2. Викопану і посортовану бульбу не варто одразу ж заносити в льох. Закладанню у сховище передує так званий лікувальний період упродовж 15-18 днів, під час якого в картоплі загоюються усі рани й порізи, завдані при викопуванні. Цей «лазарет» влаштовують під навісом. Найбільш інтенсивно процеси загоєння проходять за температури +12-18°С і відносної вологості повітря 95-98%. Окрім того, в лікувальний період добре вибраковувати бульби, інфіковані фітофторозом та іншими хворобами.
3. На насіння вибирають кращу картоплю. Перед закладанням у підвал її треба озеленити (тоді бульба зберігатиметься краще). Для цього в хорошу погоду її розсипають просто неба тонким шаром в одну-дві картоплини, а в дощову – під навісом. Періодично їх слід перемішувати, аби світло падало на бульби зусібіч. При загрозі заморозків на ніч картоплю прикривають соломою. Озеленення триває 10-12 діб. При цьому весь м’якуш бульб від поверхні до середини набуває зеленого кольору. Таку картоплю не можна споживати ні людям, ані худобі, бо в цих овочах нагромаджується отруйна речовина – соланін.
4. При тимчасовому осінньому зберіганні (до основного укриття) картопля часто ушкоджується гризунами.
Аби відлякати цих шкідників, бульбу накривають свіжозрізаними невеликими ялиновими гілками. Відлякують мишей і м’ята, полин.
5. Є свої вимоги і до зберігання картоплі в погребі. Зокрема, бульбу різних сортів треба тримати окремо. Так само не можна змішувати й насіннєву картоплю.
Також стежте, аби бульби не торкалися металу, каменю, цегли, бетону. Між верхом картопляної купи і стелею погреба має бути не менше 50 см, а висота насипу в засіках – не більшою як 150 см. Між долівкою, стінами та бульбами повинна бути відстань 1015 см, що забезпечує кращий повітрообмін і запобігає переохолодженню картоплі.
6. Залежно від призначення бульба потребує різної температури зберігання. Для насіннєвої картоплі оптимальною є температура +23°С, а для столової – +4-6°С.
7. Буває, що внаслідок перепаду температур картопля у сховищі пітніє. Аби цього не сталося, її можна накривати дерев’яною стружкою, мішковиною тощо.