Fridge magnet wooden gears

ІЗ ДЖУНГЛІВ КЕНІЇ – НА УКРАЇНСЬКИЙ ГОРОД…

  • Подобається9Не подобається
  • 8 Січня 2009 р

2008 рік подарував мені під кінець літа цікаві зустрічі і можливість поспілкуватися з незвичайними людьми. Так склалося, що якраз на День незалежності до нас завітали добрі друзі з Німеччини – моя колега Людмила Тодрина разом зі своєю подругою голландкою Кобі та її внучкою Міріам, яка навчається в Ірландії. Батько її – іранець.
А під час святкування на центральному майдані райцентру до нас приєднався ще й гість з Африки – містер Лімо з Кенії. Тож того дня, точніше вечора, весь цей «інтернаціонал» у повному складі побував у гостях у дружної сім’ї лікаря-хірурга Станіслава Масловського. Як кажуть, випало зустріти День незалежності серед представників різних народів, рас і континентів. Та це не завадило нам дружньо поспілкуватися, більше дізнатися про інші народи, розповісти про себе. Звичайно, головна увага була привернута до привітного і комунікабельного містера Лімо, який залюбки відповідав на всі запитання.

Ми дізналися, що він займається фермерством, має власний ліс. А в цьому лісі, до речі, постійно тренуються спортсмени-олімпійці, які саме в той час вибороли медалі на Іграх у Пекіні.
Містер Лімо дуже багато приділяє уваги благодійництву. Він опікується гімназією, в якій навчається понад 500 дівчаток. Цікаво, що гімназія розташована в джунглях. А навчання проводиться за схемою: три місяці уроки, після того – місяць канікул. Навчаються там з 14-річного віку.
Наповнюваність класів – понад 60 учениць. Школярки тут же, в школі, і живуть. Прокидаються о 4-ій годині ранку.
Потім – молитва (містер Лімо – проповідник). Уроки – кожен по 40 хвилин – тривають з 8 до 13 години, а потім обід, далі – робота на городі, що засаджений капустою, ананасами, цукровою тростиною, банановими деревами, чаєм.
Чому містер Лімо приїхав саме до Масловських?
Справа в тому, що вже з півтора десятиліття в Кенії живе і працює сім’я Станіславової сестри – Людмили, яка разом з чоловіком Володимиром Щукіним лікує місцеве населення. До речі, Людмилі Степанівні випало того вечора найбільше роботи, бо вона перекладала наші розмови.
Розмовляв Лімо англійською.
Звичайно, чимало говорилося і про професійну діяльність наших земляків на «чорному» континенті, про те, як іноді нелегко доводиться з місцевим населенням. Але високе покликання лікаря, намагання якомога більше допомогти людям з іншим кольором шкіри тримає їх там уже півтора десятиліття. Там і діти підростають, яким не дають забути українську мову, якою постійно спілкуються у сім’ї.
… Протягом кількох днів перебування в нашому районі кенієць Лімо побував у гостях у батьків Станіслава та його дружини, яку теж звуть Людмилою. Він знайомився із сільським побутом, намагався трохи спілкуватися з людьми, хоч це не завжди виходило (мовний бар’єр!). Та найбільше він любив бувати на городах. Його цікавило все, що там росло. А оскільки пора видалася благодатною – збір урожаю – то темношкірий гість одержував величезне задоволення і радів, мов дитина, коли брав до рук різні городні культури.
Кількаденне гостювання жителя Африки в українській глибинці промайнуло дуже швидко. Станіслав Степанович відвіз його в аеропорт Бориспіль, і містер Лімо залишив нашу країну, в якій, до речі, побував уперше, з чудовими враженнями. Безперечно, він нині згадує своїх нових знайомих, і, цілком можливо, що знову захоче приїхати сюди. Я ж тим часом спробую знайти відповідь на запитання, яке він поставив мені за святковим столом: «Коли ви приїдете в Кенію?»

Федір ШЕВЧУК.
На знімку: жителька села Усті Тетяна Степанівна Романченко перевіряє, чи справжній чуб у її гостя, бо жінці здалося, що то така перука… Містер Лімо залюбки погодився на це.
(Фото із сімейного альбому).


Дивіться також в розділі  Цікаво
» 17.06.2018 Амброзія полинолиста – однорічна яра рослина, що схожа на коноплю, за розміром і формою нагадує полин гіркий (звідки і назва – полинолиста). За сприятливих умов стебло рослини досягає висоти 22,5 метра, а коріння заглиблюється до 4 м. Стебло і...
» 02.04.2018 Сьогодні розповім про тополю. Відомо близько 150 видів тополь. Із них в Україні – 11. Найпоширеніші в нас – тополя тремтяча або осика, чорна або осокір, пірамідальна або колоновидна. Цю тополю ще називають італійською. Виростає у висоту до 40 метрів.
» 01.04.2018 Подорожчання передплати на друковані періодичні видання з 1 липня цього року, схоже, все-таки відбудеться. Національний оператор поштового зв’язку «Укрпошта» (читай – монополіст у сфері організації передплати на газети і журнали) підвищує розцінки...
» 01.04.2018 на ринку та в магазинах м. Бершаді станом на 27 березня 2018 р. (грн. за кг, літр)
» 01.04.2018 Царський посуд і ціпок від письменника
» 01.04.2018 Як Василь Гордійович вибився у люди
» 16.03.2018 Кількість населення у районах і містах області
» 03.03.2018 Лелека щастя принесе
» 12.02.2018 Водії! готуйте кошти на нові аптечки
» 29.01.2018 Замітки з історії Бершаді
Всі статті розділу Цікаво »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Служба в зоні небезпеки: вінницькі міліціонери на Сході відновлюють правопорядок, затримують сепаратистів та кримінальних елементів.</b><br />Звільнені від терористів міста на Сході України продовжують залишатися «гарячими точками». Через цю територію...
6 фото   
<b>Усе найкраще - дітям!</b><br />У п’ятницю, 26 липня, відбулася нарада за участю керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, міського та...
2 фото   
<b>«Цей пленер – подарунок долі...»</b><br />Нинішній мистецький пленер «Поташня &ndash; чарунка Поділля-2011» у цьому селі відбувся, як завжди, у розповні літа....
3 фото   
<b>Графік</b><br />проведення особистого прийому громадян керівництвом районної державної адміністрації
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Ставки
Шевчук Григорій Петрович (1913) 1913 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.08.41.

З історії Бершаді
За роки відбудови народного господарства зросло політичне та економічне значення Бершаді в губернії. 1922 року Бершадь стала центром Ольгопільського повіту. Тепер у місті працювало чотири школи, два лікнепи, клуб, районна бібліотека. Поліпшилося й медичне обслуговування: в лікарні працювали 17 медпрацівників. Трудівники Бершаді в складних міжнародних умовах, коли імперіалістичні уряди всіляко... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

ІЗ ДЖУНГЛІВ КЕНІЇ – НА УКРАЇНСЬКИЙ ГОРОД… - Все цікаве про Бершадь і не тільки - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення