рух набув на спиртовому та пивному заводах, меблевій фабриці, маслозаводі, серед робітників артілей. Учасники змагання, маючи значні трудові досягнення на своїх підприємствах, подавали шефську допомогу сільським трудівникам. Ще з довоєнних часів збереглись міцні зв'язки робітничого колективу цукровиків з селянами с. Поташні. Робітники після закінчення... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Робимо тяжко, а толку?.. - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення