Fridge magnet wooden gears

Сонети життя Василя Корнелюка

  • Подобається2Не подобається
  • 5 Грудня 2011, 23:48

Із прожитих п’ятдесяти одного року майже половину він прикутий до ліжка. Та давня дорожньо-транспортна пригода безжально розділила його буття на два різнополюсні часові відрізки – до і після. Дотого фатального дня були у нього дитинство, юність, як і в багатьох його ровесників. А ще – навчання на природничо-географічному факультеті Вінницького педінституту. Згодом улюблена робота – учителем на Кіровоградщині. Після трьох років педагогічної праці був призваний в армію, служив у Забайкаллі, у званні лейтенанта запасу повернувся в рідну Баланівку.

А потім настало після… Правда, між цими двома категоріями – до і після – були ще й фантастичні, майже неймовірні зусилля батьків, які зробили все можливе, щоб урятувати сина. Якби не тато і мама, невідомо чим би закінчилося те протистояння зі смертю. І до сьогодні Мойсей Григорович та Марія Корнилівна не просто підтримують у Василеві життєвий благодатний вогонь, опікуються ним, як малим дитям, а роблять усе, щоб син не відчував себе відірваним від людей.

Навіть важко уявити, що відчуває людина, яку жорстока доля в одну мить позбавила того, що абсолютна більшість сприймає майже не замислюючись. Його життєвий простір обмежений чотирма стінами кімнати. Спілкування – з батьками, братами Петром та Григорієм, великою ріднею. А сестра Ніна та її донька Наталя, по суті, є його зв’язковими зі світом. Наталя навчається зараз у Вінницькому національному технічному університеті, але знаходить час, аби набирати на комп’ютері нові вірші свого дядька. На жаль, відійшла цієї осені у засвіти його наставниця на літературній ниві вчителька Галина Мефодіївна Невеличко.

На поетичну дорогу не зразу вивела його доля. У перші роки нерухомості огортали його сумніви, тривали болючі пошуки свого місця і своєї місії. Адже звиклий до активного життя, він був приголомшений вердиктом: приречений на фізичну нерухомість. А потім усвідомив інше, найважливіше для себе: у тому, що сталося, є найбільший позитив: залишився живим. По-друге, його розум, свідомість не змінилися, у нього збереглася здатність думати, розмірковувати, розмовляти і… мріяти. Так, так, мріяти. І багато із своїх мрій він уже втілив у життя. Скажімо, коли починав писати вірші, мріяв про те, щоб побачити їх надрукованими. А через деякий час вони почали з’являтися на сторінках районної газети. Згодом і збірка вийшла – «Благодатна злива». Василя прийняли до лав Національної спілки журналістів України.

Кілька днів тому разом з редактором газети Павлом Байдалюком ми завітали до оселі Корнелюків. Розмовляли про все – літературу, творчі плани, будні. Василь щиро поділився своїми новими напрацюваннями і мріями. Вже майже готова нова збірка – «Сонети».

Навіть не кожен професійний поет наважується братися за написання творів цього жанру. Адже форма вимагає відповідного втілення. Тим більше, коли мова йде про вінок сонетів.

У Василя немало сонетів у першій книзі. А друга повністю складатиметься із сонетів, зрештою, звідси і назва. І таких творів у нього аж двісті сімдесят. Тематика різноманітна – життя, любов, людські взаємини, філософське осмислення світу, навіть буденні побутові речі. Нема нічого такого, що б не стало предметом поетичного втілення.

Напевно, є щось символічне в тому, що саме цю форму обрав для себе Василь Корнелюк. Вона хоч і жорстка, але дає можливість точно і лаконічно висловити свої почуття і думки. Це співзвучне із його нинішнім фізичним становищем і напруженою роботою думки, концентрацією почуттів, постійним пошуком потрібного слова. І це один із чинників, що тримають його на світі.

Як живеться нині Василю Мойсейовичу в побутовому плані?

Він жодних скарг чи нарікань не має. Кілька років тому тодішній голова обласної ради Григорій Заболотний вручив йому комп’ютер. Деякі керівники обіцяли допомогу, але… Раніше до Василя навідувалися школярі, а зараз лише коли приносять новорічні подарунки із цукерками. А ліки?

Якось передали один лейкопластир і два бинти… Втім, Корнелюки нічого ні в кого не просять. Звикли самі обходитися і не кланятися перед кимсь. Та якщо хтось виявить бажання допомогти, будуть вдячні. Бо ж не так легко людям, яким уже за вісімдесят, доглядати нерухомого сина.

Чим може захоплюватися людина, позбавлена можливості рухатися? Василь постійно читає періодику, дивиться телевізор, по можливості спілкується з друзями.

На своє 50-річчя, яке відзначав у вузькому колі, проводив літературну вікторину. Вивчає теорію віршування, зокрема, вчиться на прикладах найкращих сонетистів України і світу. Сподівається, що знайдуться люди, які допоможуть видати його нову збірку, де він пропонує читачам не вінки, а букети сонетів, що стане новим словом у літературі.

Він живе, творить і… чекає дива – як пише у сонеті, присвяченому сестрі Ніні: Сестричко… ти моє чекання дива!

Лине от скоро «Благодатна злива» ніде й ніким іще не чутих слів… Вірю, що є серед нас люди, які можуть посприяти Василеві допомогти прискорити це диво. І просто підтримати.
Для цього багато зусиль не потрібно: всього-на-всього не бути байдужими. І взагалі – не проходити мимо чужої біди і чужого болю.

Федір ШЕВЧУК с. Баланівка


Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
5 фото   
<b>Дитячий крок - найближче до зірок!</b><br />Відбувся фінал Всеукраїнського дитячого телевізійного конкурсу "Крок до зірок". Випробування на артистизм,...
3 фото   
<b>Жінки в МХП: жительки Вінниччини – про свою роботу в рідному краю</b><br />Найкраще про підприємство можна дізнатись через людей, які в ньому працюють. На початку весни та напередодні...
1 фото   
<b>ВЕЛИКА КИРІЇВКА</b><br />
3 фото   
<b>Змагання держслужбовців</b><br />Минулого четверга на Бершадщині відбулось гарне спортивне свято &ndash; на центральному стадіоні міста проходили...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / П'ятківка
Воронюк Семен Лазарович (1915) 1915 р., українець. Мобілізований в 1938 р. Загинув 00.06.44.

З історії Бершаді
Колишнє містечко, в якому переважали дрібні ремісники і селяни, пригноблені нужденністю й позбавлені людських прав, перетворилося в сучасне соціалістичне місто з суцільною письменністю. Про здоров'я трудящих піклуються понад 50 лікарів, які працюють у 2 лікарнях, а також медпрацівники інших медичних закладів. Діти шкільного віку навчаються в 2 середніх школах, восьмирічці та в школі-інтернаті.... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Сонети життя Василя Корнелюка - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення