Fridge magnet wooden gears

Подвійне свято Володимира Баранова

  • Подобається1Не подобається
  • 21 Серпня 2009 р

На знімку: В. М. Баранов. Фото Сергія КІСИКА.

Пам’ятається, п’ять років тому, напередодні чергової річниці незалежності України, зустрічався з ним з досить приємного приводу. Справа в тому, що день проголошення незалежності нашої держави збігся з його днем народження.
І відтоді Володимир Михайлович щороку відзначає подвійне свято. Ці п’ять років збігли напрочуд швидко. І нині у нього знову знаменна подія в житті – ювілей, що його прийнято називати золотим.
Полудень віку Володимир Баранов зустрічає у розквіті життєвих і творчих сил, сповнений оптимізму, нових задумів. Аби відійти від звичних у таких випадках дифірамбів, ми в розмові з ним вирішили просто пройтись по віхах його біографії. Було видно, що йому і цікаво, і приємно повертатись подумки у далекі роки дитинства, юності, згадувати тепло рідних людей і рідного дому. Адже це – хвилюючі і незабутні моменти, без яких і сьогодення було б недостатньо наповненим.

Обладнав свій дім різними автоматичними пристроями, колись зробив для дітей, коли ті були маленькими, електронну няньку

…Народився він у Піско-Бершаді, що згодом увійшла у склад міста.
Батьки Галина Григорівна і Михайло Трохимович були тоді ще студентами Львівського торгово-економічного інституту. До речі, хрещений був Володимир у Львові. А дитинство провів на батьківщині тата – у містечку Буринь поблизу станції Путивль Сумської області. Тож рідними для себе вважає всі ці місця, для нього вони уособлюють Україну.
… Його ровесники мріяли про романтичні професії, а він ще з раннього дитинства марив… сценою. Брав участь у драматичних гуртках, закінчив музичну школу, грав на багатьох інструментах. До речі, грає і зараз. Закінчивши восьмий клас, думав вступати в Дніпропетровський технікум театрального мистецтва. Але батьки вважали захоплення сина несерйозним, хотіли, щоб Володимир здобув надійну професію, яка б могла прогодувати. Тож змушений був послухати батьків і подати документи у Сумський технікум цукрової промисловості. Не дуже переймався тим, що довелося розпрощатися із мрією стати артистом, бо ж разом з ним того року вступили до технікуму ще восьмеро одно - класників. Вчитись було цікаво, і згодом Володимир зрозумів, що, напевно, це і є його покликання. А сцена стала для нього постійним захопленням, і залишилося воно й понині.
Далі була армія, службу в якій закінчив виконувачем обов’язків командира взводу. Потім – робота на підприємстві в Сумах. І нарешті – Бершадь, куди приїхав разом з дружиною, Вірою Григорівною і двомісячною донькою.
Бершадську трудову сторінку почав заповнювати на спиртзаводі, у цеху контрольно-вимірювальних приладів та автоматики і котельні. Своєю хрещеною матір’ю вважає тодішнього головного інженера Мірру Аркадіївну Верхградську, яка багато опікувалася молодим фахівцем, подбала про квартиру для молодої сім’ї.
Працюючи, навчався. І так склалося, що довелося змінити аж три вузи – у Харкові, Сумах і Вінниці, де він одержав диплом у політехнічному інституті по спеціальності автоматика і телемеханіка. До речі, його дипломний проект, присвячений автоматизації технологічних процесів на Бершадському спиртзаводі, був визнаний одним з найкращих в Україні, був представлений на виставці наукових робіт в Москві.
Молодого фахівця помітили і запросили на роботу в райком партії, де він рік працював інструктором.
А далі – важливий і пам’ятний період у житті.
Чотири роки перебував Володимир Михайлович на неспокійній та дуже відповідальній посаді першого секретаря Бершадського райкому комсомолу. Це справді були дуже цікаві і наповнені гарними справами роки. Скільки чудових справ вдалося зробити з тодішньою молоддю! І не вина В. М. Баранова, що волею долі став він останнім першим секретарем, а комсомол розпався. Попри формалізм та заорганізованість, ідеологічну зашореність, це все-таки була непогана організація молоді, на зміну якій поки що не придумали чогось кращого. Це дуже пам’ятна сторінка нашої історії.
…Сімнадцять років тому очолив він міжрайонне управління газового господарства, яке через кілька років стало районним. Взявся за роботу з властивою йому сумлінністю. Поставив собі за мету організувати обслуговування населення на якісно вищий рівень, комп’ютеризувати систему заправки балонів та обліку. Все це та інше було зроблено, причому вперше в Україні. До речі, одні з перших комп’ютерів з’явилися саме в цьому управлінні, тут же першими почали використовувати й комп’ютерні програми. Зараз це звичні речі практично в усіх колективах, а тоді це було великою рідкістю. Володимир Михайлович як кваліфікований інженер розумів, що за комп’ютерами – майбутнє і постійно впроваджував найсучасніші технології.
Саме з управлінням газового господарства пов’язаний найтриваліший період життя Володимира Михайловича. І найзмістовніший. Адже саме при ньому в районі розпочалася газифікація. Пригадує не такий уже й далекий 1998 рік, коли з допомогою незабутніх Василя Михайловича Кавуна і Григорія Йосиповича Кузика природний газ уперше з’явився на Бершадщині – це було в Шляховій. А далі голубе паливо поступово прийшло і в інші села району, і нині він є у дев’ятьох населених пунктах. На черзі – ще кілька сіл.
З приходом природного газу в район довелося по-новому організовувати роботу управління. На ходу, як кажуть, вчитися працювати в нових умовах, готувати кадри, виходити на якісно новий рівень в усіх напрямах діяльності. Одним словом, створити команду.
І її створено. Згуртовану, надійну, професійну.
Люди добре знають свої обов’язки, намагаються робити все надійно і по можливості оперативно. І не їхня вина в тому, що не завжди вистачає коштів для таких робіт. Та колектив стабільний, з нього люди не йдуть.
Володимир Баранов – людина відома не тільки в районі, а й в області та Україні. Він був депутатом обласної ради, тричі – районної, чимало сил і часу віддає громадським справам.
Аколи настає вільна хвилина, любить Володимир Михайлович поспілкуватися з природою – він і мисливець, і рибалка. А ще – заповзятий спортсмен, причому займається багатьма видами, найбільше – волейболом (до речі, є головою районної федерації з цього виду спорту). З його ініціативи і при безпосередній участі облаштовано на міському стадіоні тенісний корт. Взагалі захоплень у цього невтомного та діяльного чоловіка дуже багато. Здається, він хоче охопити все. Обладнав свій дім різними автоматичними пристроями, колись зробив для дітей, коли ті були маленькими, електронну няньку. А найголовніше – своїми руками спорудив собі будинок, освоїв практично усі будівельні спеціальності.
Будували житло Баранови тринадцять років.
Не забуває і про свою дитячу мрію – сцену.
Тільки тепер він виступає як аматор, але зауважу, що з професійним підходом. Відомий нині в Україні співочий дует «Брати» у складі Володимира та Юрія Баранових. Минулого року на всеукраїнському фестивалі «Голубий вогник» в Одесі дует виборов другу премію.
Досить часто до виступів дуету приєднується дружина Юрія Лариса, і тоді дует перетворюється на тріо. А Володимир Михайлович зізнається, що хвилюється кожен раз перед виходом на сцену. «От коли перед концертами перестануть труситися коліна, то це буде для мене знак, що більше не треба виходити на сцену», – зізнався в розмові. І це ще один штрих до його цілеспрямованого характеру – відповідальність за все, що доводиться робити в житті.
Дуже багато значить для нього родина – дружина, донька, син. Діти вже стали дорослими, вже самі розпочали працювати.
Донька Вікторія закінчила Київський медичний інститут імені академіка Богомольця, працює лікарем-психологом в інституті педіатрії, акушерства та гінекології, подарувала татові й мамі внучку Софійку. А син Олег після закінчення Національної академії СБУ працює за здобутим фахом в обласному управлінні. Дружина Віра Григорівна нині очолює споживче товариство.
П’ятдесят – вік філософський. Можна і треба вже підбити деякі підсумки прожитого і зробленого. Та ще багато попереду чистих життєвих сторінок. Тож побажаймо Володимиру Михайловичу заповнити їх вагомими справами, турботою про родину, дітей, внуків.
І хай ще довго товстою залишається ця книга життя.
Федір ШЕВЧУК.


Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
7 фото   
<b>Керівник області Валерій Коровій відвідав найпотужніший агропромисловий комплекс Вінничинни</b><br />2 квітня на запрошення Соціального центру МХП очільник Вінницької області Валерій Коровій відвідав підприємства...
5 фото   
<b>1 вересня - День Знань</b><br />Сьогодні його урочисто відзначають в усіх куточках нашої України; з веселою піснею першого дзвоника, морем яскравих...
5 фото   
<b>«Тобі, кохана, всі квіти землі!»</b><br />У районному будинку культури 5 березня 2011 року відбулися урочисті заходи та святковий концерт «Тобі, кохана, всі...
18 фото   
<b>БЕРІЗКИ-БЕРШАДСЬКІ</b><br />
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Шляхова
Кравець Омелян Ількович (1900) 1900 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 06.07.41.

З історії Бершаді
Бершадь помітно зростала (з 1904 року вона стала містом), а умови життя трудящих лишалися важкими. Хоч кількість населення досягла вже 12 тис, у місті не було каналізації, водогону, електричного освітлення. 4 церкви, синагога, 6 молитовних будинків. У місті була тільки земська лікарня на десяток ліжок і заводський медичний пункт. Прагнучи змінити таке становище, трудящі боролися за свої права... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Подвійне свято Володимира Баранова - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення