Fridge magnet wooden gears

ГОДІ ПРАЦЮВАТИ ЗА ІНЕРЦІЄЮ

  • Подобається3Не подобається
  • 16 Листопада 2008, 18:37

За високі показники в роботі та з нагоди 17-ї річниці незалежності України, на районну Дошку пошани було занесено й СТОВ "Удич" села М'якоходу. У переддень свята сільських трудівників редакція попросила поділитися своїми думками його директора Миколу Івановича БАСА.
– Мабуть, в цьому році ми попрацювали непогано, коли потрапили на районну Дошку пошани. Зернові видали по 46,5 центнера з гектара, немає боргів по податках. Середня заробітна плата на кінець року становитиме 1100 гривень, а у механізаторів, доярок вона ще вища.
Можна було б називати ще цифри, прізвища кращих виробничників. Але люди у нас всі однаково працьовиті. Як однакові і проблеми, які доводиться долати. Головна з них – є продукція в цьому році, а немає на неї ціни.
Маємо до реалізації 2,5 тисячі тонн зерна, а кому його продати? І за що? Саме тому хочу повести мову про інше, що не може мене не хвилювати. Відпрацювавши у сільському господарстві 36 років, об'їхав - ши чимало країн Європи, не могло не з'явитися деяких роздумів.
Можливо хтось і вступить зі мною в полеміку, але посмію запитати: – А чи варто нам сьогодні гнатися за отими 100-120-ма центнерами пшениці з гектара, чи 150-ма центнерами кукурудзи? Чи варто мати півторакілограмові прирости худоби? На моє глибоке переконання, маючи настільки багаті українські грунти, розумних і працьовитих людей, дотримуючись технологій, ми могли б спокійно мати 80-центнерний урожай озимої пшениці і 700800-грамові середньодобові прирости тварин, але продукцію виробляли б екологічно чистою і дорогою. Європа вже на цьому шляху.
Перебуваючи у Словаччині, не міг не звернути уваги на посіви озимих. У нас вони були тоді в набагато кращому стані. Але виявилося, що німці платили тоді словакам по 2,5 тисячі гривень за тонну зерна пшениці, бо вирощувалася вона без мінеральних добрив, засобів хімізації. Тобто екологічно чистою. Сидерати, пружинна борона, ото і вся їх технологія. Однак і з нею за чотири роки вони навчилися вирощувати 50-центнерні урожаї. (У нас тоді за тонну зерна ціна була приблизно 500 грн.).
Виникає запитання: чому німці не роблять так в себе? А тому, що на їх грунтах це не вдається.
Тож веду до того, що, можливо, нам треба вирощувати менше з гектара, але екологічно чисту продукцію. Частину залишати на потреби власного населення, а лишки хай купив би багатий Захід.
Але хто цією проблемою у нас займається?
Можу навести ще приклад, як до одного з моїх колег на Одещині приїхали поляки і закупили свині.
– Але ж вони везуть свинину до нас – , спробував зауважити. У відповідь почув, що вони хочуть споживати екологічно чисту свинину, а нам поставляють вирощену на добавках.
Чому ж ми не турбуємося, щоб такою якісною продукцією не тільки нагодувати наших людей, а й поставляти її на Захід? Адже це нам під силу.
У себе в господарстві, наприклад, добавки використовуємо лише до 40-кілограмової ваги свиней. Далі, до 110130 кілограмів, згодовуємо своєю кормовою сумішшю з використанням соєвого молока і екструдантів. На кінець відгодівлі домоглися 700-грамових приростів. Але вже екологічно чистого м'яса.
В той же час з Києва нас повчають, що шлях до виходу з кризи тільки через внутрішнє виробництво. Так от, саме зараз і можна вийти з неї. Бо коли сіємо ячмінь, через чотири місяці запрацюють вже переробники, щодня переробляється молоко, через 5-6 місяців після посіву соняшника починає кипіти життя на олієжиркомбінатах.
Саме через сільське господарство ми можемо вивести Україну з кризи. Ми взмозі забезпечити продукцією не тільки себе, а й інших. Але чому сільгоспвиробники залишаються на узбіччі? Чому взагалі таке ставлення до села?
Видали ми, наприклад, по тонні зерна за оренду землі, а ще певну кількість люди заробили, от і закипіло життя у підсобних господарствах. І поросята з'являються, і корови, і птиця. А з ними і екологічно чиста продукція на ринках.
Я розумію, що є високотехнологічні підприємства і їх треба розвивати теж, але й сільське господарство пора підтягнути. І не стільки важливо, хто це зробить. Але, якщо вже доводиться з приходом інвестора, наприклад, когось скорочувати, то наперед варто було б подбати про робочі місця для таких.
Одинадцять років тому я теж зіткнувся з проблемою, що робити. Господарство мало тоді мільйон гривень кредитної заборгованості, були борги і по заробітній платі. Але як тільки почали наводити дисципліну, з'явилися результати. Тож веду до того, що наші люди взагалі здатні зрушити з місця неможливе, навести б лише дисципліну й порядок у всьому. Від М'якоходу, аж до Києва. Годі вже котитися за інерцією.
Наша основна функція – вирощувати хліб. І це робиться.
Навіть є невеликі промисли – млин, олійня, крупорушка. А от встановити правила гри мають все-таки Міністерство агрополітики і керівництво держави.
Нинішня криза не перша.
Нашим батькам, дідам доводилося ще важче, але витримали. Витримаємо і ми, тільки потрібно щось міняти, щоб не міліло наше село, щоб завжди був хліб і до хліба.
Тож вітаю всіх сільських трудівників, ветеранів з їх найголовнішим святом. Бажаю здоров’я, витримки і добробуту.

Дивіться також в розділі  Привітання
» 15.06.2018 Дорогі колеги та ветерани галузі! Із професійним святом – Днем медичного працівника! На ваших плечах лежать турбота і відповідальність за найвищу цінність на землі – людське життя. Сердечно дякуємо за самовіддану працю, професіоналізм та...
» 15.06.2018 Шановні медичні працівники! Прийміть найщиріші вітання з нагоди професійного свята та слова вдячності за вашу сумлінну працю, за радість здоров’я і диво життя, які ви даруєте кожному пацієнту!
» 02.04.2018 У день славного ювілею шлю щирі слова кохання, побажання міцного здоров’я, щастя, радості, сімейного затишку дружині Раїсі Андріївні РУДИК (3.04) із Михайлівки.
» 01.04.2018 У доповнення до інформації «Переможці обласних предметних олімпіад», що була надрукована в попередньому номері «Бершадського краю», повідомляємо:
» 17.03.2018 Привітали ветерана з дев’яносторіччям
» 04.03.2018 Привітали з ювілеєм
» 12.02.2018 15 лютого – день вшанування учасників бойових дій на території інших держав та день виводу військ із афганістану
» 19.01.2018 22 січня – День Соборності України
» 13.10.2017 Вітаємо!
» 30.12.2016 Вітаємо з Новим роком!
Всі статті розділу Привітання »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Квіти</b><br />
5 фото   
<b>З Вінниці – по Європі</b><br />Розповівши тобі, шановний читачу, про офіційну презентацію Вінницької області у французькому Страсбурзі та...
2 фото   
<b>В Яланці відкрито оновлені заклади</b><br />Одним із позитивних моментів реформи системи охорони здоров’я у районі є те, що медичні заклади отримали...
4 фото   
<b>У концертній залі «Райдуга» з нагоди 22-ої річниці Незалежності України</b><br />22 серпня у концертній залі «Райдуга» з нагоди 22-ої річниці Незалежності України голова облдержадміністрації Іван...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Бершадь
Косаківський Василь Ксенофонтович (1917) 1917 р., українець, робітник. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 04.06.44. Похов. м. Ясси, Румунія.

З історії Бершаді
Радянські люди і в умовах жорстокого терору чинили фашистським окупантам опір. Для організації боротьби райком КП(б)У залишив на тимчасово окупованій території комуніста О. Р. Пилипчука, який вже в серпні 1941 року організував першу в районі підпільну групу, а в листопаді того ж року разом з Я. Ш. Талісом створив підпільну групу в м. Бершаді. В грудні виникла підпільна група з робітників та... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

ГОДІ ПРАЦЮВАТИ ЗА ІНЕРЦІЄЮ - Привітання для Бершадців - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення