Fridge magnet wooden gears

Права людини

  • Подобається9Не подобається
  • 10 Грудня 2010 р

Часто доводиться чути вислови «права і свободи людини», «правова держава», проте, на жаль, не тільки пересічні громадяни, але й не всі політики та журналісти, тобто ті, хто про це говорить і пише, правильно розуміють значення цих термінів. І це, незважаючи на те, що концепція прав людини – найголовніша ознака сучасної цивілізації.

10 грудня 1948 року Генеральна асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини. Документ хоч і містив точну й вичерпну кодифікацію людських прав, залишався декларативним, бо не передбачав механізму правового забезпечення своїх постулатів.

Проте, саме Загальна декларація прав людини справила визначальний вплив на світову цивілізацію, змінила міждержавні дипломатичні відносини.
Що ж являє собою Загальна декларація прав людини, які права в ній записані?

Декларація складається з преамбули і 30 статей. Перша її частина фіксує громадянські й політичні права (право на життя, на відсутність дискримінації за ознаками раси, національності й релігії, на рівність перед законом, на судовий захист, на недоторканність житла, на громадянство, на свободу думки, совісті й релігії, на вільний обмін інформацією, на свободу мирних зборів та асоціацій, на участь в управлінні своєю країною та вільні вибори, забороняє рабство й катування).

Друга частина документа містить перелік прав економічних, соціальних і культурних. Це права на працю, на створення профспілок, на оголошення страйків, на соціальне забезпечення й відпочинок, на освіту, на участь у культурному житті суспільства.

Ідеї третьої частини Декларації містять права солідарності. Це права на мир, на безпечне довколишнє середовище, на гуманітарну допомогу, на вільний доступ до надбань матеріальної й духовної культури, інтелектуальних здобутків людства.

При здійсненні своїх прав особа може зазнавати обмежень, встановлених законодавством, для гарантування належної безпеки й поваги прав і свобод інших людей, забезпечення справедливих вимог моралі, громадського порядку й загального добробуту.

Міжнародний захист прав людини останнім часом набуває досить великого значення. Стаття 55 Конституції України говорить: «Кожен має право після використання всіх національних засобів правового захисту звертатися за захистом своїх прав і свобод до відповідних міжнародних судових установ чи до відповідних органів європейських і міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна».

Європейську систему захисту прав людини становлять:

  1. Європейська комісія з прав людини.
  2. Європейський суд з прав людини.
  3. Комітет міністрів Ради Європи (його функції обмежуються лише наглядом за виконанням остаточних постанов Європейського суду).

Усі вони є суб’єктами формування європейського права. Європейська система захисту прав людини включає дві можливості (два права): – можливість (право) особи подавати індивідуальні петиції; – право держав-учасниць Європейської системи захисту прав людини ініціювати провадження у справах про порушення прав будь-яких людей, включаючи іноземців.

Перш, ніж подавати петицію, необхідно попередньо вичерпати усі внутрішні засоби захисту, які відповідають загальновизнаним нормам міжнародного права, а також додержання строків давності – від дня винесення остаточного рішення національною владою має пройти не більш, ніж 6 місяців.

Петиція повинна бути прийнятною, а саме: – не може бути анонімною; – не може повторювати петицію, яка раніше вже аналізувалася судом або є предметом іншої процедури міжнародного розгляду; – не повинна суперечити за змістом положенням Конвенції або Протоколу до неї; – повинна бути достатньо обґрунтованою та правомірною.

Отож, знаймо наші права, захищаймо їх, користуймося ними самі й допомагаймо це робити всім людям.

Дмитро НІКОЛЮК, завідувач юридичного сектору апарату РДА, секретар районної міжвідомчої координаційнометодичної ради з правової освіти населення.


Дивіться також в розділі  Людина і закон
» 25.05.2018 Конституцією України не лише визначене широке коло прав громадян, але й встановлені дієві гарантії їх реалізації. Однією з таких гарантій є право на захист суб’єктивних прав та охоронюваних законом інтересів. Найбільш повному здійсненню права...
» 11.05.2018 Право на захист та законні інтереси громадян гарантоване Конституцією України. Ця форма захисту проявляється у наданні юридичної допомоги громадянам і юридичним особам, у тому числі у формі представництва. Під представництвом у виконавчому...
» 27.04.2018 1. Заходами примусового виконання рішень є: 1) звернення стягнення на кошти, цінні папери, інше майно (майнові права), корпоративні права, майнові права інтелектуальної власності, об’єкти інтелектуальної, творчої діяльності, інше майно (майнові...
» 01.04.2018 На жаль, незважаючи на свідоме та чесне виконання обов’язків військової служби більшістю військовослужбовців, у Збройних силах України є випадки самовільного залишення військових частин чи місць служби. Військове правопорушення – самовільне...
» 01.04.2018 Якщо сплатили надміру або помилково...
» 24.03.2018 Стан злочинності на території району у 2017 році
» 16.03.2018 Наші пріоритети – боротьба з корупцією
» 15.03.2018 Початок примусового виконання рішень
» 07.03.2018 Весняний призов
» 03.03.2018 Боржників аліментів – до «суспільно корисних робіт»
Всі статті розділу Людина і закон »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Урочисті проводи до лав Збройних Сил України</b><br />Відповідно до розпорядження голови райдержадміністрації від 03.03.2010року № 91 «Про черговий призов громадян України...
3 фото   
<b>Природа</b><br />
3 фото   
<b>Бершадський медичний коледж</b><br />
31 фото   
<b>УСТЯ</b><br />Вперше згадується у писемних джерелах в 1651 році. Назва походить від імені засновниці Устини Любомирської.
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Ставки
Григорощук Андрій Володимирович (1911) 1911 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Помер від ран 01.05.44. Похов. Бєльцький р-н, Молдова.

З історії Бершаді
Соціалістична перебудова сільського господарства тривала. Крім раніше створених кооперативних об'єднань селян, у березні 1928 року виникає ТСОЗ «Геть злидні». З метою зміцнення невеликих господарств, кращого використання знарядь виробництва в районі створили чотири кущові об'єднання колективів, з машинно-хінними станціями у кожному. В самій Бершаді колективи об'єдналися в кущ у складі трьох... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Права людини - Тлумачення в чинному законодавстві - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення