Fridge magnet wooden gears

Ректор, вчений, художник

  • Подобається5Не подобається
  • 3 Червня 2009 р

Фото Руслана ХРАНОВСЬКОГО

Хоч місцем народження Богдана Вікторовича Єгорова значиться в документах Воркута, усе ж рідною для себе він вважає невелику затишну Бершадь, куди переїхала сім’я у 1968-му, коли хлопцеві було десять років.
Тож по праву вважає своєю малою батьківщиною Вінниччину. Зрештою, якби не той переїзд, навряд чи досяг би Богдан Єгоров нинішніх висот у житті і в науці. Тоді ж хлопчину, який не знав жодного українського слова, однолітки дразнили «москалем» та ще й стусанів давали. І це стало добрячим стимулом по-перше, для того, щоб записатися в секцію боксу і навіть здобути перший розряд, а по-друге, досконало вивчити українську, причому не суржик, а гарну літературну мову. Згодом вже розмовляв українською краще, ніж усі інші. З вдячністю нині згадує професор вчительку Віру Пимонівну Заїчко, яка розкрила для нього красу і глибинність мови, що стала для нього рідною.

Колишній бершадець став наймолодшим доктором технічних наук в галузі у тодішньому СРСР

Після закінчення середньої школи № 1 в Бершаді за прикладом багатьох ровесників вирішив пов’язати своє життя з технікою. Але спроба вступу до Запорізького машинобудівного інституту виявилася невдалою.
Хлопець не дуже переймався тим провалом, а за порадою батьків поїхав у Вінницю, де на радіоламповому заводі почав свій трудовий шлях різноробочим у бригаді вантажників. Далі – підвищення: після закінчення курсів став токарем, виготовляв електроди для спецламп. Працюючи, одночасно навчався на підготовчих курсах при Вінницькому політехнічному інституті. Вже майже став студентом, як свою поправку у біографію внесла… романтика. Зараз, у наш прагматичний час, це сприймається більш як дивно. А тоді, у 70 роках, не все визначалося лише матеріальними вигодами. І всього один погляд хлопця на карту Радянського Союзу спонукав його до роздумів: «А де б хотілося жити і працювати?».
Оглянувши карту, зупинився на Одесі, яка манила до себе насамперед морем. Тож залишив Вінницю і гайнув туди, хоч ще достеменно не знав, де буде вчитися і чим займатиметься в майбутньому. Та свою справу зробила інтуїція.
А ще – природний талант, величезна працездатність і цілеспрямованість, що були притаманні йому з дитинства.
Професію вибрав таку, про яку навіть не чув раніше. Став студентом Одеського технологічного інституту харчової промисловості. Саме тоді тут відкрився новий факультет – технології комбікормових і біохімічних виробництв, а також відновила роботу кафедра технології комбікормів. Вона була єдиною на весь Союз. До речі, такою ж унікальною вона залишається і зараз в Україні.
Після одержання диплома з відзнакою Богдан Вікторович почав працювати у тому ж інституті, який закінчив, інженером науково-дослідної частини, згодом асистентом, викладачем. Успішно захистив кандидатську дисертацію, став доцентом. Достроково завершив підготовку в докторантурі і захистив дисертацію «Науково-технічні основи удосконалення технології комбікормів». Колишній бершадець став наймолодшим доктором технічних наук в галузі у тодішньому СРСР (на той час йому було 33 роки).
Згодом професор Богдан Єгоров очолив кафедру, якою керує й досі. Дуже багато зробив для запровадження тут нового лабораторного обладнання, оснащення комп’ютерною технікою. Головні зусилля кафедра спрямовує на розвиток енерго- і ресурсозберігаючих технологій, пошук нових видів сировини. До наукових досліджень залучають і студентів.
Вісім років тому Богдан Вікторович заснував науково-виробничий журнал «Зернові продукти і комбікорм», який став популярним серед фахівців не тільки в Україні, а й за рубежем.
Наукова, педагогічна та організаційна діяльність Богдана Єгорова багатогранна і помітна. Тож згодом він був призначений проректором, а в 2003 році обраний трудовим колективом і призначений ректором тепер уже Одеської національної академії харчових технологій. І хоч ця клопітлива посада залишає все менше часу на роботу наукову, усе ж він встигає скрізь. Та при цьому ще й громадську роботу виконувати. Іноді аж диву даєшся: як може все це охопити одна людина. Він активний член багатьох науково-технічних та громадських організацій, головний редактор наукових праць, двох наукових журналів. Він особисто, а також у співавторстві із співробітниками кафедри та академії опублікував близько 400 робіт, підготував кілька посібників. А ще ж треба згадати 33 авторські свідоцтва і патенти на винаходи і корисні моделі. І як обійти увагою 12 кандидатів наук, підготовлених Єгоровим!
Богдан Вікторович – тричі академік: Української технологічної академії, Академії інженерних наук України, Академії економічної кібернетики.
Заслужений діяч науки і техніки України Богдан Єгоров – людина всебічно обдарована.
Захоплюється класичною і народною музикою. А ще він художник-любитель, поет, прозаїк. Минулого року видав книгу есе, віршів, афоризмів.
До видання увійшли також копії його кращих картин. До речі, на запитання, який у нього улюблений колір, академік Єгоров відповів: «Райдуга. Тому що це гармонія.
Адже жоден колір не здатен адекватно охарактеризувати почуття людини».
В одному з есе «Біг без зупинок…» він написав: «Зупиняйся. Хоч не надовго.
Щоб побачити, який прекрасний світ. Як стікає крапелька води із зеленого листочка після літнього дощу. Як блищить сонечко в калюжці, які причудливі хмарки… Зупиняйся, щоб встигнути сказати добре слово, щоб підтримати найсильніше і найкрихкіше почуття на землі – любов!».
Такий він, наш талановитий земляк, закоханий не тільки в науку, а й в людей, рідну землю. Він час від часу приїздить у своє маленьке містечко, зустрічається з рідними, обов’язково відвідує школу, розповідає дітям про вміння долати труднощі, не втрачаючи при цьому віри, надії і любові.
Федір ШЕВЧУК


Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
3 фото   
<b>СВЯТО НАРОДОВЛАДДЯ</b><br />В Україні щороку 7 грудня відзначають День місцевого самоврядування &ndash; свято людей, яких обирає суспільство і на...
4 фото   
<b>1 червня - Міжнародний день захисту дітей</b><br />У перший літній день в Україні, як і у всьому світі, відзначають добре і радісне свято - День захисту дітей....
2 фото   
<b>Г. О. Погончик:"Про наш край знають і в Америці"</b><br />Директор Бершадської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 Григорій Погончик добре відомий і в районі та області,...
11 фото   
<b>Зустріч з Анатолієм МАТВІЄНКОМ</b><br />3 травня в громадській приймальні Бершадського району було проведено прийом громадян з особистих питань народним...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Бирлівка
Бамбуз Андрій Григорович (1913) 1913 р., українець. Кадровий. Ст. лейтенант. Загинув в 1941 р.

З історії Бершаді
У вересні відбулася ще одна подія — почала своє існування Бершадська комсомольська організація. Комсомольці були бойовими помічниками комуністів у соціалістичному будівництві. Вони зі зброєю в руках боролися проти бандитів, вели велику культосвітню роботу, організовували хати-читальні. Багато чого було зроблено тоді для налагодження контактів місцевої комсомольської організації з молоддю... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Ректор, вчений, художник - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення