Fridge magnet wooden gears

ЧИ НАВЧИМОСЯ ЖИТИ, ЩОБ МЕНШЕ ТУЖИТИ

  • Подобається0Не подобається
  • 25 Грудня 2008, 19:25

Так вже влаштований світ, що життя дуже складне кожної сім'ї, людини. Звідсіля, мабуть, і його якість та тривалість. Але навіть не про це піде мова, скільки хто там не прожив. Хоч і досить неприємно про це згадувати, рано чи пізно усім одна дорога.
Тож мова піде саме про те, якою вона буде, як простелиться.
Небіжчикам, мабуть, байдуже. Міцні дядьки обов'язково дадуть їм раду. А от як доводиться в такій ситуації їхнім рідним, то вже інша справа. Особливо, коли смерть настає несподівано.
Хоч зрозуміти це спроможний лише той, кому в житті хоч раз довелося пометушитися, організовуючи проводи в останню дорогу.
Хіба неправда, що лежить, буває, на лавці найшанованіша у селі чи місті людина, а де рідні? Ніхто з них не проти, щоб побути з ним ці останні скорботні хвилини, але що поробиш, коли потрібно шукати, щоб і місце останнього пристанища було підготовлене вчасно, і щоб транспорт не запізнився, і щоб все інше було не гірше, як у людей.
Такого випадку, щоб не знайшовся вихід, ніби ще не було, але чи завжди відповідає те людській моралі? Тим, хто як кажуть, міцно тримається на ногах, має родину, колеса, а кишені набиті грішми, доводиться легше. А що робити менш забезпеченим?
Ніде правди діти, не солодко іноді в таких випадках доводиться навіть тим, хто на колесах. Бо кинеться, щоб на кладовищі викопати яму, а де, до кого звернутися, невідомо. А що робити, якщо ті, хто цим займається, зайняті?
Ця проблема, на жаль, до кінця не вирішена як у місті, так і в багатьох селах. Не завжди і не всім відомо, де замовляти решту усього, без чого у таких випадках не обходяться. Не кажучи вже, де брати на все це гроші, які у таких випадках, як на зло, не завжди і не у всіх під руками.
Щоправда, діяльність нинішніх підприємців "вдихнула", як кажуть, життя і у вирішення цих проблем. Комунальники у райцентрі теж взяли на себе обов'язки забезпечення транспортом та спеціальним покривалом на нього. В теплу пору року можуть навіть викопати яму.
Створені спеціальні торговельні точки з найнеобхіднішим. Допомагають у таких випадках і підприємства, організації, хто тільки може. Але що робити, коли людина, як на зло, відійшла в інший світ перед вихідними, ніхто, певне, не знає. Іноді виникали навіть проблеми, як забрати її з моргу, щоб встигнути похоронити на третій день за християнським звичаєм. О теплій порі року дані проблеми взагалі набувають особливої гостроти. Адже час не чекає.
Моральні якості, як правило, у подібних екстремальних ситуаціях таки беруть верх. У багатьох селах, наприклад, обов'язком вважають підготувати яму на кладовищі сусіди. А от у місті, особливо в холодну пору року, коли земля глибоко промерзає, дана проблема вирішується набагато складніше. Іноді доводиться навіть залучати до цього спеціальну техніку, шукати копачів по навколишніх селах.
А що робити, якщо небіжчик залишив для себе місце біля своїх рідних, яке вже поміж гробами, і техніка туди не заїде?
А музиканти? Хіба не буває, що вони зайняті, або просто не хочуть іти, бо мороз, а кладовище далекувато і грати доведеться чимало.
Причому, усі ці моменти не надумані. Готуючи матеріал, довелося переговорити на цю не зовсім приємну тему з чималою кількістю людей з міста і сіл району. І всі, як на диво, сходяться на єдиному: чому це, мовляв, і без того вбита горем людина іноді замість того, щоб побути з покійником, з останніх сил змушена метушитися у пошуках і навіть принижуватися, причому за власні гроші? Невже настільки важко у місті, чи в селах організувати справу так, щоб дані проблеми вирішувалися без потуг, всякої зайвої метушні? Якщо вже комунальники частково взялися за її вирішення, то чому б не зайнятися цим до кінця?
Щоб людина на випадок горя могла прийти, все замовити, щоб хоч самій не вкорочувати при цьому собі віку.
Виправдання комунальників при цьому легко прогнозоване. Безгрошів'я, мовляв, криза, спробуй щось організувати. Але ж в інших містах, розповідали бершадчани, це вже робиться. Є нібито навіть служби, які, коли хтось звертається, самі забирають покійника, наряджають і вже в такому вигляді привозять його додому.
Або чому не організувати справу так, щоб людина в екстремальній ситуації, хоча б знала конкретно, до кого можна звернутися, або де позичити гроші. Адже не важко передбачити, що криза торкнеться і цієї проблеми. Чимало кому довелося вже давно її відчути.
Спробуй тепер в умовах інфляції приберегти якусь копійчину на чорний, як кажуть, день.
Здавалося б, вмирає людина – то задіяні всі: і підприємства, якщо вони ще збереглися, де працював небіжчик, і родичі, і сусіди, і сільські та міська ради, і церква.
Добряче підкладають плечі підприємці, щоб можна було по-людськи похоронити. Але до голосу тих, кому вже доводилося пережити муки організації похорону померлих, все-таки годилося б прислухатися. Бо таке рано чи пізно трапляється у кожній сім’ї, а такі організаційні труднощі додають нових душевних ран.
Павло ЗАХАРЧУК.

Дивіться також в розділі  Є така думка
» 15.06.2018 Я проживаю в Берізках-Бершадських. Досить часто зустрічаю в періодиці публікації жителів сіл, які стурбовані проблемою цін на сире молоко. Утримання корів у приватному господарстві – це питання виживання людей у селах. Свого часу дві корівки...
» 01.04.2018 Скільки пам’ятаю, наші депутати змінюють Конституцію «під себе». А простим людям від цього зовсім не краще. За роки незалежності кількість українців, які живуть за межею бідності, тільки зросла.
» 03.03.2018 Відгук на публікацію «Замітки з історії Бершаді» в газеті за 26 січня 2018 р.
» 19.01.2018 Непрості умови нашого сьогодення та війна на Донбасі з окупантом показово довели, що командир зобов’язаний приймати відповідні рішення, які інколи суперечать вимогам чинного законодавства, але забезпечують виконання бойового завдання, збереження...
» 12.01.2018 Слово про матір
» 22.12.2017 Основа життя – здоров’я
» 01.12.2017 Підстав для звинувачення лікаря немає
» 25.11.2017 Не перетворюймо свято у формальність
» 16.12.2016 Продаж землі – найстрашніше зло після кріпацтва
» 29.07.2016 Зберегти пам’ять про рідну людину
Всі статті розділу Є така думка »
Цікаві фото
5 фото   
<b>Сімейна медицина: сьогодення і перспективи</b><br />2013 рік ознаменувався важливими кроками на шляху до покращення медичного обслуговування жителів нашого району....
5 фото   
<b>Вінниччина очима редактора: Літинщина</b><br />Цього разу керівники комунальних газет усіх районів області відвідали Літинський район, який зацікавив багатьох не...
15 фото   
<b>ВІЙТІВКА</b><br />Війтівко, Війтівко, Досвітняя зірко. Дягла ти на місто Вишивачок намиста. Війтівко, Війтівко, Подільська...
2 фото   
<b>Горпинині діти</b><br />Батько її був звичайним селянином, але встиг взяти участь у російськояпонській та першій світовій війнах. У 1917-му...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Війтівка
Грабовий Яків Сергійович (1920) 1920 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.05.44.

З історії Бершаді
Характерною є історія заводу металовиробів, у якій немов відбито шлях розвитку економіки міста. Перед революцією в заштатному містечку існувало понад двісті дрібних майстерень, продукція яких реалізовувалась через подібні ж дрібні крамнички. В радянський час ремісники об'єдналися в артілі, які в роки семирічки переросли в сучасний завод металовиробів. У 1971 році асортимент підприємства... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

ЧИ НАВЧИМОСЯ ЖИТИ, ЩОБ МЕНШЕ ТУЖИТИ - Точка зору - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення