Fridge magnet wooden gears

Ні дня без рядка…

  • Подобається1Не подобається
  • 29 Січня 2012, 18:08

Нашому колезі, завідувачу відділу агропромислового розвитку Павлу Кушпелі сьогодні виповнюється шістдесят років. Журналісти – це ті люди, яким найбільше доводиться писати про інших. Як правило, ці розповіді приурочуються до пам’ятних дат, ювілеїв. І при цьому, як правило, забувають про свої власні дати. Згадують про них тоді, коли таку дату аж ніяк не можна обминути і ніде від неї не дінешся.

Якби зібрати всі матеріали, написані і надруковані Павлом Захаровичем, у книги, вийшов би не один том. Це і нариси про людей, і репортажі, і публіцистичні статті на актуальні теми. А скільки заміток, інформацій, які, як правило, друкуються в газеті без підпису – і не злічити! Треба щеврахувати, що, крім блокнота, ручки, диктофона, він постійно носить із собою фотоапарат. Тож і знімкам його знаходиться місце в газеті.

Павло Кушпела був і залишається не просто спостерігачем та літописцем життя, а й небайдужим громадянином із активною життєвою позицією.

... Журналістом він став випадково. Бо готував себе до професійної діяльності у сільському господарстві. Закінчив Верхівський технікум, згодом, уже працюючи за фахом, без відриву від виробництва – сільськогосподарський інститут.

Легких шляхів у житті не шукав. Ще 15-річним юнаком починав вантажником в Устянському сільському споживчому товаристві – ця організація була найближче від дому, то й пішов туди.

Згодом, здобувши освіту, трудився у радгоспі цукрокомбінату, а потім – викладачем навчально-виробничого комбінату.

І лише у середині 80-их років, уже з чималим досвідом, прийшов він у редакцію райгазети. Прийшов не сам, а його запросили, бо на той час відділ сільського господарства залишився без завідувача. А пора була гаряча, літня. І ми шукали працівника, який міг би кваліфіковано писати про галузь. Кілька спеціалістів, які співпрацювали з газетою, відмовилися. Довго відмовлявся і Павло Захарович. Основною причиною називав відсутність будь-якого досвіду співробітництва з редакцією. Та через кілька днів його все-таки «вламали».

Ази журналістики він пізнавав на практиці. Звичайно ж, спочатку допомагали досвідченіші колеги, які доброзичливо вводили його в професію. Та він і сам з часом відчув смак творчих мук. Втягнувся, поринув у роботу з головою. Йому сподобалося бувати у трудових колективах, їздити по полях і фермах, а згодом писати про те, що бачив. Найбільша ж перевага журналістики – це можливість спілкування з багатьма цікавими людьми. Тож ще тоді, на початку свого шляху, поставив перед собою завдання – на першому плані у нього повинна бути людина. І завжди про це пам’ятав і пам’ятає – навіть коли доводиться писати про цифри врожаїв, надоїв, приростів тощо.

Він не обмежує себе лише аграрною галуззю – у колі його тематичних уподобань практично всі сфери життя району, останнім часом багато уваги приділяє соціальним проблемам. Кваліфіковано пише про стратегію виживання у сучасних умовах.

Його матеріали друкуються не тільки в районній, а й в інших газетах.

Павла Захаровича рідко можна застати в робочому кабінеті – він постійно серед людей, Творчі зусилля нашого колеги, члена Національної спілки журналістів України Павла Кушпели гідно оцінено: він удостоєний найпрестижнішої журналістської премії на Вінниччині – імені Костянтина Гришина.

Не раз він перемагав у різних творчих конкурсах, відзначався грамотами та дипломами районної і обласної рад та адміністрацій, інших служб. Та найголовніша нагорода – це висока оцінка читачів. Адже він веде з ними розмову щиро і відверто, не обходячи гострих кутів.

Його матеріали – «живі», легко читаються. Уміє журналіст писати цікаво, бо ж і йому самому цікаве те, про що пише.

На його долю випало чимало випробувань. Зазнав і непоправних втрат – кілька років тому передчасно пішла із життя дружина Валентина Петрівна. Але й радісні миттєвості не обминають чоловіка: син Микола успішно закінчив медуніверситет, працює за фахом, разом із дружиною Мариною ростять маленьких Максима і Настуню.

Тож дідусеві Павлу приємно час від часу їздити до своїх у Жмеринку, аби найперше порадіти внучатам.

Павло Захарович – не просто журналіст-професіонал, він ще й цікавий співрозмовник. Його слово – виважене і авторитетне. Таке, яке було у його небесного покровителя – апостола Павла.

Є у нього, як і у всіх творчих людей, ще один девіз, яким він постійно керується – Nulla dies sine linea, що у перекладі з латинської означає – «Жодного дня без рядка». Слова, сказані Плінієм Старшим ще у першому столітті нашої ери, актуальні і сьогодні. Бо постійно примушують тримати себе у формі, не розслаблятись.

Сьогодні ми, колеги Павла Захаровича, щиро вітаємо його із ювілеєм, зичимо йому усяких гараздів у житті і творчості. З роси тобі і води, наш друже, і всього щонайкращого ще на багато літ!

КОЛЕГИ-КРАЯНИ


Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
3 фото   
<b>КОШАРИНЦІ</b><br />
2 фото   
<b>Керівництво району перевіряє роботу організацій на території міста</b><br />Голова Бершадської райдержадміністрації Олександр Снігур та голова районної ради Михайло Бурлака 1 лютого 2012 року...
4 фото   
<b>На карті України з’явилася «Країна чеснот»</b><br />В українських школах завершився навчальний рік, пролунав останній дзвоник, і за вікном уже майже літо. Для дітей це –...
13 фото   
<b>ФЛОРИНО</b><br />Засноване італійським інжинером Флорингом у&nbsp;XV столітті, від імені якого і походить назва села.
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Серединка
Цмок Тимофій Іванович (1918) 1918 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 28.08.41.

З історії Бершаді
Характерною є історія заводу металовиробів, у якій немов відбито шлях розвитку економіки міста. Перед революцією в заштатному містечку існувало понад двісті дрібних майстерень, продукція яких реалізовувалась через подібні ж дрібні крамнички. В радянський час ремісники об'єдналися в артілі, які в роки семирічки переросли в сучасний завод металовиробів. У 1971 році асортимент підприємства... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Ні дня без рядка… - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення