Щоб не отруїтися, потрібно дотримуватися досить простих правил. Збирати можна тільки ті гриби, які вам добре знайомі. Не варто збирати пластинчасті гриби – серед них може бути бліда поганка.
Не підходять до вживання гриби, які ростуть біля автотрас, сміттєзвалищ, промислових підприємств, сховищ отрутохімікатів, адже вони мають властивість накопичувати токсичні речовини.
Не можна давати грибних страв дітям, організм яких не перетравлює грибну клітковину.
Перед приготуванням гриби слід ретельно перебрати, промити у проточній воді, варити протягом 10-15 хвилин у підсоленій воді, потім відвар вилити і лише після цього можна тушити чи смажити.
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Первинні ознаки отруєння з'являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від їх виду, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
У випадку отруєння не можна приймати алкогольні напої «для дезінфекції» – вони лише посилюють дію отрути, адже спирт швидко засвоюється організмом. Навіть при легкому отруєнні необхідно негайно звернутися до лікаря чи доставити постраждалого до лікарні. До приходу лікаря хворому необхідно прочистити шлунок, давати йому пити маленькими ковтками холодну підсолену воду (одна чайна ложка солі на склянку води).
Це трохи послаблює нудоту.
Залишки грибних харчів потрібно передати лікарю для дослідження – це полегшить наступне лікування.
Віта КЛИБАНСЬКА, інспектор організації запобігання НС та заходів ЦЗ Бершадського районного сектору, лейтенант служби цивільного захисту