Fridge magnet wooden gears

Шумить, бурлить бершадський ринок

  • Подобається0Не подобається
  • 15 Грудня 2011, 00:05

На знімку: ось так торгують продуктами харчування.

Старші покоління пам’ятають, як у Бершаді торгували колись. Торгівля тоді теж набувала неабиякого розмаху, але під базар було відведено чималу площу за містом, створено на ній певні для цього зручності. Можливо, так було б і по сьогодні, якби чиїсь мудрі голови не додумалися посприяти, щоб ота торгівля переселилася на вулиці райцентру. Причому не тільки у нашому районі.

На якому саме рівні тоді вперше було проініційоване таке рішення, через плин років вже не так просто і дослідити. Саме відтоді центр Бершаді й почав засмічуватись у базарні дні, та ще й створюється ряд незручностей – для про їз ду транспорту, в тому числі і спец автомобілів, торгівля продуктами харчування нерідко ведеться з землі, частіше стали порушуватися елементарні її правила. При цьому ніхто з базаруючих не вірить, що таке могло виникнути стихійно. Натомість всі висловлюють припущення, що на це з самого початку дивилися «крізь пальці» не тільки міська влада, а й автоінспекція, з якою не могли не погоджуватися дані питання, безумовно і санепідстанція та ветеринарна інспекція. Саме з їх мовчазної згоди, твердять покупці, вони змушені купляти з продуктами харчування і пил з-під тисяч пар взуття та з-під коліс.

Молодші покоління теперішніх бізнесменів вже навіть звикли до термінології, що торгують не на ринку, а на вулиці, та ще й платять за місця.

Одного базарного дня мав нагоду у присутності лікаря з гігієни харчування санепідстації В.Ю. Рибака та помічника санітарного лікаря Т.М. Савчук особисто ще раз переконатися, що діється на ринках райцентру. Як виявилося, на додачу до вже названих порушень, найхарактернішими того дня – на винних було складено протоколи – були ще й відсутність якісних посвідчень на продукцію, яка реалізовувалася, які нібито забувають брати на базар, несвоєчасне проходження продавцями медогляду. Про випадки торгівлі молокопродуктами з землі, та ще й у невстановлених місцях, вже і мову не доводиться вести. Складалося навіть враження, що до такого неподобства усі вже давно звикли, як і до того, що торгівля ведеться без санітарного одягу.

Причому, в розмові з покупцями відчувалося, що в думках вони протестували з цього приводу всі, а от висловитися вголос наважувався не кожний.

Коли пристрасті навколо ситуації на ринках набували свого, як кажуть, апогею, влада вже не раз обіцяла, що торгівлі на вулицях міста буде покладено край. Але за відгуками базаруючих зміни на краще поки що не такі вже і помітні. Хіба що призвичаїлися оперативніше прибирати територію після торгівлі.

Тож спілкуємося на дану тему з головою правління СТ «ВІО-ринок» Л.Я. Ветровим.

Забігаючи вперед, не можна не відзначити, що на видному місці у його робочому кабінеті одразу ж кидається в очі грамота обласної спілки споживчих товариств за зайняте друге місце, якою цей колектив відзначений у конкурсі за кращий ринок області за десять місяців цього року серед ринків районних центрів. Леонід Якимович погоджується, що є ще над чим працювати, але і робиться останнім часом чимало. Більше 170 тисяч гривень, наприклад, вкладено в обладнання типових торговельних кіосків, чималу суму на заміну вікон в обох корпусах, зроблено капітальний ремонт у ветлабораторії. Нарік планують почати будівництво павільйону для продажу рослинницької продукції. І робити це, за словами Л.Я. Ветрова, можна було б набагато раніше, якби мали на це кошти.

Поряд з цим працівники цього ринку скаржилися, що торгівля м’ясом безконтрольно ведеться у них під боком по вулиці Набережній.

Дану проблему вони нібито порушували вже і перед міською владою, і перед санепідстанцією та ветеринарною інспекцією, а змін ніяких.

Тому змушені звертатися по допомогу ще й через газету.

На даний ринок останнім часом навідалися фахівці з ДП «Вінницяметрологія», які клеймували електронні ваги.

На жаль, проклеймовано їх було тільки 38, а решта підприємців робити це відмовилася, бо дана послуга нібито не з дешевих.

Мріють працівники даного ринку і про те, щоб покращити до нього під’їзд з боку вулиці Набережної. Але чи не найважчою із проблем, яку їм також не вдається вирішити, є торгівля молоком, олією в пластикових пляшках, які вже були у використанні.

Колектив лабораторії даного ринку також непокоїть торгівля продуктами харчування на вулицях міста. Насторожують і бродячі собаки, адже в районі вже були випадки сказу. Директор КП «Бершадьринок», який поки що на вулицях міста, М.І. Оніщук розповів, що по облаштуван ню його на новому місці вже чимало зроблено. Однак ввести його в дію, попередньо підготувавши, можливо тільки при підтримці влади.

Відповідна роз’яснювальна робота на вулицях міста ведеться, але того, мабуть, вже замало, щоб щось змінити.

Щодо торгівлі молочними продуктами на тротуарах вулиць Червоноармійської і Леніна, то він, як кажуть, «відхрестився», що то, мовляв, вже не територія КП «Бершадьринок», тож нехай хтось інший наводить там порядок.

Торгувати, хоча б для того, щоб вижити, треба, але чи обов’язково на вулицях та ще й з настільки грубими порушеннями? Прагнемо, щоб нашій державі надати європейсь кого вигляду, а тут, виходить – з ринками не можемо ради дати. Перевіряли, штрафували порушників не раз, а що з того? Мабуть, пора вирішувати дану проблему якось поіншому. Гарний приклад, як це робити, показав останнім часом колектив торговельного комплексу «Гуси-лебеді». Варто їм було скопати клумбу, з якої на їх території ще н едавно торгували моло ч но ю продукцією, як нею те пе р там не тор гують. І продавці, і п окупці вважають, що як би м іська влада, ДАІ, са непідстанція та ветери нарна інспекція з такою пристрастю заходилися наводити порядок на ринку у рамках своїх повноважень, то його можна було б навести давно.

Павло КУШПЕЛА


Дивіться також в розділі  Актуально
» 15.06.2018 Під час літніх канікул неповнолітні потребують особливої уваги з боку дорослих. Аби відпочинок дітей був безпечним, щоб запобігти вчиненню ними і щодо них кримінальних та адміністративних правопорушень, працівники Бершадського відділу поліції...
» 15.06.2018 За останніх 10 років у лісових угіддях нашого держлісгоспу загинули майже всі ялинові насадження – до 55 га. Зафіксовано масове всихання граба на території Сумівського лісництва на площі 26 га., ясеня – в Ободівському лісництві на площі 2,8 га,...
» 15.06.2018 Відповідно до прийнятого Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» від 26.01.2016 року, який регламентує функціонування патронатної...
» 01.04.2018 Туберкульоз представляє реальну небезпеку для дорослих і дітей. Це інфекційна хвороба пов’язана з проникненням в організм туберкульозних мікобактерій, які живуть у виділеннях людей, хворих туберкульозом (у мокротинні, сечі, калі й ін.), а також у...
» 01.04.2018 Як не загрузнути у смітті?
» 01.04.2018 Атопічний дерматит
» 01.04.2018 Ця підступна дисплазія
» 16.03.2018 Не знищуйте красу
» 16.03.2018 Водні ресурси: берегти і захищати
» 03.03.2018 Правила пожежної безпеки у побуті
Всі статті розділу Актуально »
Цікаві фото
73 фото   
<b>Всі учасники</b><br />
15 фото   
<b>МАНЬКІВКА</b><br />
10 фото   
<b>На городі</b><br />
2 фото   
<b>«Карлсони» над містом</b><br />Неабияк дивувалися всі, коли у небі над містом декілька років тому з’явився дельтаплан. В одному з...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Джулинка
Прокіпчук Григорій Максимович (1911) 1911 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 13.01.45. Похов. Німеччина.

З історії Бершаді
Активно діяли й молодіжні підпільні групи. Ватажок однієї з комсомольсько-молодіжних груп Борис Нижник (підпільна кличка Роман Бурий) разом з товаришами здійснив кілька нападів на румунських жандармів. Підпільники знищили ворогів та забрали їх зброю. Гестапівці натрапили на слід групи. Вже отримавши смертний вирок, вихованець ленінського комсомолу в листах до рідних жалкував, що не зможе далі... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Шумить, бурлить бершадський ринок - Актуальні теми сьогодення Бершадщини - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення