Fridge magnet wooden gears

Сергій Мартинюк запарює квас за старим українським рецептом

  • Подобається5Не подобається
  • 15 Серпня 2009, 00:40

Смілянський технолог Оксана Вовк набирає холодний квас у мірну літрову кружку. Каже, щоразу квас має новий аромат (фото: Віталій ІВАНЧЕНКО)

Смілянин 31-річний Сергій Мартинюк викупив у місцевого заводу продтоварів цех із виробництва квасу. Варить і постачає напій торгівцям Черкас, Звенигородки, Канева, Чигирина. Оптовики приїздять власним транспортом. Чоловік має 10 точок у Смілі.

На порозі цеху вчувається п’янкий запах житнього хліба. Металеві ємності блищать, наче дзеркало.

— Зараз дам скуштувати квасу, — відкриває кришку холодильника технолог 25-річна Оксана Вовк. Зачерпує мірним літровим кухлем коричневого напою, переливає в чашку. За мить та вкривається росою. — 5 градусів тепла. Пийте потроху, бо горло схватить.

Сьогодні сусло в Україні виготовляє лише Бершадський спиртозавод

Оксана Вовк за фахом кухар-кондитер. Разом із напарницею працює позмінно, через добу. Виробничий процес не припиняється ні на мить. За добу можуть виготовити до 30 т квасу. Спекотними днями саме скільки замовляють торговці. Товар беруть зранку, відвантажувати починають із четвертої години.

Під’їжджає автомобіль із бочкою. Зсередини ємності обробляють парою, — встромляють через люк шланг. У бочки наливають стільки, скільки люди випивають за день. Учорашній квас не продають.

Сім років тому Сергій Мартинюк став підприємцем. Організував у Смілі чотири точки з продажу квасу. Напій брав у Черкасах. Згодом орендував у Смілянського заводу цех.

Раніше тут виробляли солодкий напій ”Капітошка”. Той став нерентабельним. Мартинюк вклав у модернізацію обладнання 250 тис. грн. Поставив три нових холодильники місткістю по 5 кубометрів, провів іржостійкі італійські труби.

— За часів Союзу вибір був малим, і не знали, що таке конкуренція. А зараз по-іншому. Треба тримати марку, бо прогориш, — каже бізнесмен.

Квас тут виготовляють за традиційним рецептом, без хімічних добавок. Квасне сусло — темно-коричневу рідину, за густотою схожу на свіжий липовий мед, — беруть на Бершадському спиртозаводі у Вінницькій області. Привозять бочками. Через кілька фільтрів глибокого очищення вода тече до п’ятикубових бродильних ємностей. Оксана Вовк зі шланга наливає туди сусло — 25 л на тонну води. Для такої кількості рідини необхідно 150 г дріжджів і 60 кг цукру. Останній вливають частинами у вигляді сиропу. Його варять у котлі за принципом водяної бані, щоб не пригорів.

Термометр на котлі показує 140°С. За кілька хвилин із-під нього починає скапувати конденсат.

— У водяній бані тиск 4 атмосфери, — пояснює Оксана. — Тільки за такого тиску можна дати потрібну температуру.

Сироп готовий за 15 хв. Технолог вмикає компресор, який перекачує рідину в бак для запарювання. Сюди вже набрано і теж парою нагріто до 30°С воду. Компресор охолоджується водою. Оксана каже, що відразу треба додавати замочені в теплій воді дріжджі. Після цього закриваємо ємність кришкою і чекаємо, доки запариться напій. Потім він по трубах потрапить до холодильника.

— Переоцінити квас за корисністю важко, — наливає ще по чашці господар. — Бактерії очищують організм, нормалізують роботу шлунка, кишечнику. Зараз усе в магазинах неживе, з антиоксидантами. Кваснини не хватає, живої їжі. Синів, 8-річного Назара, 2-річних близнюків Андрія й Дениса привчаю до квасу змалечку.

Квасне сусло за температури 15–20°С і на свіжому повітрі зберігається рік. Виготовляють його із пшениці, жита і ячменю. Частину зерна пророщують. Суміш смажать, перемелюють і уварюють за температури 60°С, щоб не загинули потрібні бактерії.

Сьогодні сусло в Україні виготовляє лише Бершадський спиртозавод. Київський завод солодових екстрактів кілька років тому закрили.

Літр напою з бочок продають по 3,5 грн. Мартинюк оптом відпускає по 2 грн. Цех працює з 15 травня по 15 вересня. У дощовий чи прохолодний літній день реалізація різко падає. Сьогодні квас із живих бактерій виготовляють у Смілі, Умані й Христинівці. У Верховній Раді кілька років намагаються заборонити називати квасом напої, зроблені з порошкових концентратів.


Дивіться також в розділі  Знай наших
» 16.06.2018 14 орденів знайшли своїх героїв. Днями під час чергової поїздки на Схід України до зони проведення Операції об’єднаних сил (ООС) вінницькі та бершадські волонтери доставили на фронт нагороди і гуманітарну допомогу.
» 25.03.2018 У Вінниці пройшли урочистості третього регіонального етапу національного конкурсу «Благодійна Україна», який багато років поспіль проводить Асоціація благодійників України. У рамках заходу «Благодійна Вінниччина-2017» віншували кращих в області...
» 17.03.2018 повернулися благочинний Бершадського району, протоієрей Ростислав Процанін, депутат обласної ради Володимир Зарічанський, Василь Максим’юк та волонтер Аліна Мазур.
» 08.03.2018 Найкраще про підприємство можна дізнатись через людей, які в ньому працюють. На початку весни та напередодні Міжнародного жіночого свята ми знайомимо вас із жінками Вінниччини, які залишилися на малій батьківщині будувати кар’єру та покращувати...
» 13.02.2018 За мужність і відвагу
» 13.02.2018 Від «Надбужанки» – захисникам України
» 20.01.2018 «Кинувшись на рейки, я відштовхнув Віталика, а сам уже відскочити не встиг»
» 06.01.2018 Вітаємо земляка!
» 06.01.2018 Мати - героїня
» 23.09.2017 «Масяня» після весілля знову вирушив на Схід
Всі статті розділу Знай наших »
Цікаві фото
4 фото   
<b>Красносілка – "солодка" і гаряча точка району…</b><br />22 вересня 2011 року працівники Красносілського цукрового заводу організували мітинг на центральній площі міста...
11 фото   
<b>Зима</b><br />&#160;Один зимовий день
19 фото   
<b>23 серпня - День Державного Прапора</b><br />
2 фото   
<b>Чи стане цей мітинг уроком?</b><br />Якщо п’ятниця, 13-е число червня, зранку для медиків була святковою, адже у першій половині дня проводилися...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Лісниче
Черкес Йосип Мойсейович (1904) 1904 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 00.08.44. Похов. м. Бєльці, Молдова.

З історії Бершаді
З нагоди 3-х роковин визволення Бершаді від німецько-фашистських загарбників на масовому мітингу було урочисто відкрито пам'ятник В. І. Леніну. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Сергій Мартинюк запарює квас за старим українським рецептом - Бершадщина - перлина поділля - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення