Fridge magnet wooden gears

Як живуть і працюють у Чорнобильській зоні

  • Подобається0Не подобається
  • 18 Серпня 2011, 21:21

На знімку: Л. П. Деркач

Леонтій Деркач народився п’ятдесят років тому у Великій Киріївці. Свого часу, не пройшовши за конкурсом до вищого навчального закладу, пішов працювати у колгосп, де освоїв кілька професій. Згодом служив в армії, після звільнення в запас все-таки здобув вищу освіту у тодішньому столичному педінституті імені Горького (нині Драгоманова).

Факультет вибрав за покликанням – природно-географічний. Та життя складалося так, що за спеціальностями географа та біолога у школі працювати довелося не так вже й багато. Він змушений був через сімейні обставини їхати на заробітки в Росію, а далі шукати можливість заробляти більше, ніж платять учителеві. Тут якраз і знадобилися всі оті робітничі спеціальності, які здобув і до служби, і в армії, і після неї.

Із лютого минулого року наш земляк працює у лабораторії польових досліджень державного спеціалізованого науково-виробничого підприємства «Екоцентр» у Чорнобилі.
Для того, щоб улаштуватися на роботу, Леонтію Пилиповичу довелося протягом трьох днів(!) проходити серйозну медичну комісію, співбесіду, а згодом місячний випробувальний термін. Та вже більше року він працює в Чорнобилі за вахтовим методом – два тижні на роботі, два тижні – дома.

В обов’язок працівників лабораторії входить відбір проб води, повітря, ґрунту, випадів.

Леонтій як «водяник» (а є ще «повітряники», «грунтовики») вимірює швидкість течії річок у зоні відчуження, витрату води, бере проби. Одночасно готують дані і для Гідрометцентру. По зоні їздять УАЗом-»булочкою», в якому перевозять вимірювальні прилади, проби. Дані, які вони збирають, перевіряються в лабораторії моніторингу на вміст цезію та стронцію, вивчаються у центрі дозиметричної обробки. Контролюючи зону відчуження, проводячи постійний моніторинг, вони постійно беруть проби в одних і тих місцях, щоб простежити динаміку забруднення.

У розмові з Леонтієм Пилиповичем я цікавився, яка ситуація зараз у Чорнобилі та зоні, скільки людей там живе, які проблеми їм доводиться розв’язувати.

Найперше, вразило, що Чорнобиль – зовсім не порожнє місто, тут зараз живе і працює близько шести тисяч людей, з них самоселів приблизно півтори тисячі. Діє сім магазинів, тут можна купити продукти, товари повсякденного попиту. Є ще три їдальні, пошта, де можна заплатити за комунальні послуги. Правда, дитсадків, шкіл нема, бо більшість самоселів – люди літні. Однак медичну допомогу вони одержують у спеціальному відділенні спецмедчастини.

Та зона залишається зоною. Сюди так просто не заїдеш. А ті, хто тут живе і працює, мають спеціальні перепустки. Правда, навідуються туристи, але здебільшого не українські, а з інших країн – Росії, Швеції, Німеччини, Польщі… Для них проводяться екскурсії.

Леонтій Пилипович розповів, що працівники лабораторії їздять по селах, в яких живуть люди, беруть там проби води з криниць, перевіряють овочі і фрукти з тамтешніх городів на вміст радіонуклідів.

Парадокс: рівень радіаційної забрудненості неподалік станції може бути значно нижчим, ніж на віддаленні від неї.

Це через те, що радіоактивні опади випадали нерівномірно. Загалом же ситуація відзначається стабільністю.

Правда, не слід вірити чуткам, ніби станція працює. Справа в тому, що люди тут справді працюють, адже необхідно здійснювати контроль за обладнанням, режимом об’єкту «Укриття». Можливо, чутки з’явилися через те, що працює спеціально побудована котельня. Її спорудили на кошти зарубіжних інвесторів.

Адже приміщення станції повинні перебувати в однаковому температурному режимі цілий рік.

Леонтій Деркач та його колеги живуть у гуртожитку – квартирах звичайного будинку, який був відремонтований, сюди проведені відповідні комунікації, умови створені для них хороші, організоване безплатне триразове харчування. Працюють тут фахівці з усієї України.

Кожен має індивідуальний дозиметр-накопичувач, щоб контролювати рівень одержаної радіації. При виїзді із зони неможливо вивезти будь-яку радіоактивно забруднену річ – про це зразу ж сигналізує спеціальна рамка, через яку проходять і люди, і проїжджає техніка.

На відміну від Чорнобиля Прип’ять – справді мертве місто, обнесене колючим дротом.

У ці дні, пригадуючи те, що сталося чверть століття у Чорнобилі, ми не повинні забувати, що є люди, які працюють тут, щоб забезпечувати контроль за тим, що відбувається. Серед них і наш земляк Леонтій Пилипович Деркач.

Федір ШЕВЧУК


Дивіться також в розділі  Знай наших
» 16.06.2018 14 орденів знайшли своїх героїв. Днями під час чергової поїздки на Схід України до зони проведення Операції об’єднаних сил (ООС) вінницькі та бершадські волонтери доставили на фронт нагороди і гуманітарну допомогу.
» 25.03.2018 У Вінниці пройшли урочистості третього регіонального етапу національного конкурсу «Благодійна Україна», який багато років поспіль проводить Асоціація благодійників України. У рамках заходу «Благодійна Вінниччина-2017» віншували кращих в області...
» 17.03.2018 повернулися благочинний Бершадського району, протоієрей Ростислав Процанін, депутат обласної ради Володимир Зарічанський, Василь Максим’юк та волонтер Аліна Мазур.
» 08.03.2018 Найкраще про підприємство можна дізнатись через людей, які в ньому працюють. На початку весни та напередодні Міжнародного жіночого свята ми знайомимо вас із жінками Вінниччини, які залишилися на малій батьківщині будувати кар’єру та покращувати...
» 13.02.2018 За мужність і відвагу
» 13.02.2018 Від «Надбужанки» – захисникам України
» 20.01.2018 «Кинувшись на рейки, я відштовхнув Віталика, а сам уже відскочити не встиг»
» 06.01.2018 Вітаємо земляка!
» 06.01.2018 Мати - героїня
» 23.09.2017 «Масяня» після весілля знову вирушив на Схід
Всі статті розділу Знай наших »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Схід села перетворився у зборище неприязні</b><br />На чергові збори громадян прибула з райцентру чимала делегація керівників на чолі з головою райдержадміністрації О.Ф....
4 фото   
<b>«Любов душі моєї - Баланівка»</b><br />У твоїх руках дорога нашому серцю книга &quot;Любов душі моєї&nbsp;- Баланівка&quot;. В ній викладені матеріали з...
13 фото   
<b>Естафета визволення</b><br />16 березня 2009 року у м Бершаді відбувся урочистий мітинг- реквієм та святковий концерт з нагоди передачі естафети...
2 фото   
<b>Гейзер Матвій Мойсейович</b><br />Наверное, у каждого человека, склонного к размышлениям, раздумьям (у людей же пишущих - в особенности), в какой-то...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Бершадь
Отченаш Макар Данилович (1917) 1917 р., українець, робітник. Мобілізований в 1941 р. Сержант. Загинув 10.08.45.

З історії Бершаді
Не тільки на окупованій території бершадці боролися проти фашистської нечисті. Вони билися на фронтах Великої Вітчизняної війни. Серед воїнів були колишні робітники, селяни, вчителі, медпрацівники, службовці установ. 18-річною дівчиною пішла на фронт медична сестра Н. Ю. Тартачна. Вона брала участь у боях під Москвою, де винесла з поля бою понад двісті поранених. Там же була прийнята до лав... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Як живуть і працюють у Чорнобильській зоні - Бершадщина - перлина поділля - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення