Fridge magnet wooden gears

Зберігають віру, традиції і звичаї

  • Подобається0Не подобається
  • 11 Січня 2016, 09:00

Як живе старообрядницька громада Пилипонівки?

Після змін у Російській православній церкві і проведення так званої церковної реформи Нікона 1653 року серед різних верств населення з’явилося чимало незгодних зі змінами в обряді богослужіння. Через дотримання ними старих релігійних канонів таких людей почали називати старообрядцями. Вони жорстоко переслідувалися тоді діючими царською владою та церквою. Люди були змушені навіть цілими поселеннями зриватися з насиджених місць та шукати прихистку у різних куточках світу.

Відтак і в Україну, зокрема на бершадсь ку землю, потрапили предки нинішніх жителів Пилипонівки, тікаючи від переслідувань кілька століть тому.

Про нинішні будні громади розповів її керівник, депутат міської ради Павло ГЛАЗОВ.

– Сьогодні старообрядниць ка громада Бершаді – одна з найдавніших та найбільших у нашому місті. Вона нараховує близько тисячі чоловік. Найбільше представників цієї конфесії проживає у мікрорайоні під назвою Пилипонівка, хоча вихідці звідси мешкають і в інших частинах міста та навіть району.

Громада має свою церкву.

Споруда повністю дерев’яна, побудована у другій половині ХІХ століття, є одним із архітектурних надбань не тільки нашого міста, але й України.

Споруджена на пожертви та силами тодішніх прихожан. За всю історію свого існування вона постійно функціонувала. Єдине, що в часи колективізації, аби приміщення церкви не було спалене або понівечене, тут зберігалося зерно.

Ікони у церкві всі писані на дереві або ж мідного лиття. Інших видів виготовлення ікон старообрядці не визнають.

Кожна сім’я має у храмі хоча б одну іменну ікону, краще дві і навіть три. Тому у церкві їх не одна сотня. Іменні ікони відповідають релігійним святам.

За традицією, власник ікони замовляє службу на відповідне свято і повністю її забезпечує усім необхідним для проведення: свічками, вином, олією, борошном та дровами (щоб спекти просфіри, хліб), жертвує кошти на храм. У церкві нема електричного освітлення, використовуються тільки воскові свічки, яких під час літургії може горіти до трьохсот, та олія в лампадах.

За час існування церкви її неодноразово грабували, багато цінного було викрадено та вивезено. Тому зараз храм охороняється. Ікони, які є у церкві сьогодні, також мають багаторічну історію, та їхня основна цінність не матеріальна, а духовна.

При церкві є бібліотека старих книг, якими й досі користуються під час богослужіння.

Храм відремонтовано. Завдяки пожертвам та силам прихожан тут усе підтримується у належному стані.

За рік у церкві вінчають двітри пари, хрестять до півдесятка дітей, а службу погребіння відправляють менше ніж за 30 людьми (залежно від року). Всі богослужіння відбуваються відповідно до старообрядницьких канонів.

Єдине, що храм не має постійного священика. Служби править отець Сергій Лепілов із Вінниці, який почергово їздить у Бершадь та Балту. За його відсутності править Олександр Гастелло, який при церкві є «уставщиком» (дяком). Його дружина Лілія – регент церковного хору, до якого входять 10-12 осіб.

Служба відбувається по неділях і в свята. Кількість прихожан щоразу різна, у неділю – чоловік 30-40, на великі свята – понад 100 чоловік. Під час літургійної служби, яку відправляє батюшка, буває до 20 причасників. Багато людей збираються на службу у церкві в поминальні батьківські дні (поминальні суботи), тоді за старообрядницькими звичаями несуть до церкви кутю з медом.

Ситуації у громаді бувають різними, але люди завжди знаходять порозуміння і все вирішують спільно та мирно.

У впорядкуванні старообрядницького кладовища та інших справах, які стосуються життя громади, допомагають міський голова Михайло Кольченко, міська та районна влада. За що їм громада дуже вдячна.

Активно долучилися жителі мікрорайону і до перейменування вулиць. Відтак обговорили варіанти перейменувань: вулиця Кірова буде Пилипонівською, Енгельса – Церковною, Горького – Старообрядницькою, 50 років Жовтня – Покровською.

У новорічні та дні різдвяних свят бажаю громаді Бершаді та всій Україні миру, добра, міжконфесійного порозуміння.

Записала Тетяна БОНДАР.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
11 фото   
<b>ГЛИНСЬКЕ</b><br />
7 фото   
<b>Запалення газу в Шумилові</b><br />2 лютого 2011 року у с Шумилів Бершадського району перебував голова Вінницької облдержадміністрації М.Джига.
2 фото   
<b>Виїзний прийом до Лісничого</b><br />13 квітня 2011 року робоча група спеціалістів райдержадміністрації, очолювана першим заступником голови...
7 фото   
<b>Бершадський краєзнавчий музей</b><br />
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Джулинка
Думанський Микола Антонович (1911) 1911 р., українець, робітник. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 04.02.45. Похов. Німеччина.

З історії Бершаді
У квітні—травні 1920 року в районі Бершаді йшли запеклі бої з бандами Тютюнника. В кінці квітня петлюрівці захопили місто і вчинили жорстоку розправу над радянськими людьми. Частини 45-ї дивізії і, зокрема, кіннотники Г. І. Котовського визволили Бершадь від ворогів. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Зберігають віру, традиції і звичаї - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення