Якщо вас запросили, то хочуть бачити. Однак гостювати треба стільки, щоб пауза не затягнулася.
Хотів би поділитися деякими міркуваннями з приводу цієї теми.
У гостях потрібно не забувати про міру не лише у вживанні спиртних напоїв, а й страв. Звичайно, хороша господиня хоче всіх нагодувати.
Але щоб про гостя потім не казали «наче з голодного краю», їсти потрібно небагато, не забуваючи нахвалювати страви.
Дехто після свята хоче допомогти господині прибирати. Втім, робити це треба тільки там, де власники домівки – близькі вам люди.
І ще одне: неввічливо ходити в гості з порожніми руками. Якщо це день народження, імениннику несуть, звісно, подарунок.
Якщо ж вас просто запросили на чай, необхідно обов’язково взяти печиво або цукерки, навіть якщо господарі запевняють, що нічого не потрібно. Слово «гостинці» має спільний корінь зі словом «гість», тож від гостя й чекають гостинця.
Одна приятелька поскаржилася, що запропонувала сусідам відзначити в неї Новий рік. Вона дуже делікатна, тож вказівок нікому не давала. Вийшло ж так, що гості прийшли з порожніми руками і навіть не запропонували допомогу в сервіруванні столу.
Усі добре відпочили, крім… господині.
У народі кажуть: «У гості ходити – й до себе водити». І якщо запрошують нас, необхідно запрошувати й нам. Приємного всім гостювання!
Віктор БАЛАН, ветеран праці, громадський кореспондент.