Fridge magnet wooden gears

НАДІЙНА СІМ’Я – ЦИВІЛЬНИЙ ШЛЮБ ЧИ «УЗАКОНЕНІ» СТОСУНКИ?

  • Подобається9Не подобається
  • 21 Серпня 2008, 07:54

Здавалося, все, що стосується інституту сім’ї, було суворо регламентовано ще декілька століть тому. Однак з часом звичаї змінюються. Свої реалії сучасне життя внесло і в сімейні стосунки. Скажімо, нині, щоб створити сім’ю, певна частина молоді вважає достатнім взаємного кохання і бажання бути разом й не обов’язково офіційно реєструвати свої стосунки. Ставлення до цього в суспільстві неоднозначне. То що ж потрібно, щоб подружнє життя було щасливим?
Про це та інше наша розмова із заступником начальника – начальником відділу реєстрації актів цивільного стану районного управління юстиції Л.Я. Шевчук.
– Насамперед, Людмило Яківно, охарактеризуйте, будь-ласка, демографічну ситуацію на Бершадщині. Що характерно для району?
– З початку року в районі народилося 300 дітей (за аналогічний період минулого року – 289), померло 721 чоловік (торік 699), зареєстровано 167 шлюбів і 111 розлучень (в 2007 році за цей період – відповідно 170 і 120). Найбільша кількість новонароджених – в Бершаді (66), Джулинці (28), Флорино і Війтівці (по 22). Серед населених пунктів, де зареєстровано найбільше смертей – місто (97), Джулинка (51), Баланівка (41), Яланець (39) та Флорино (36).
Останніх п’ять років динаміка стабільна: хоча народжуваність дещо збільшилася, але смертність перевищує її більше, ніж в два рази. В селах, стверджують секретарі сільрад, населення вимирає. Одна з основних причин – ракові захворювання, причому, не лише в людей похилого віку, а й в молодих. Молодь практично не залишається в селі.
– Традиційна форма створення сім’ї – реєстрація шлюбу, тобто штамп у паспорті, але законодавством передбачено й укладання шлюбного договору. Як приживається ця важлива юридична новинка на Бершадщині?
– Шлюбний договір вступає в силу з моменту реєстрації шлюбу і діє безстроково. Він чітко регламентує майнові питання. В багатьох країнах світу без укладання такого документа не планують ніяких сімейних стосунків. Свідомість же наших співвітчизників, хоча і повільно, але теж з часом змінюється. Чимало наших громадян, які вже встигли побувати на заробітках за кордоном і трохи побачили світу, сприймають шлюбні договори як належне. Але поки що в районі, та й в області, така форма створення сім’ї не приживається: громадяни хоча і знають про цю юридичну норму, але на практиці не користуються цим правом.
– Цікаво, а чи реєструються в нашому районі шлюби з іноземцями?
– Таких випадків не багато, але вони є. Цього року бершадці реєстрували змішані шлюби з громадянами країн СНД – Росії, Молдови, Киргизії. До речі, такі шлюби реєструються тільки в районному відділі РАЦС, і для цього потрібні відповідні документи. А ще в 2008 році громадянами Іспанії усиновлено дівчинку з Бершадського району, яка перебувала в Тульчинському дитячому будинку.
– Чи не найбільше прикрощів і душевного болю завдають розлучення. Які основні їх причини? Чи можна запобігти цьому?
– Найперше, розірвання шлюбу теж реєструється тільки в відділі РАЦС, місцеві ради не мають таких повноважень. Здійснюється воно на підставі рішення суду. У випадку, коли подружжя не має дітей, або вони вже повнолітні, реєстрація розлучення проводиться в місячний термін за взаємною згодою чоловіка і жінки за їхніми заявами. Кількість розлучень в районі теж стабільна – 220-230 щороку.
Що ж стосується причин, то, як писав класик російської літератури Лев Толстой, «всі щасливі сім’ї схожі одна на одну, а кожна нещаслива сім’я нещаслива по-своєму». Причини вказуються в рішеннях суду. Якщо ж їх узагальнити, то вимальовується така картина: найчастіше молоді сім’ї розпадаються через матеріально-фінансові труднощі, небажання прислухатися один до одного, іти на компроміси. Взагалі, останнім часом люди стали більш нетерпеливими.
Як запобігти цьому? Дуже багато залежить від суспільства, укладу життя, виховання, самих громадян. Недаремно ж кажуть: «Одружитися – це наполовину зменшити свої права і вдвічі збільшити свої обов’язки».
– Щоб уникнути непродуманих рішень, Сімейним кодексом передбачено режим окремого проживання для подружжя. Таким чином, чоловікові та дружині дається додатковий шанс на те, щоб обдумати вирішальний крок не під впливом раптових емоцій. Як часто бершадці користуються таким правом?
– Ця норма стосується суто подружнього життя, тому офіційної статистики таких випадків немає. Однак практика свідчить: якщо люди проживають окремо, то вони, як правило, вже не сходяться. Сім’я тоді тримається, коли подружжя проживає разом, спільно долає життєві труднощі, навіть якщо посварилося при цьому.
– Людмило Яківно, цивільні шлюби нині – не рідкість. Ставлення до них у суспільстві неоднозначне: старше покоління, звісно, не одобряє їх, молоді ж люди навпаки – вважають таку форму сім’ї більш демократичною, крім того, вона дає змогу підготуватися до спільного життя. А яка Ваша думка?
– У кожному суспільстві діє певний стандарт соціальної поведінки. За кордоном така практика існує давно. Для нашої ж країни питання цивільного шлюбу є досить новим. Ми теж йдемо цим шляхом, але поки що наше суспільство до цього не зовсім готове.
Цивільний шлюб зовні нічим не відрізняється від звичайної зареєстрованої сім’ї. Як правило, люди починають жити разом, щоб краще пізнати одне одного, «відрепетирувати» сімейне життя й остаточно визначитися, чи хочеться будувати сім’ю, виховувати дітей саме з цією людиною. Вважається, що цивільний шлюб зберігає відчуття свободи, гостроту почуття. На таку форму охоче погоджуються багато чоловіків. Жінка ж в цивільному шлюбі інколи відчуває приховане почуття незахищеності, боїться, що така сім’я «несправжня», що вона залишиться без опори.
Вважаю, певний період молодим варто пожити разом без реєстрації шлюбу, придивитися один до одного, а потім вже створювати надійну сім’ю, в якій виховуватимуться нормальні, щасливі діти. Від цього виграє й суспільство, але на це потрібен час. Запорука довгого і щасливого сімейного життя – не штамп у паспорті, а сильне взаємне почуття, гармонійність стосунків, правильне виховання, відповідальність батьків за майбутнє своїх дітей.
Вів розмову
Василь ВЕРБЕЦЬКИЙ.

