Fridge magnet wooden gears

НЕ БУЛО Б МЛИВА – НЕ БУЛО Б ДИВА

  • Подобається0Не подобається
  • 16 Листопада 2008, 18:38

Саме так говорить народне прислів’я. В цьому переконалися і ми, відвідавши Лісниче.
Чи не найбільше пожвавлення довелося спостерігати тут саме біля млина. Тож завітали сюди на бесіду з людьми. При в'їзді на його територію поважно зустрічав кожного чималий табун гусей.
У птиці, мабуть, як і у нас, людей, своєрідний інстинкт до виживання – все ж перепадає якась зернина, що загубилася при розвантажуванні мішків.
Перед відчиненими дверима млина, ніби на замовлення, зібралися транспортні засоби на будь-який смак: і одноконка, якою привезли із Михайлівки сюди мливо, і чепурненькі "Жигулі" з причепом, навантаженим лантухами, господар яких гордовито почувався хазяїном ситуації. Коли захочу, мовляв, тоді і поїду, та ще й з вітерцем, бо ні від кого незалежний.
Набагато квапливішою була ситуація з мішками біля вантажівки. Чи не найбільше поспішав, так і читалося в його очах, водій. Чи не тому, що, вирішивши підробити у такий спосіб, або просто комусь допомогти, відірвався без всякого на те дозволу начальства від виконання своїх обов'язків.
Що ж, і тут, як і в отого птаства при в'їзді, теж відчувався у кожного порив до виживання. У кожному русі, на кожному кроці.
Хоч пейзаж аж просився в об'єктив фотоапарата, довелося таки "здатися" на прохання чоловічої команди із вантажівки і нічого не фото - графувати. Бо як начальство, мовляв, дізнається, на які цілі використовувалося того дня настільки дорогоцінне паль - не, машина у робочий час, то по голівці нікого не погладить.
А у їхнє виправдання хочу додати, що цьому водієві за його послугу, можливо, ще й потрібно подякувати. Бо хто ж, як не такі, як він, підвезе сьогодні пенсіонерові до млина, та ще й у сусіднє село? Адже базового господарства у їх рідному селі, де можна було б, як колись, виписати транспорт, давно немає. Як і млина. Хіба це не є ще однією із соціальних проблем віддалених сіл?
У тому, що конячина у нього чи не єдиний засіб до виживання, переконував і Андрій Підперигора, її власник, який теж привіз нею зерно до млина.
– Щось комусь підвезеш, город заборонуєш, ото і весь заробіток. Іншої ж роботи у Михайлівці не знаходиться, – переконував.
А організував оте диво, мається на увазі млин у Лісничому, не хто інший, як колишній водій голови колгоспу Олександр Васильович Білецький.
Хоч про жителів навколишніх сіл аж ніяк не скажеш, що у них, як кажуть, ні в горшку, ні в мішку, бо за орендовану у них землю чимало зерна отримали, – млин працює всього два дні на тиждень.
Але і за те жителі Лісничого, як і сусідніх сіл, кажуть йому велике спасибі. Бо не було вже у цьому приміщенні ні вікон, ні дверей. Довелося умільцеві реставрувати, відновлювати не лише механізми самого млина, а й ремонтувати приміщення. Як тут не згадати ще одну народну мудрість, що без муки, мовляв, ніколи й нічого не прийде в руки.
Коли вже зайшла мова про вигоду від того млина, то ні про які "мірчуки", як колись називали плату за послуги млина змеленою продукцією, мова не йде. Розрахунок тут тільки грішми. Бо не дешево коштує електро енергія, за яку потрібно розраховуватися своєчасно. Відчувається потреба брати готівкою ще й тому, що вже і сюди дійшло відлуння економічної кризи в державі.
А так, як мова здебільшого при гурті людей обов'язково заходить про виживання, то у даній компанії вердикт ситуації простежувався прямий: хто що, мовляв, везе, те і гризе. Тобто у кого скільки сили і розуму – так і живе. Але змінювати щось, на думку всіх, вже пора. Бо можно - владці давно відірвалися від народу. Один жирує, а інший бідує. Чимало хто з молодшого покоління стає зовсім не на той шлях. А хто тільки зіп’явся, як кажуть, на ноги, не до млина подався, як от у даному випадку, а на заробітки у великі міста, а то й за кордон.
На провокаційне запитання, чи не може так статися, що Лісниче, або якесь з навколишніх сіл, зникне з карти району взагалі, усі наші співрозмовники мало не в один голос відповіли, що ніколи. Бо місце тут прекрасне, як і природа та люди. І вже як аргумент додали: як буде млин і такі підприємці, як О.В. Білецький та інші, яких в селі немало, то люди нікуди з цих місць не дінуться. Жаль лише, що у верхах не всі і не завжди розуміють селянина, як і його особливість в збереженні і розвитку традицій народу.
А щодо землі, то як і буде її хтось брати в оренду, чи обробляти кожен самостійно, значить, на ній щось родитиме. Тож село не зникне, і будуть тут люди жити та господарювати. В Лісничому впевненість в цьому ми відчули і побачили.
Павло КУШПЕЛА.

Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
11 фото   
<b>ГЛИНСЬКЕ</b><br />
28 фото   
<b>Фестиваль родинної пісні "Мамина піч 2012"</b><br />Щойно закінчився черговий фестиваль родинної пісні &quot;Мамина піч&quot; в с. Канава Тиврівського р-ну. Дуже...
2 фото   
<b>Роман Андрущак: «Я відкритий для всіх»</b><br />– Романе Леонідовичу, декому із читачів цікаво більше дізнатися про Вас, чому пішли на службу в систему МВС?
2 фото   
<b>До Дня працівників торгівлі: «Покупці нам довіряють...»</b><br />Дефіциту в торговельних закладах у Бершаді, звичайно, немає. За останні роки побудувалося і відкрилося чимало...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Війтівка
Клибанський Онисій Федорович (1909) 1909 р., українець. Мобілізований в 1941 р. Ст. лейтенант. Загинув 21.11.44. Похов. м. Бездан, Югославія.

З історії Бершаді
В цілому підприємства міста в 1944 році завдяки наполегливій праці трудящих випустили продукції на загальну суму понад чверть млн. крб. Успішному виконанню виробничої програми значною мірою сприяло розгортання соціалістичного змагання, яке очолили комуністи. Приклад у перевиконанні виробничих завдань показували робітники — члени партії І. Ф. Яроцький, І. І. Олійник, які систематично... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

НЕ БУЛО Б МЛИВА – НЕ БУЛО Б ДИВА - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення