На знімку вгорі (зліва направо): майстер цеху Валерій Гега і голова правління ПрАТ «Бершадський комбінат» Олександр Герасименко. Фото Павла КУШПЕЛИ.
Хоч займалися випуском тільки слабоалкогольних напоїв, бо солодовий цех не працює, темп приросту склав 103,9 відсотка. Працюємо прибутково, і від початку року отримали вже більше п’яти мільйонів гривень чистого прибутку. А від цього залежить виплата дивідендів, податків.
У колективі більше сотні працівників. Середньомісячна заробітна плата по підприємству становила у 2013 році в середньому 2543 гривні. Протягом чотирнадцяти років отримують дивіденди акціонери.
У пошуках нових видів продукції модернізуємо виробництво. Завершили реконструкцію на підприємстві, встановивши нове обладнання. З впровадженням упаковки, яка обтягує пляшку, почали випускати не тільки нові напої, а й у такій привабливій упаковці.
Звичайно, у реконструкцію вкладено чималі кошти, проте освоїли три види напоїв із серії «Коктейлі світу». На черзі освоєння ще двох видів.
На жаль, попит на нашу продукцію міг би бути кращим, та залежить це не тільки від виробників, а ще і від купівельної спроможності населення. На реконструкцію ж використовуємо власні обігові кошти, тобто зароблені нами. За власні кошти купуємо навіть пляшки.
Зате вже п’ятнадцять років не користуємося кредитами.
Розвивати бізнес при теперішній системі кредитування взагалі було б неможливо.
Звичайно, кому б не хотілося, щоб заробітна плата була ще вищою. Але у зв’язку з нестабільністю попиту на продукцію щось змінити у цьому плані поки що важко.
Сподіваємося на зміни завдяки реконструкції на підприємстві, тим більше, що наша продукція представлена по всій Україні.
Щоправда, на заваді постає ще одна проблема. Оскільки наша продукція слабоалкогольна, проти подібних її видів розгорнуто цілу антиалкогольну кампанію, хоч горілку, навпаки, ще й рекламують. Один раз акцизний збір уже збільшили, тепер мають намір збільшити його ще раз. А це може завдати неабиякого удару по нашому виробництву. Звідсіля і нестабільність у роботі.
Працюємо тільки тоді, як є попит на продукцію. Тож, буває, завод взагалі простоює, або переходить на неповний робочий тиждень. Але ми дбаємо, щоб люди заробляли те, що їм належить.
Ставши на шлях модернізації виробництва, намагаємося окремі процеси автоматизувати. Наприклад, увели в дію розтаровник тари, завдяки чому вивільнилося 6-8 працівників. Надалі ж працюємо, щоб впровадити у виробництво безалкогольні напої. Та ще й бажано, щоб на натуральних інгредієнтах.
Імпортне обладнання для цього на шістдесят відсотків вже оплачене. Буде також встановлено пастеризатор, і як газовані, так і негазовані безалкогольні напої випускатимуться у скляній тарі. А щодо слабоалкогольних, то із черговим збільшенням акцизних зборів прогнозуємо спад їх виробництва.
Вважаємо, що наше підприємство є досить вигідним ще й у тому, що кожного року платимо у бюджет по 25-27 мільйонів гривень.
Звичайно, набагато важче було б досягнути всього без здруженого колективу. Навіть визначитися важко, кого можна вважати кращим із кращих. Добре працюють майстри цеху Валерій Гега та Ігор Болдирєв. Тривалий час не зраджують виробництву Галина Сергєєва, Василь Кошовий. Перелік цей можна продовжити.
Користуючись нагодою, вітаю весь колектив з Новим роком. Бажаю усім нашим працівникам та їхнім сім’ям міцного здоров’я, а ще оптимізму, віри у краще майбутнє, надії на те, що наше підприємство і надалі буде працювати.
Олександр ГЕРАСИМЕНКО, голова правління ПрАТ «Бершадський комбінат».