Дивіться також в розділі  Актуально
» 15.06.2018 Під час літніх канікул неповнолітні потребують особливої уваги з боку дорослих. Аби відпочинок дітей був безпечним, щоб запобігти вчиненню ними і щодо них кримінальних та адміністративних правопорушень, працівники Бершадського відділу поліції...
» 15.06.2018 За останніх 10 років у лісових угіддях нашого держлісгоспу загинули майже всі ялинові насадження – до 55 га. Зафіксовано масове всихання граба на території Сумівського лісництва на площі 26 га., ясеня – в Ободівському лісництві на площі 2,8 га,...
» 15.06.2018 Відповідно до прийнятого Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» від 26.01.2016 року, який регламентує функціонування патронатної...
» 01.04.2018 Туберкульоз представляє реальну небезпеку для дорослих і дітей. Це інфекційна хвороба пов’язана з проникненням в організм туберкульозних мікобактерій, які живуть у виділеннях людей, хворих туберкульозом (у мокротинні, сечі, калі й ін.), а також у...
» 01.04.2018 Як не загрузнути у смітті?
» 01.04.2018 Атопічний дерматит
» 01.04.2018 Ця підступна дисплазія
» 16.03.2018 Не знищуйте красу
» 16.03.2018 Водні ресурси: берегти і захищати
» 03.03.2018 Правила пожежної безпеки у побуті
Всі статті розділу Актуально »
Цікаві фото
4 фото   
<b>У всіх навчальних закладах району пролунав перший дзвінок</b><br />У всіх навчальних закладах району пролунав перший дзвінок, який закликав учнів до школи: кого вперше, а для кого цей...
2 фото   
<b>Бронзові призери чемпіонату</b><br />Протягом п’яти днів проходили у Ковелі Волинської області чемпіонат України серед підлітків 1997-1998 років...
11 фото   
<b>Зима</b><br />&#160;Один зимовий день
7 фото   
<b>Бершадський краєзнавчий музей</b><br />
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Кошаринці
Забуранний Петро Антонович (1902) 1902 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.07.44.

З історії Бершаді
Возз'єднання Правобережної України з Росією було прогресивним явищем в житті українського народу. Це помітно позначилось і на розвитку Бершаді, яка стала центром одноіменного округу Брацлавського намісництва. В 1797 році за новим поділом Бершадь — повітове місто Подільської губернії, а з 1804 року — містечко Ольгопільського повіту. Вже на початку XIX ст, існували бершадські суконна... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

НАДІЙНА СІМ’Я – ЦИВІЛЬНИЙ ШЛЮБ ЧИ «УЗАКОНЕНІ» СТОСУНКИ? - Актуальні теми сьогодення Бершадщини - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення